Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum aleg un tranzistor?

adynis

Postări Recomandate

De curand voiam sa folosesc un tranzistor intr-o infima schemutza, si ... stiam ca-mi trebuie npn, si as fi vrut un hfe bun si sa suporte un curent prin colector cat mai mare. Dar .... degeaba stiam ce voiam, ca nu am stiut cum sa caut. (logic ca tot pe ala care l-am gasit intr-un sertarash prin casa l-am luat) asa ca vin acum si intreb:Cum aleg un tranzistor? Exista vre-un site in care sa aleg datele specifice care ma intereseaza, el sa-mi dea lista de variante, eu apoi sa caut care exista prin magazine si preturile si sa pot sa ma decid?Voi cum procedati?Mersi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adynis

4

• cirip

2

• zal

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

pt montaje in cc aleg tranzistorii din cutia cu piese recuperate,iar puterea,la ochi,dupa capsulala anumite magazine(depinde de vanzator mai ales) te poti duce si sa ceri un tranzsitor dupa specificatii si vanzatorul iti recomanda ceva apropiat

Link spre comentariu

da, dupa ce mi-am alas un tranzistor, asa procedez, caut specificatiile din datasheet ... problema mea era ... cum il aleg :))E o varianta cu vanzatorii care mai cunosc sau au programe ... dar tot e complicat :)

Link spre comentariu

Corect, dar dau un exemplu:aveam nevoie sa aprind dintr-un microcontroler pe un pin 6 leduri puternice. Aproximativ 15mA pe led, dar la ele scrie ca functioneaza la 20mA. Deci daca pun 6*20mA = 120mA ... sau 6*15=90mA .. Rotund, 100mA ... Caut in casa: BC108 .. caut datasheet, max. 100ma ... :smt012 Caut alt npn prin casa ...BC547 ... tot 100ma maxim :smt009 si-aici a aparut problema .. cum aflu despre un tranzistor care sa fie ok;Pana la urma am gasit o placuta mai veche cu un 2N2222A si am vazut ca asta suporta vreo 500 mili... parca, si l-am scos de-acolo si l-am folosit ... Asa ca.. .ce-mi recomandati pentru viitor :)

Link spre comentariu

Daca la bc-uri nu gasesti nimic, incearca in seria bd-urilor. bd137/138 sau daca nu te satisfac treci la 237/238 (nu mai stiu care e npn, care e pnp, ala par sau ala impar).Mentionez ca bd135/137/139 sunt ~ echivalente; la fel si 136/138/140. Recomand sa folosesti d-aia recuperati din montaje vechi deoarece sunt slabe sanse sa fie falsuri (cel putin aia romanesti n-au nici o jena in a functiona ireprosabil)

Link spre comentariu

"Cum aleg un tranzistor?"

Intai, asa cum ai si facut, trebuie sa determini specificatiile de care ai nevoie.

Dupa aia, te duci in saitul unui producator, la tabelele parametrice si clicui acolo pe ce vrei.

De exemplu, sa zicem ca te duci la http://www.fairchildsemi.com/

In chenarul Transistors clic pe BJT

In stanga paginii ai criteriile de selectie: curenti, tensiuni, puteri, capsula samd. Clic progresiv pe cate un parametru si o sa-ti rescrie tabelul numai cu tranzistoarele care indeplinesc criteriul tau.

Majoritatea producatorilor au o astfel de cautare parametrica, chiar daca difera modul de prezentare. Ideea e aceeasi.

Spor la cautat!

Cirip

Link spre comentariu

aceea?i chestie m? fr?mânta ?i pe mine!!!m? rog, pentru componentele "comuniste" am "Agenda radiolectronistului", dar când vine vorba de tranzistoare/ic-uri/alte alea noi, se cam schimb? calimera...singura belea la solu?ia asta e c? dac? n-ai net, sufletu'!!!o chestie mai bun? ar fi o baz? de date local?, updatabil?... îns? a?a ceva nu cred c? ar fi moca!!!cirip... a? zice c? dau o bere, da' presupun c? ?i-ar conveni mai degrab? un vin (ca ?i mie, dealtfel)!!! :partyman:

Link spre comentariu

cirip... a? zice c? dau o bere, da' presupun c? ?i-ar conveni mai degrab? un vin (ca ?i mie, dealtfel)!!! :partyman:

Accept si bere, nu e nici o problema. Problema reala nu e a mea... Daca industria de bauturi alcoolice s-ar baza pe cat consum eu, ar da faliment intr-o microsecunda... Chestia aia de la semnatura e la shto... Mi-a placut doar ideea. De fapt, chiar prepar cateva mancaruri cu vin, care imi ies destul de bune. Criteriul de calitate este timpul de injumatatire, ca la "izostropii" radioactivi. Daca timpul de injumatatire al cratitei (are cam 4Kg) este mai mic de 12 ore, inseamna ca a iesit buna :smt005 Cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări