Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de bobinat trafo

Vizitator gobolino

Postări Recomandate

Vizitator Nicolaebxl

Salutare tuturor!M-ar interesa sa cumpar o masina de bobinat cat mai simpla, eventual manuala, poate chiar manufacturata de unul dintre voi. Are cineva vreo informatie in acest sens?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 194
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

21

• cristi_ro

13

• Dan57

13

• MifTy

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

cel mai simplu numarator poate fi un calculator electronic la care faci operatia 1+1apoi=iti va da 2 :rade: apoi apasand pe egal va incepe sa numere 3 4 5 6 7 etc...

Este bine sa mai cauti si pe forum din cand in cand http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=415509#p415509 Pentru lejeritate, voi plasa din nou aici imaginea nearhivata. Ca nou sosit nu stiam sa fac acest lucru la acea data. Tot pentru lejeritate, copiez mai jos (cu maron) selectiuni din textul de la linckul de mai sus, continand explicatiile necesare.

post-27597-139829511224_thumb.jpgIn imaginea de ansamblu, se observa un manson metalic hexagonal, care este de fapt lagarul axului masinii de bobinat. Acest manson se fixeaza intr-o menghina de banc de 70 mm, astfel incat in dreapta se va afla manerul din lemn actionat cu mana dreapta, iar in stanga carcasa bobinei de bobinat fixata cu o piulita direct pe axul filetat (M6) al masinii. Ansamblul electric este de fapt un circuit imprimat foarte simplu, pe care se planteaza microintrerupatorul (se distinge mai greu, deoarece se afla in zona umbrita a imaginii) si conectorul pentru cablul de conexiune (am folosit o mufa cu 5 pini specifica aparaturii audio) Circuitul se fixeaza la interiorul unui suport metalic profilat in forma de "C" cu doua suruburi M3 prin doua gauri putin alungite, astfel incat sa ofere microintrerupatorului (care trece printr-un decupaj practicat in suportul in "C") posibilitatea unui reglaj optimal. La un capat al suportului in "C" s-a sudat o bucsa prevazuta cu o gaura filetata si un surub M4. bucsa intra ajustat pe un umar cilindric al lagarului hexagonal unde se fixeaza in pozitia dorita cu ajutorul surubului M4. La celalalt capat al suportului in "C", s-a fixat o tija filetata M5 destinata sustinerii mosorului sursa - cel pe care se afla sirma ce urmeaza a fi infasurata pe bobina de confectionat (nu exista in imagine) - cu posibilitatea de a se roti liber. In timpul operatiei de bobinare sarma se surfileaza printre degetele mainii stangi ale operatorului. Direct pe axul filetat al masinii de bobinat, imediat langa lagar se mai fixeaza un disc metalic cu umar, continand o cama spatiala frontal-laterala (demontabila prin desfiletare) avand o suprafata sferica lustruita. Fixarea discului cu umar pe ax, se face cu un stift filetat M3, ce trece printr-o gaura filetata practicata radial in umar (nu se vede in imagine) Umarul mai are si rolul de a limita jocul axial al axului port-bobina si de a impiedica dezasamblarea sa in timpul lucrului. Microintrerupatorul care are numai contactul normal deschis (exista si din cele cu cnd si cni) este actionat in timpul rotirii manivelei de cama spatiala frontal-laterala (reglajul axial, pentru siguranta actionarii microintrerupatorului, s-a facut prin ajustarea lungimii umarului) si stabileste la fiecare rotatie completa continuitatea circuitului, care mai contine: mufa cu 5 pini, cablul de conexiune si conectorul jack. Pentru numarare (contorizare) am folosit un calculator de buzunar programabil cu functii, care are caracteristica ca odata introdusi operanzii, se actioneaza de doua ori in secventa tasta operatiei de executat, iar cel de-al doilea operand va fi operat la fiecare actionare a tastei "=" afisand rezultatul total, adica secventa de calcul ar fi urmatoarea 1++1=2...=3...=... Practic contactul se substituie la fiecare rotatie completa, actiunii tastei "=". sistemul descris are avantajul simplitatii si al completei eliberari de stresul numaratorii mentale. Intreaga constructie am realizat-o in atelierul propriu si este complet demontabila. Mansonul hexagonal metalic cu rol de lagar are pe una din laturi practicata o gaura cu diametrul de 4 mm, care se plaseaza deasupra la fixarea in menghina, astfel incat din timp in timp se mai pica ulei dintr-un recipient pentru o rotire usoara a axului in timpul bobinarii.

Adaug in plus ca numaratorul poate fi reversibil in modul urmator. In locul secventei de numarare de mai sus se introduce de la tastatura secventa 1++M=..., unde M este memoria curenta a calculatorului de buzunar. Pentru numarare in sens direct se introduce 1 in memoria M, in timp ce pentru numarare inversa se introduce -1 in aceeasi memorie. Se are in vedere a se schimba de fiecare data continutul memoriei, atunci cind inversam sensul de numarare. In plus masina de bobinat se poate utiliza si cu un multiplicator de turatie (gen masina de gaurit manuala cu angrenaj conic) caz in care in locul cifrei 1 se introduce raportul exact de transmitere al multiplicatorului. Spre exemplu, pentru cazul din Tehnium - amintit de cineva intr-o postare anterioara, acea masina de gaurit avea un raport de multiplicare de 3,5:1. In acest caz se va introduce in memoria curenta M a calculatorului numarul 3,5 pentru numarare directa si respectiv -3,5, la numararea inversa.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

salutare,

Masina de bobinat

este o schita se poate face din lemn cu putina indemanare si ustensile care se gasesc prin casa. ca numarator merge si calculator dar posibil sa ramana multe spire necontorizate.

PS: cei care doriti va puteti abona la acel site si cand apare un articol nou veti primi un mail cu link-ul spre acel articol.

Numai bine

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Interesant de vazut, dar mult prea dificil de construit. Chiar si daca consideram doar intinzatorul, care la un conductor atat de subtire, precum cel din film, trebuie sa fie foarte "sensibil". Apoi, mecanismele de ordonare a spirelor la bobinaj sunt foarte pretentioase si cer precizie. Despre necesitatea de a programa partea "soft" a dispozitivului la fiecare bobina in parte, nu mai vorbesc. Numaratorul electronic de spire, nu mai reprezinta o problema, totusi cere migala.Celor care cred altfel, le urez spor la executie. Altminteri, Toate Bune!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Un CNC in 3axe se pote usor adapta...un contor pe axul motorului de antrenate a sculei(o cama+un calc de buzunar de 5lei) , un dispozitiv pt rola debitoare si un dispozitiv solidar pe axa X pt ordonarea spirelor; dispozitivul de tensionare a firului e mai complicat(niste scripeti cu un cos inferior pe care se pun greutati,in functie te viteza si grosimea firului.Complicat e transformarea strungului in masina de bobinat,sau a frezei,sau a bormasinii...prima masina care am folosit-o era manuala(nici spirometru nu avea) si am avut de facut E10. Mai multe.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eu am facut asa ceva mai trebuie pedala cu potentiometru dar nu prea gasesc:(

-Alimentare 220V la 18V/5V

-Senzor optic pentru numarator

-Numaratordigital pana la: 9999ture

-Reglaj de turatie

-Schimbare directie de mers

Daca nu gasesc ceva ghitarist cu o pedala stricata trebuie sa fac din 0 :P

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Link spre comentariu

Eu am facut asa ceva...

Este una dintre cele mai interesante constructii, vazute pe acest topic. Felicitari! Am sa fac totusi si o remarca critica. Asa dupa cum rezulta din imagine, se pare ca bormasina electrica este fixata rigid pe un suport de lemn. Tot rigid este cuplat si arborele propriu-zis al masinii de bobinat, prin strangerea intre bacurile mandrinei. Intrucat un asemenea sistem rigid trebuie intotdeauna aliniat si cum ma indoiasc ca aceasta aliniere s-a executat tinand cont de toate regulile cuplajelor mecanice, este de asteptat ca dupa un timp nu prea lung de functionare, bormasina sa se defecteze din punct de vedere mecanic. Trebuie tinut cont ca ea nu mai functioneaza intermitent pe durate scurte si foarte scurte de timp, ci arborele va efectua sute, mii, sau chiar zeci de mii de rotatii la o lucrare. Cuplarea unei asemenea scule electrice la sistemul masinii de bobinat se face de obicei prin intermediul unui sistem cu doua cardane cruciforme si un arbore intermediar. Intru-cat acest sistem este complicat si pretentios de realizat pentru un hobby-ist, exista solutii ceva mai simple. Una dintre ele este folosirea unui cuplaj elastic. Eventual, se putea renunta la lagarul intermediar si se putea fixa arborele filetat port-bobina, direct in bacurile mandrinei.
Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi, o sa icerc sa flexibilizezi prinderea bormasinei. Aparatul merge destul de bine ori cum nu sa folosesc la turati mari, sper sa rezista icon_jook

Un filmulet cu masina in functiune:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am improvizat si un pedal pentru reglaj de turatie dintr-un gaurici :dans:

Clemariera si roata dintata am luat dintr-un CD-ROM

Inca nu e terminat mai trebuie:

-arc pentru clemariera

-inaltare pentru a avea loc clemariera+baza cu talpi de cauciuc..

Mecanismul merge perfect luni il pun la treaba am 2 trafuri de iesire de executat :freaza:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Destul de originala si interesanta si aceasta lucrare. Sa ai spor la finalizarea ei!

Imi permit - cu bune intentii, evident - niste mici corectii lingvistice si gramaticale:

Am improvizat si un pedal pentru reglaj de turatie dintr-un gaurici :dans:

Clemariera si roata dintata am luat dintr-un CD-ROM...

1 - Cred ca ai vrut sa scrii "o pedala" (genul feminin in limba romana) in loc de "un pedal";

2 - Termenul corect este "cremaliera" si nu "clemariera".

Link spre comentariu

Gaurici ca gaurici dar ai ideii destul de bune Daca vrei sa faci un cuplaj flexibil simplu intre bormasina si arborele de fixare a suportului pentru bobina , pune o bucata de furtun cauciucat intre cele doua axe si ai rezolvat problema .

Link spre comentariu

Pentru cei ce-si doresc o masina de bobinat le pot oferi schema unui numarator cu microcontrolor si softul aferent. Acest numarator il folosesc eu la bobinatorul meu si merge cu mare succes. Are putine piese si este destul de fiabil si usor de realizat. L-am facut cu un afisaj cu doua lini a cate 16 caractere si doi senzori optici folositi la imprimantele vechi. Montajul are alimentare integrata si doua butoane pentru meniu. Unul care selecteaza functile si altul de executie. Drept functii am ales trei stari, prima in care se face numaratoarea clasica, inainte si inapoi butonul de executie aducand afisajul la zero. Functia a doua se poate apela fara a afecta numaratorul in cazul in care dorim ca sa adaugam un numar de spire in plus prin actionarea butonului de executie. Functia a treia face inversul functiei a doua. Arhiva contine trei fisiere cu un pdf cu schema, jpg-ul contine schema senzorului optic si cele doua butoane de actionare iar fisierul trei este un hex ce contine softul necesar microcontrolorului ATMEGA 168. Voi pune in curand si imagini cu numaratorul gata executat. Pentru bobinator folosesc o "minune" din targ ce are o manivela si doua roti dintate la care am adaptat sistemul optic. :pandaci

numarator.zip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări