Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tot despre incinte VTP

VTP

Postări Recomandate

Vizitator DragosB

Intervin si eu cu calculele mele. Deci: - proiectia peretelul oblic de 860 pe panoul frontal este de 850 mm (neglijam zecimalele) - distanta de la punctul de terminare al peretelui oblic interior pana la capacul superior este de 150 mm - dimensiunea verticala a deschiderii este de 130 mm.Toate acestea sunt dimensiuni interioare. Adunandu-le, 850+150+130=1130. Nu cumva inaltimea totala interioara trebuie sa fie 1130 si nu 1100 ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

11

• black79b

9

• bogdan69

3

• ratza

2

Top autori în acest subiect

Buna ziua din nou. Revin cu proiectul. Atasez schita, facuta dupa cum am inteles pana acum. Va rog sa ma corectati in caz ca ceva nu e in regula la ea.Port.jpg[/attachment]Cand ati spus "acordeaza peretele spate cu capacul superior si cel inferior" va referiti la ceva asemanator cu imaginea de mai jos?[attachment=1]Racord.jpg[/attachment]Daca am inteles bine, atunci ce raza ar trebui sa aiba acel sfert de cilindru (inferior si superior)? Cred ca se pierde putin si din volum in acest caz. Influenteaza cu ceva pierderea de volum?

- trebuie sa fie o anumita sectiune a capatului inchis, de aceea este piesa de 20 mm;

De ce trebuie sa existe sectiunea respectiva? Puteti detalia putin?Are ceva daca fac niste ramforsari ca in proiectul STRAD EBM? S-ar pierde din volum si in cazul asta. Ajuta la ceva acele ramforsari? Este mai rigida incinta?[attachment=0]Ramforsari.jpg[/attachment]Multumesc din nou.
Link spre comentariu

Racordarile se fac la raze care nu reduc sectiunea. Ganditi-va ca incinta este pliata, dar, daca nu este pliata, sectiunea ei creste liniar.Racordarile micsoreaza aparitia turbulentelor in curgerea aerului.Din practica,dar si teoretic, dupa studii care se gasesc si pe net exista, in unele cazuri, necesitatea ca inchiderea sa aiba o anumita sectiune, idem si deschiderea. se reduc astfel rezonantele ce creiaza coloratii in domeniul de frecventa medie-joasa (sunet de cavitate, pestera sau galeata).

Link spre comentariu

Am inteles pana aici, zic eu. Pot introduce atunci in partea superioara un racord de raza 50 si in partea inferioara altul de 110, asa cum se poate observa din schita postata de Ratza? Se micsoreaza in acest caz volumul incintei. Se modifica in rau ceva? Cer scuze daca sunt prea insistent.Voi rotunji colturile portului, e mai usor pe CNC.

Link spre comentariu

Am inteles pana aici, zic eu. Pot introduce atunci in partea superioara un racord de raza 50 si in partea inferioara altul de 110, asa cum se poate observa din schita postata de Ratza? Se micsoreaza in acest caz volumul incintei. Se modifica in rau ceva? Cer scuze daca sunt prea insistent.Voi rotunji colturile portului, e mai usor pe CNC.

Conteaza sa nu modifici sectiunea.
Link spre comentariu

Conteaza sa nu modifici sectiunea.

Va referiti la suprafata portului? Intreb deoarece ma simt cam confuz. Despre ce sectiune e vorba? Probabil trebuie sa reiau de la inceput tot postul ca vad ca tind sa ma pierd in detalii.
Link spre comentariu

Da, e destul de clar acum (sectiune de inchidere, sectiune de deschidere). Deci nu mai rotunjesc colturile portului. M-am uitat si in celalalt post cu VTP -uri si am vazut acolo o poza cu incinta de fata, a domnului Mateescu. Am cam inteles cum imbin fetele. A mai ramas o nelamurire, cum racordez peretele spate cu capacul superior si inferior? Are ceva daca il fac din PAL, taiate muchiile la 45 de grade? Si la ce dimensiuni? 50 la cel superior si 110 la cel inferior e bun? Domnul Mateescu a spus "Racordarile se fac la raze care nu reduc sectiunea". Am zis ca am inteles, dar acum expresia capata mai multe valente. Reduc sectiunea un racord de 50 sus si unul de 110 jos sau sunt optime? Puteti detalia si aici putin? Sper ca la aceste racorduri va referiti.Multumesc.

Link spre comentariu

Sus, de la peretele inclinat la fata, spate si capac superior ai aceiasi distanta (150 mm parca!). Racordul are R=150mm executat din plastic, carton tare, etc. si umplut cu spuma poliuretanica, sau un perete la 45 grade care sa fie tangent la arcul de cerc cu raza de 150 mm. Idem la partea de jos.

Link spre comentariu
Vizitator DragosB

Buna seara Intervin si eu repede, poate va prind on-line, cu intrebarea de acum cateva zile referitoare la inaltimea incintei. Calculele erau :- proiectia peretelul oblic de 860 pe panoul frontal este de 850 mm (neglijam zecimalele)- distanta de la punctul de terminare al peretelui oblic interior pana la capacul superior este de 150 mm- dimensiunea verticala a deschiderii este de 130 mm.Toate acestea sunt dimensiuni interioare. Adunandu-le, 850+150+130=1130. Nu cumva inaltimea totala interioara trebuie sa fie 1130 si nu 1100 ?

Link spre comentariu

Buna seara Intervin si eu repede, poate va prind on-line, cu intrebarea de acum cateva zile referitoare la inaltimea incintei. Calculele erau :- proiectia peretelul oblic de 860 pe panoul frontal este de 850 mm (neglijam zecimalele)- distanta de la punctul de terminare al peretelui oblic interior pana la capacul superior este de 150 mm- dimensiunea verticala a deschiderii este de 130 mm.Toate acestea sunt dimensiuni interioare. Adunandu-le, 850+150+130=1130. Nu cumva inaltimea totala interioara trebuie sa fie 1130 si nu 1100 ?

- lungimea peretelui inclinat nu e critica, ajustandu-se la montaj ca sa se obtina o sectiune fara strangulari;- chiar daca mariti lungimea totala cu 30 mm, nu apar probleme, doar Fb mai scade putin (odata cu lungirea liniei de acord. Dar, daca o faceti deliberat, nu este bine pentruca trebuie sa existe o corelatie intre elementele geometrice ale incintei si pentru a se obtine un randament optim.Avantajul incintei este ca multe elemente pot fi corectate fara dificultati majore. Nu este acelasi cazul incintelor bass-reflex, la care, un acord corect ( acustic si electric) este DIFICIL chiar si pentru un producator, necesitand dupa proiectare, o munca dificila pentru acord corect. Acordul relativ al celor mai multe incinte BR se vede imediat atunci cand in functionare, membrana wooferului are deplasari mari, peste +/- 2 mm, ceea ce arata ca punerea la punct este relativa. In plus, wooferele ptr.BR au Xmax mic!!! Depasirea lui in functionare are consecinte "neaudiofile"! Doar ca putini din cei care pretind ca stiu "ceva" stiu realmente ce trebuie! :goodman: Incinta Voigt are avantaje care o fac propice constructiei DIY si cu difuzoare bune se pot obtine rezultate comparabile cu incinte din gama de pret greu de abordat in Romania pentru cei mai multi iubitori ai muzicii.
Link spre comentariu

Sus, de la peretele inclinat la fata, spate si capac superior ai aceiasi distanta (150 mm parca!). Racordul are R=150mm executat din plastic, carton tare, etc. si umplut cu spuma poliuretanica, sau un perete la 45 grade care sa fie tangent la arcul de cerc cu raza de 150 mm. Idem la partea de jos.

Inca o mica intrebare si dupa aceea :partyman:. Ce e mai recomandat, un racord de raza 150 sau un perete la 45 de grade? "Curge" mai natural aerul cu un racord sau cu un perete? Se simte asta la o auditie?
Link spre comentariu

Preferabile sunt racordarile, corect executate, fara margini decalate si asperitati. In felul asta se evita formarea turbioanelor care modifica viteza de curgere a fluidului in interior.Daca la VTP nu este chiar o problema, la incintele horn pliat, datorita pliurilor multiple, treaba e mai presanta si reduce eficienta.La un alt subiect am dat un link catre o firma care produce sio incinta horn. Verificati desenul interior al incintei pentru lamurire, inclusiv ce este descris ca solutie tehnica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări