Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

@Mirceaam incercat deja cum ai zis, dar parca face mai rau. Trebuie sa rezolv mai intai problema cu un singur punct de masa, cred.

@Marianda, am auzit de ground lift doar ca eu i-am zis separarea maselor, intr-un post anterior. Undeva pe forum citisem ca se pune un rezistor de 10 ohmi intre masa de semnal si masa comuna, de aia am zis, adica e cam acelasi lucru. Dar chiar voiam sa incerc o astfel de solutie, sa vad cum imi permite timpul, poate azi.

@mercknu, eu nu am dat 100 euro pe carcasa, ci puțin peste 100 de lei, dar tot nu-mi vine sa o gauresc si rasgauresc. Nici pe mufe nu am dat mult, probabil la vreo 15 lei perechea, de la chinezi. Nu sunt adeptul lucruilor scumpe.

@mannx am mai citit pe forum si pe net despre legaturi de masa, insa cam tarziu, dupa ce deja am montat totul in cutie

@unora: voiam sa mai scriu ceva legat de atitudinea unor, e a doua oara cand sterg. Ma abtin. Va multumesc pentru sfaturi!

Revin dupa ce rezolv problema punctului de masa comun.

Link spre comentariu
6 minutes ago, gabitzu2006 said:

da, am auzit de ground lift doar ca eu i-am zis separarea maselor, intr-un post anterior. Undeva pe forum citisem ca se pune un rezistor de 10 ohmi intre masa de semnal si masa comuna, de aia am zis, adica e cam acelasi lucru. Dar chiar voiam sa incerc o astfel de solutie, sa vad cum imi permite timpul, poate azi.

Deci daca zici ca decuplarea maselor cablurilor de semnal de la RCA-uri rezolva problema atunci cate o rezistenta de 10R in paralel cu cate un cond de 100n ( condul NU trebui sa lipseasca ), inseriata cu masa fiecarui cablu de semnal la RCA-uri ar trebui sa rezolve problema ( vorbesc din experienta personala, nu din auzite, am tot construit amplificatoare... ).

Deci nu legi tresele de masa de la cabluri direct pe masele de la RCA_uri, si le inseriezi cu cate cate un montaj de 10R paralel cu 100n catre RCA_uri.

Link spre comentariu

@Marianasta e cel mai simplu de incercat si voi face asa cu prima ocazie. Mersi mult!

P.S. eu nu am sustinut ca aceia care dau sfaturi aici o fac din carti. Chiar apreciez sfaturile provenite din experienta altora. Si sunt convins ca toti cei care au dat sfaturi aici au experienta si nu scriu in vant...Si pentru asta le multumesc.

L.E. masele celor doua mufe RCA e musai sa fie separate intre ele? Ma gandesc ca pana la urma tot exista contact intre ele, prin panou...

Editat de gabitzu2006
actualizare
Link spre comentariu
Acum 1 oră, gabitzu2006 a spus:

@MarianL.E. masele celor doua mufe RCA e musai sa fie separate intre ele? Ma gandesc ca pana la urma tot exista contact intre ele, prin panou...

Prin contactul mufelor cu carcasa + masa semnal creezi deliberat o buclă de masă. Oare este așa de îngrozitor de greu să izolezi mufele alea ? Cu teflon bandă, cu banalul scotch etc și să elimini din start o potențială cauză ?! Am eliminat zgomot prin izolarea transformatorului de carcasă, prin tatonarea poziției punctului de masă la carcasă chiar și prin grosimea firului de masă. Bucla de masă nu e invincibilă dar are manifestări stranii câteodată. Alteori nu trebuie făcut nimic și e bine. Vezi conexiunea stea a punctului de masă și elimină lipiturile de pe transformator.L Ideal să.l închizi cu capac metalic. Spor la lucru !

Link spre comentariu

Am facut asa cum a zis Marian (pentru ca mi-a fost cel mai la indemana, deocamdata) si a functionat doar pana cand am conectat sursa de semnal, adica, cu intrarea in gol nu se aude (aproape) nimic, dar cand conectez sursa de semnal (am incercat cu telefon si cu adaptor bluetooth) ampliful o ia razna (probabil pentru ca la sursa de semnal masa e comuna pt cele 2 canale). Incerc acum sa mut condul si R-ul intre masa de semnal si steaua e masa...sa vad daca obtin ceva imbunatatiri. Oricum, trebuie sa rezolv problema unicului punct de masa...

@mannxvoi incerca sa izolez mufele...

cat despre traf, cred ca voi pune acea cutie cu gura in jos, poate e mai bine asa. Insa nu cred ca ecranarea trafului e problema, pentru ca daca leg direct intrarile la o mufa jack si apoi conectez sursa de semnal merge brici, fara zgomot. Eu zic ca panoul ala frontal e minunat, pe acolo e problema.

Link spre comentariu
21 minutes ago, gabitzu2006 said:

@mannxvoi incerca sa izolez mufele...

cat despre traf, cred ca voi pune acea cutie cu gura in jos, poate e mai bine asa. Insa nu cred ca ecranarea trafului e problema, pentru ca daca leg direct intrarile la o mufa jack si apoi conectez sursa de semnal merge brici, fara zgomot. Eu zic ca panoul ala frontal e minunat, pe acolo e problema.

Ei atunci daca merge brici cu mufa jack nu are rost sa mergi si sa cauti buba in alta parte. Deci, primul pas care l-as face eu: as scoate mufele RCA de pe panou si cu ele in aer as conecta sursa de semnal. Fa asta si vezi daca dispare brumul.

Editat de merck
Link spre comentariu

@mannxintre timp am facut altceva: am dezlipit firele de masa de pe discul trafului si le-am lipit impreuna pe o placuta de textolit si...acum nu mai am probleme. Total silentios pana cand conectez sursa de semnal, dar chiar si atunci e aproape bine, se mai aude doar brumul de 50Hz, foarte slab, cel mai probabil din cauza problemei cu surubul. Incerc s-o elimin si pe aia. Deocamdata conectez in circuit si potentiometrul, care saracul nu avea nicio vina  :)

Editat de gabitzu2006
gramatica asta...
Link spre comentariu

@Mirceainitial erau lipite impreuna, apoi le-am separat. Acum sunt separate, dar oricum sunt in contact prin panoul frontal. Acum am legat si potentiometrul si merge foarte fain, se aude un usor brum, dar doar daca stau cu urechea f aproape de boxa. Asta banuiesc ca e din cauza acelui surub care fixeaza traful si care nu e izolat fata de carcasa. Cand voi avea mai mult timp sa fac lucrari mecanice o rezolv. Deocamdata sunt f multumit, se aude super, dupa urechile mele. Vreau sa-i mai pun si un vu-metru chinezesc cu Lm3915 (stiu, am citit pe aici ca nu e tocmai recomandat 3915, etc, dar eu pe asta il am si il voi folosi pe acesta; daca nu voi fi multumit imi iau 3916 si schimb CI-urile) si cred ca m-ar multumi varianta legarii acestuia pe intrare, ca sa nu fie dependenta indicatia de pozitia pot-ului de volum. Sunt constient ca e posibil sa am iar vreo bucla de masa dupa ce voi conecta vu-ul, dar...vom vedea. Deocamdata am rezolvat problema cu bucla de masa si din punctul meu de vedere (sau de auzire) se aude foarte bine. Multumesc tuturor pentru sfaturi!

Link spre comentariu

Nu stiu ce mufe RCA folositi, eu din acelea recuperate de pe CD playere DVD uri etc cu 4 sau 6,care se prind cu 1 sau 2 suruburi. La astea dau jos tabla comuna de masa care dintr-o bucata si prind fara( iese usor,). Asa nu mai face masa. La carcasa. 

Stanga si Dreapta pot avea masa comuna. Cu tabla inlaturata, raman cu masa separata majoritatea modelelor chiar si L - R

Link spre comentariu

Din materialul pus la dispozitie de Mircea eu inteleg ca un HBR nu se monteaza intre masa mufei RCA si masa comuna, ci intre masa de semnal a amplifului si masa comuna, adica exact ce urma eu sa fac pana sa mut masa comuna de pe discul trafului pe o placuta separata (deci nu am mai incercat HBR intre masa de smenal si masa comuna). ma sperie si ce am mai citit despre legarea impamantarii la masa comuna. La mine asa e legata, fara ground lifet, care oricum am inteles ca e periculor. Asa cum e conectat la mine, impamantarea legata direct la masa comuna, e si mai grav. Deci nu faceti ca mine. Voi incerca sa deconectez impamantarea de la masa comuna, sa vad daca am hum.

@usilitel, nu mai am problema cu mufele acum, multumesc! Oricum, e bine de stiut pe viitor.

Link spre comentariu

Am deconectat impamantarea de la masa comuna si nu am zgomot. Am conectat si vu-metrul si iarasi nu am zgomot. Pentru vu-metru cred ca mai am nevoie de ceva amplificare, vazusem la Eliot o schema cu AO. Dar asta cu alta ocazie, deocamdata sunt multumit de cum functioneaza totul, ampliful e gata pentru We are one  :)

Mai am pe wishlist telecomanda si comutatorul de surse. Am testat ceva la ea, dar mai am de lucru. Pana cand e gata, ampliful e bun asa cum e. La sfarsit voi posta poze si video. Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Va salut!

Imi cer scuze daca sunt puțin offtopic, dar e vorba de un preamp pt acest amplificator. Problema e la alimentarea preampului: acesta necesita alimentare simetrica de 15V. Ampliful se alimenteaza dintr-un traf de 2x19V, cu punte, conzi etc. Cum fac sa alimentez preampul din aceeasi sursa? Un stabilizator simetric cu 7815 si 7915 e cam la limita cu tensiunea de intrare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări