Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-12 Volti

Postări Recomandate

Am gasit multe discutii pe tema unui alimentator reglabil,dar nu sunt lamurit deplin care ar fi cea mai indicata.Adica sa asigure o buna functionare si sa aiba protectie la scurtcircuit.observ ca LM 317 ar fi una din componenta generala,dar nu am gasit cu protectie la scurtcircuit.Doresc sa-mi fac una care a fost testata deja.Nu ceva pretentios.daca se paote cu LM 317 sau alt integrat si ceva 2N3055 ,sa reziste.Si inca o intrebare:Avand un voltmetru de panou cu afisaj luminos,care merge la 5V,care vreau sa-l pun la acest alimentator reglabil,pot sa-l alimentez tot de la acelasi transformator?printr-o punte redresoare separata si un stabilizator cu zenner la 4.9Volti.Ar influienta cumva negativ? Sau sa-l alimentez la 3baterii si conectat la intrerupatorul de on/off pe o sectiune separata?Atasez cateva scheme gasite de mine,astept ceva pareri si sfaturi.[attachment=3]Small Variable Power Supply.doc[/attachment][attachment=2]Variable Power Supply.doc[/attachment][attachment=1]Variable Power Supply ck402.pdf[/attachment][attachment=0]1_to_12V_low_voltage_led_indicator_power_supply_by_lm317.gif[/attachment]

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pai cu diode inseriate pe iesire nu e bine , chiar daca scade tensiunea de iesire la 0V , pana la tensiunea de deschidere a diodelor , 0,65V + 0,65V nu poti regla nimic . Unde e avantajul ? In plus se strica stabilizarea , tensiunea pe diode se modifica destul de mult in functie de consum , variaza cu temperatura ... :toimonster:Cum zice vio2007 e corect .

Link spre comentariu

Da,asta e o schema care ma multumeste.Mersi!Dar nu inteleg ce-i cu "-5V IN"...se mai alimenteaza cu ceva?Pana nu demult am avut un alimentator reglabil facut de mine acuma vreo 7ani,cu tranzistori,2N3055 si cateva BC-uri si mergea impecabil,dar nu mai gasesc schema,am uitat ce schema era.Mergea super,cu protectie la scurt si reglabila de la zero...Deci nu avea nici un integrat...dar chiar nu mai tin minte de unde am luat schema.Era fara nici un reglaj ulterior...

Link spre comentariu

Laci , fara suparare dar intrebarea era despre scheme cu LM317 , asa stiu si eu n scheme si ma indoiesc ca aia din linkul tau e cea mai buna :yawinkle: . LM317 e un integrat excelent si merita facuta o sursa complexa , cel putin din motivul ca fara tranzistor extern curentul e mic ( 1,5A) si limitat de disipatia maxima pe integrat .Pt. milet : foarte rar e nevoie de o tensiune mai mica de 1,25V , eu am facuta o sursa dubla cu LM317 , LM337 si nu simt nevoia .

Link spre comentariu

Nu ma supar :), am dat numai cu parerea, stiu ca lm317 este un integrat bun, il folosesc si eu des, insa nu vad dece sa pui pe langa el tot felul de "ornamente" n-are nici un sens, ori il folosesti monolitic, ori faci cu componente discrete si amp.op.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări