Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Salutare!

Revin iar cu cersitul...

Am pus ampliful in cutie si l-am pregatit de o proba, dar...sigur am bucla de masa si nu stiu cum sa scap de ea. Am conectat intrarile de la fiecare amplif, cu cablu ecranat la mufele RCA de pe panoul frontal (bine, initial, semnalul trecea si printr-un pot, dar fenomenul e acelasi, deci excludem partea asta). Panoul frontal este metalic, cu contact electric la carcasa care este tot metalica si este conectata si ea la masa. Pun aici poza cu ”steaua” de masa:

https://ibb.co/3mLVPN4

Firle conectate la discul metalic de pe traf sunt: GND semnal, GND PWR, impamantarea de la conectorul șuco de 230V si GND de la sursa de alimentare. Cred ca se vede ca este conectata si carcasa aici, prin acel surub care fixeaza traful. Daca dezlipesc firele de la mufele RCA, ampliful este mut. Am incercat sa fac contact cu un alt fir intre panoul frontal si stea, fara rezultat. Cu intrarile in aer (cablul ecranat nelipit nicaieri) nu se aude zgomot, insa daca ating cu tresa cablului de intrare a oricarui canal de panoul frontal, apare iar brumul (de fapt nu e chiar brum, e ca si cum ampliful oscileaza pe o frecventa f joasa - eu am zis ca e bucla de masa). Ce ar fi de facut sa scap de necaz? Sa conectez masa de semnal de stea printr-un rezistor de valoare mica? sau mai e si alta solutie? Multumesc!

Link spre comentariu

Ai ideie cum functioneaza un traf toroidal?

Banuiesc ca surubul de fixare nu este izolat in partea de jos fata de carcasa.

Acolo ai format o spira prin care introduci frecventa retelei in GND. Pe partea de sus a trafului, la surub/disc de fixare nu trebuie sa fie conectat nimic, trebuie sa fie in aer izolat de orice altceva.

Acum nu stiu daca doar asta este problema ta acolo dar cu asta trebuie sa incepi.

Link spre comentariu

@sesebe daca nu conectez cablurile de intrare la mufele RCA (adica daca tresa nu face contact cu panoul frontal, sau daca, de exemplu, conectez cablurile de intrare direct la mufa jack pt a prelua semnal), nu am nicio problema, amplificatorul functioneaza normal. Este posibil sa fie cum zici tu cu acel surub, dar nu asta e cauza. Adica da, e un oarece brum, aproape insesizabil, atunci cand apropii urechea de boxe si cablurile de intrare nu sunt conectate la mufele RCA de intrare sau la panoul frontal.

Link spre comentariu

Remediaza mai intii ceea ce ti-am scris mai sus.

Apoi RCA-urile trebuie toate sa fie izolate de carcasa. Nici nu stiu de unde a aparut moda asta cu RCA-uri conectate direct la carcasa. Asta se poate face doar la un proiect foarte foarte bine pus la punct. In rest daca nu vrei sa ai surprize ca cele amintite trebuie sa utilizezi mufe RCA izolate de carcasa. 

Ca o regula generala universal valabila: o carcasa metalica se conecteaza la masa numai intr-un singur punct nu asa cum ai tu acolo. Exceptie este doar in domeniul RF unde sint alte considerentede luat in calcul.

Link spre comentariu
6 hours ago, sesebe said:

Nici nu stiu de unde a aparut moda asta cu RCA-uri conectate direct la carcasa.

De cand producatorii s-au gandit sa faca economie la sange si la grosimea si calitatea izolatorilor aia din plastic! Pe site vezi:

embase-rca-plaque-or-rouge-unite.jpg

Dai comanda si te trezesti cu (nu ma refer la culoare!):

proel-frca10bk.jpg

Dai gaura in carcasa cat buza aia din interior a inelului din plastic (deci gaura este mai mare decat diametrul filetat al conectorului RCA), pui mufa, stragi cu mana, testetzi sa vezi daca face contact .... nu face, strangi apoi definititv si ... face contact cu carcasa. Mai incerci o data .... fara succes, te enervezi, bagi doua injuraturi, dai mufa jos, pui ca taranu' un inel din varnis de 2-3mm, incalzesti, pui inapoi si ai rezolvat problema (nu face contact) dar ai facut o ciobanie.

P.S. In prostia mea am dat si a doua comanda pe alt site si tot cacat am primit. Ce am cumparat de pe ebay de la chinezi acum cativa ani in urma la cativa $ sunt super ultra high-end! (nici nu s-au coclit!!!)

Editat de merck
Link spre comentariu

De ground lift ai auzit?

10R in paralel cu 100n inseriat cu masa de intrare a fiecarui canal, rezolva negresit astfel de probleme.

PS: Inteleg ca aici nu se mai poate modifica ceva, inaa pe viitor si eu insist cu recomandarea ca mufele rca sa fie neaparat izolate electric de carcasa ( masa lor ).

Link spre comentariu
18 minutes ago, Marian said:

De ground lift ai auzit?

10R in paralel cu 100n inseriat cu masa de intrare a fiecarui canal, rezolva negresit astfel de probleme.

PS: Inteleg ca aici nu se mai poate modifica ceva, insa pe viitor si eu insist cu recomandarea ca mufele rca sa fie neaparat izolate electric de carcasa ( masa lor ).

Pe mine m-ai intrebat de ground lift?

Da nu mai bine gasim o solutie pentru mufele de cacat care sunt acum pe piata si care ajung sa faca contact cu carcasa?:scarpin 

P.S. Stati va rog pe scaun cand deschideti link-ul de mai jos :rade::

https://europe-audio.com/Product.asp?mfr=Monacor connectors&part=T-710G&Product_ID=3337

si cum izolezi mufa de mai sus fata de carcasa? 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 minute, merck a spus:

cum izolezi mufa de mai sus fata de carcasa? 

Simplu, o cumperi de la alt furnizor care o vinde impreuna cu doua saibe izolatoare, una din ele avand un mic umar, ca la izolatoarele pt tranzistori.  Saibele sunt la culoare (rosu si alb sau negru).

Si apropo, este ceva in neregula cu pretul din link.  Cam prea mare pt Monacor...

Link spre comentariu
20 minutes ago, merck said:

Pe mine m-ai intrebat de ground lift?

Nu.

20 minutes ago, merck said:

Da nu mai bine gasim o solutie pentru mufele de cacat care sunt acum pe piata si care ajung sa faca contact cu carcasa?:scarpin 

Eu n-am avut niciodata problema asta.

21 minutes ago, merck said:

P.S. Stati va rog pe scaun cand deschideti link-ul de mai jos:

Sunt destul de multi gura casca si capete seci care sa creada ca tampeniile alea isi merits banii.

Drept dovada multe discutii de pe forum dar mai ales isteriile in masa repetate si izvorate din te miri ce.

Link spre comentariu
10 minutes ago, Shambala said:

Simplu, o cumperi de la alt furnizor care o vinde impreuna cu doua saibe izolatoare, una din ele avand un mic umar, ca la izolatoarele pt tranzistori.

Ei, la 53 de euro iti da o pereche nu o bucata :rade:. Dar nu inteleg ce naiba a gandit producatorul de nu are saibele izolatoare??? Si am mai vazut ... cu o singura saiba, aia de la exterior :85

Link spre comentariu

Montează mufele RCA pe material izolant și decupează cutia in zona aia. E simplu și nu e greu de realizat. Este mult material aici pe forum despre legăturile de masă cu soluții bune doar trebuie citite și îți faci ideie cum trebuie procedat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări