Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Vizitator radur

In primul rand iti multumesc pentru raspunsul detaliat si la obiect, o sa recitesc datasheetul poate-mi mai sare ceva in ochi, din pacate nu cred sa compenseze cu nepriceperea mea in electronica.

Practic e ceva mai complicat, si e posibil sa fie o valoare optima recomandata de producator.

Pai cica aia ar fi valoare R1 R2 in paralel.

De unde amplificare 1.1 la schema a treia? Ai vazut rezistenta aia de 100 de ohmi?

Tocmai ca am vazut-o, insa nu o inteleg. :(
Link spre comentariu

Uita-te aici: http://www.national.com/ds/LM/LM3875.pdf

In fig1, ai schema de amplif neinversor. Imagineaza-ti ca in acea schema introduci semnalul pe intrarea inversoare (pin 8) printr-o rezistenta. Dai exact peste schema ta. Acum, da imaginar potentiometrul de la intrare la minim. Vei observa ca Rb de 1K e legata cu un capat la masa iar cu celalalt la intrarea neinversoare (pin 7), exact ca in schema ta. Acum mergi la pagina 6 din documentatie si vezi ce scrie acolo de Rb (punctul 5 din tabel).

In cazul tau, sunt aproape convins ca nu se intimpla nimic daca pui R3 de valoare 0 dar eu totusi as pune o rezistenta, dar nu 1M.

Link spre comentariu
Vizitator radur

Ok pot sa dorm un pic mai linistit, insa ce este acel T network ? (Rf din fig1 din datasheet) de ce e impartit in 2 si-i ies 100 oameni din fund? :DFeedback resistance to provide AC Gain in conjunction with Ri. Unde gain = Rf/Ri.Ma bag in pat, e tarziu si nu pot sa ma concentrez:) Sper maine sa pot intelege si Rf-ul acela in forma de T.

Link spre comentariu
Vizitator radur

Foarte tare explicatia din acest datasheet, ca pentru prosti asa :)

eu totusi as pune o rezistenta, dar nu 1M.

Ai avut dreptate de la inceput, imi cer scuze ca te-am facut sa cauti pe net datasheeturi cu explicatii pentru mine, insa nu puteam sa merg pe mana ta (chiar daca aveai dreptate) daca nu intelegeam ce se intampla, eu fiind prea prost sa le caut m-am rezumat doar la datasheetul initial.Foarte amabil domnule misa, mi-ai mai redus din frustrarea generata de raspunsurile lipsa la unele din problemele mele si totodata amplificata de raspunsurile la intrebari gen: viewtopic.php?f=5&t=42415 viewtopic.php?f=5&t=42304 viewtopic.php?f=5&t=42419 etceteraaa :d
Link spre comentariu

Cel mai bine e sa faci asa:Spui ca V pe intrarea plus e egal cu V pe intrarea minus si obtii o ecuatie.Pe intrarea plus in cazul acesta ai 0, iar V- il calculezi ori prin teoremele lui Kirchhoff, ori Millman in functie de Vout, rezistente si alte tensiuni ce mai pot aparea in montaj.Apoi invarti cat poti ecuatia sa iti iasa V out in functie de restul marimilor cunoscute.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am incercat si eu un amplificator cu lm3886, varianta neinversoare, schema din datasheet, Rf1 100k, Ri 8k2, Ci 4.7uF.Surpriza a fost ca in momentul in care l-am legat la un dac diy (cu pcm2702) chiar cu intrarea in scurt si dac-ul doar alimentat fara usb, amplificatoarele au intrat in ceva oscilatie, pentru ca mi-a sarit curentul de mers in gol de la 100mA (total) la 300-500mA. Pina n-am pus Cc (condensatorul dintre in- si in+) nu s-a potolit.Fiecare amplificator are fire de masa separate pt. semnal, difuzor si intoarcerea de la filtrajul de linga integrat duse separat la punctul comun al condensatoarelor mari de filtraj. Pe cablaj masa de semnal mic e stea. Nu mi-e clar masa de la mufele de intrare unde e mai corect sa o duc, la masa de semnal mic sau la stea?dac-ul e cu plan de masa. Pina acuma n-am sesizat probleme cu el cu alte amplificatoare.Desi nu mi-e clar ce se intimpla (zgomot de frecventa mare prin masa de la dac din partea de digital?) concluzia a fost ca e o idee buna verificatul curentului de mers in gol (n-am osciloscop).Am facut vreo greseala evidenta?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

pt danb1974:Ma mira ca te-ai urcat asa mult cu rezistentele acelea 100k/8k2Trebuia sa ramai la 20k/1k si era ok .Pe intrare fata de masa era bun un 220pf iar pe ramurile de alimentare cate un 100nf.La valorile de ti le-am dat nici macar nu ai zgomot ceva (practic nu stii cand e alimentat)Nu mi-a oscilat nici un lm3886 pana acum .

Link spre comentariu

Am urcat asa mult ca sa pot pune condensator nepolarizat pe reactie (de fapt sint valorile date intr-un exemplu de calcul de undeva din datasheet). Nu am zgomot deloc, e "dead silent"Cit despre oscilatie au patit-o si altii care le-au legat la computere si zicea un nene pe alt forum ca (,) condensatorul de 220p dintre in- si in+ e cam obligatoriu si nu pur optional dupa cum sugereaza datasheet-ul. Probabil din cauza ca integratul are gain bandwidth la 3MHz.

Link spre comentariu

Am avut timp si chef sa ascult amplificatorul (nu sa fac masuratori) in aer liber tot weekend-ul trecut. Merge surprinzator de bine. Nu m-am putut abtine sa nu fac comparatie cu TDA7294. Nu pot spune daca e mai bun sau nu.(ca sunet) Amindoua sunt niste amplificatoare integrate foarte bune. Eu nu mi-am putut da seama de calitatea amplificatorului decit dupa multe ore de auditie.

Te rog sa-mi spui care totusi ti s-a parut ca suna mai bine.Intentionez sa-mi construiesc si eu un amplif. cu ci-uri si mi-ar fi de folos parerea ta,deoarece ai folosit ambele tipuri.Ma intereseaza in special zona frecventelor joase.Multumesc!
Link spre comentariu

La joase eu nu aud nici o diferenta la aceeasi putere. Cu un amplif cu 7294 bine facut poti sa obtii o putere mai mare, lucru care te ajuta intr-o oarecare masura la joase. 3886 e mai finut si nu merge pentru chefuri, galagie. Cum te apropi de clipping face foarte urit. Pentru auditii e mai bun. Daca dimensionezi bine sursa, si cablezi corect, vei fi multumit de amindoua. (ma rog, depinde si de pretentii) Ca prima dovada corectitudinii cablarii si a sursei e faptul ca nu auzi nici un zgomot cu urechea in difuzor cu intrarea in scurt.Unii zic ca 7294 e prost. Altii zic ca 3886 e prost. Eu nu pot sa afirm asta. Isi fac foarte bine treaba pentru clasa din care fac parte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări