Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comutarea gamelor de unda

Yo4You

Postări Recomandate

Va salut am construit BITX20 dar cum eu nu sunt incantat de o singura banda am pus in aplicare filtrul trece banda de la intrarea lui A412 placa A.Dupa cum se stie aceste filtre erau comutate in tensiune aplicate prin niste diode.Problema suparatoare ca de altfel deoarece aceste diode face intermodulatie.Rezolvarea ar fi simpla prin inlocuirea de relee dar va iesii costisitor ,, sau comutare cu un comutator cu galeti si cabluri ecranate dar va iesii o capodopera de numai sti care cablu pe unde vine.Ulterior m-am gandit la un integrat 74HC4066 nu CD4066 deoarece seria 74HC se zice ca functioneaza corect si la frecvente inalte de peste 40Mhz.Doresc sa pun intrebarea pot folosii acest integrat pentru comutarea filtrelor trece banda?Daca raspunsul este da as dorii sa fac si un VFX la VFX treaba sta cat se poate de simpla un oscilator cu cristale de cuart selectabile dintr-un comutator , mixare cu VFO prin mixer cu diode dublu echilibrat , apoi fac ut ptr fiecare tot un bloc de filtre trece banda sa amelioreze din intermodulatii se stie ca mixerul cu diode baga cuie peste tot.La iesirea acestui mixer cu diode trebuie un comutator cabluri si filtre acordate pe frecventele alese pentru transceiver.Intrebare se poate folosii tot acest integrat 74HC4066 la comutarea acestor filtre trece banda din VFX?73 si numai bine de Fery!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yo4You

3

• ywar2

1

• Marele Savant

1

• Eugenn

1

Top autori în acest subiect

Va salut am construit BITX20 dar cum eu nu sunt incantat de o singura banda am pus in aplicare filtrul trece banda de la intrarea lui A412 placa A.Dupa cum se stie aceste filtre erau comutate in tensiune aplicate prin niste diode.Problema suparatoare ca de altfel deoarece aceste diode face intermodulatie.Rezolvarea ar fi simpla prin inlocuirea de relee dar va iesii costisitor ,, sau comutare cu un comutator cu galeti si cabluri ecranate dar va iesii o capodopera de numai sti care cablu pe unde vine.Ulterior m-am gandit la un integrat 74HC4066 nu CD4066 deoarece seria 74HC se zice ca functioneaza corect si la frecvente inalte de peste 40Mhz.Doresc sa pun intrebarea pot folosii acest integrat pentru comutarea filtrelor trece banda?Daca raspunsul este da as dorii sa fac si un VFX la VFX treaba sta cat se poate de simpla un oscilator cu cristale de cuart selectabile dintr-un comutator , mixare cu VFO prin mixer cu diode dublu echilibrat , apoi fac ut ptr fiecare tot un bloc de filtre trece banda sa amelioreze din intermodulatii se stie ca mixerul cu diode baga cuie peste tot.La iesirea acestui mixer cu diode trebuie un comutator cabluri si filtre acordate pe frecventele alese pentru transceiver.Intrebare se poate folosii tot acest integrat 74HC4066 la comutarea acestor filtre trece banda din VFX?73 si numai bine de Fery!

Eu zic sa faci comutarea filtrelor cu relee, chiar daca este costisitoare. Nu trebuie sa le montezi de la inceput pe toate, ci in trepte, in functie de posibilitatile financiare. Si in cca 3...4 luni acoperi toate benzile.
Link spre comentariu

Pana la urma ajung tot la comutarea cu diode ca e mai ieftina .... si mai multi au construit-o totusi vad ca nu s-a plans lumea chiar asa de intermodulatii datorita diodelor.

Link spre comentariu

Problema cu 74HC4066 e ca au rezistenta contactului inchis minim Ron=50-60 ohmi. Folosite la comutarea filtrelor ce lucreaza pe impedanta de 50, o sa rezulte pierderi destul de mari si banda filtrelor o sa se modifice un pic, pentru ca nu vor mai lucra pe impedanta pe care au fost proiectate.

Pentru a reduce pierderile, ar trebui sa se foloseasca 74HC4066 in zona de impedanta mare a filtrelor (sute ohmi), inainte de transformatorele terminale de adaptare la 50, si sa se puna transformatoarele dupa comutatoarele cu 74HC4066. Dar in acest caz o sa deranjeze capacitatile parazite introduse de 74HC4066.

Deci tot cu relee e cea mai buna varianta. Mai se pot folosi comutatoare gen SN74CBT3253 sau 3251, ce au Ron=3 ohmi si capacitati parazite foarte mici si se pot pune direct in zona de 50 ohmi. Sunt mai ieftine decat releele, dar nu prea se gasesc si cand se gasesc sunt SMD, o capsula FOARTE mica.

http://wb6dhw.com/BPFs/BPFSchematic.pdf

Link spre comentariu

Diode PIN operate la un Id cit mai mare ai incercat ?? Cu intermodulatia a ramas si un fel de legenda din epoca in care componentele de calitate nu prea erau accesibile amatorilor, dar acuma se gasesc si pe la multe firme din ro la preturi omenesti. Dar si parerea mea este ca releul ramine sfint si se gasesc relee la 2-3 lei bucata ceea ce nu pare prea scump. in ce priveste 4066 pe linga rez. in conductie am o presimtire ca nu ofera o izolare suficienta intre porturi. Apropo de schema de FTB de mai sus : nu incercati asa ceva acasa ! Cele bune, emil

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări