Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

Ai testat cum se comporta alimentarea cand conectezi la ea o sarcina care trage curenti cu pante f abrupte?Nu oscileaza? Eu am incercat mai demult valori de genul, si culmea, aveam si conzi banali, cu esr mare, si m-am trezit ca intreagul conglomerat oscila in draci. Cum scoteam un cond cum mergea mult mai bine. Incearcasem ceva de genul 2200u, 1u mkt si 100pF. 2200uF cu 100p pusi aproape mergeau bine, in schimb cand adaugam pe cel de 1u iesea o varza totala.Evident ca rezultatul e infulentat si de forma cablujului si altele, eu spun doar sa testezi, de curiozitate.

Am facut aceasta masuratoare. Cu acest cablaj si aceste componente tensiunea de alimentare e extrem de stabila in toate conditiile pe care le-am creat, inclusiv pante abrupte pe sarcini de 2-4-8 ohmi. Nu am testat cum se comporta daca mai scot din condensatoare.Pe sarcini inductive semnalul de iesire e aproape la fel ca pe sarcini rezistive, am putea zice ca e la fel. Apar mici diferente cind incepe sa limiteze, si mici (dar mici) oscilatii in semnal dreptunghiular. Prin sarcini inductive inteleg boxe, dar mai bine le-asi zice sarcini reactive. Nu am facut masuratori pe bobine si condensaroare puse ca sarcina.(am zis ca nu are rost)O sa mai fac niste masuratori ale protectiei la diverse tensiuni de alimentare. Nu am putut face asta pina acum pentru ca nu puteam modifica tensiunea, dar azi am adus un autotransformator reglabil, din ala cum era pe vremuri prin scoli. Mai am putin de lucru la carcasa, dupa care mai pun niste poze.Am uitat sa spun o treaba foarte importanta. Intre transformator si cablaj am pus 2 straturi de tabla de FIER. Daca nu sunt de fier, apare un usor brum indus magetic in cablaj si componente, poate pentru unii nederanjant. (se aude daca pui urechea pe difuzor). Cele 2 ecrane rezolva problema.
Link spre comentariu
Vizitator roender

Legat de paralelizarea condensatorilor, problema nu tine de pericolul oscilatilor cat de neliniaritatea impedantei ansamblului.Un singur condensator electrolitic prezinta o curba Z care are un minim la frecventa interna de rezonanta, Zmin = valoarea ESR la frecventa respectiva. Dupa Zmin, odata cu cresterea frecventei, predomina caracterul inductiv al condensatorului. Orice alt condensator pus in paralel induce un virf cu crestere asimtotica a impedantei la frecventa comuna de oscilatie, frecventa de rezonanta data de circuitul complex RLC format cu inductantele parazite.Pentru a avea un ansamblu de condensatori grupati in paralel, care nu prezinta virfuri de impedanta la frecvente inalte, trebuie sa utilizam circuite de tip snuber RC care sa atenueze frecventele rezonante.Ex practic:470uF low ESR (60mohm) in paralel cu 1uF MKP, necesita un snuber de 18nF ceramic + 2.2ohm. Ansamblul presupune trasee de legatura sub 1cm (inductante parazite sub 10nH). Orice legatura peste aceasta valoare strica liniaritatea imedantei de iesire.Concluzie:Cine nu poate face aceste calcule si nu poate testa impedanta de iesire, mai bine nu paralelizeaza condensatori, in special condensatori printre care se gasesc si cei cu low ESR.

Link spre comentariu

Am inteles. Presupun ca aceste virfuri de impedanta a sursei ar trebui sa se observe pe tensiunea de alimentare la frecventele respective sau la un semnal dreptunghiular. O sa incerc cu un analizator de spectru pe alimentare si amplificatorul in sarcina la diverse frecvente si forme de unda. Imi place grozav sa pun un fenomen in evidenta prin masuratori.Pe viitor voi tine cont. Tot invatam...

Link spre comentariu
Vizitator roender

Misa,Sigur se vad acele virfuri de impedanta.Stii care-i marea problema? La acele frecvente, PSRR-ul etajului alimentat este practic 0 si tot kkt-ul (scuzati expresia) din alimentare trece fara probleme!Am vazut surse care aveau in DC 30mohm, iar la rezonanta condensatorilor (peste 200kHz) impedanta sarea de 2kohm!

Link spre comentariu

In AN1848 de la National Semiconductor e tratata realizarea unei surse cu cond. in paralel si snuber.Inteleg ca in realitate sunt relativ greu de calculat valorile exacte ale snuberului pentru ca nu cunosti valorile inductantelor condensatoarelor si alte inductante si rezistente. Se merge mai mult pe experienta si masuratori?

Link spre comentariu
Vizitator roender

Componentele de calitate si origine controlata ( :) ) culese de pe piata alba, cu munti bani, au bine determinate capacitatile si inductantele si sunt caracterizate in datashets. Stiind faptul ca 10mm de traseu sau pin de componenta are in jur de 10nH se poate simula in SPICE destul de usor impedanta si implicit valoarea componentelor snuberului.Ajustari fine ale rezistentei din snuber se face cu masuratoare practica, insa in marea majoritate a cazurilor nu-i nevoie.Cit despre componentele de calitate si origine indoielnica, metoda ghicitului da rezultate satisfacatoare, insa masuratoarea este cea care stabileste exact valoarea snuberului.Eu incerc sa folosesc pe cit posibil numai componente caracterizate de producator.

Link spre comentariu

Si pe asta am inteles-o.E clara situatia cu condensatorii pomeniti de tine. Toata lumea ar vrea sa lucreze numai cu astfel de componente. Totusi, exista multi condensatori de provenienta cunoscuta si cu caracteristici ok (excludem mizeriile) care pot fi folositi cu succes dar care nu au date aceste specificatii. Pacat ca masuratorile astea nu sunt chiar la indemina tuturor.Eu niciodata nu am folosit snuber in surse dar nici nu am avut pretentia ca ma ocup de hi-end. Am folosit doar pentru egalizarea impedantei wooferului. (aici ai toate datele de calcul) Principiul e acelasi.

Link spre comentariu

Proiect cu LM3886 finalizat AMPLIFIRE 3886

Functioneaza foarte bine, nu poate fi sesizat nici un zgomot. Tablele de fier de 2,5mm dintre transformator si cablaj au eliminat orice urma de brum care oricum era abea sesizabil. Proiectul este relativ ieftin cu exceptia cablajelor care au fost scumpe din cauza ca am comandat numai 4.

Toate tablele de aluminiu le-am taiat in atelierul meu cu fierastraul vertical si ghidaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări