Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

@victor_wts iata simularile pt cele 2 circuite: sim1 e pt circuitul tau de intrare, sim2 e pt circuitul original, de pe circuit basic. observi vreo diferenta? eu nu am vazut.

https://ibb.co/w02dBg7
https://ibb.co/thHQv9Y

@Shambala si pentru ca mi-a fost rezolvata problema ar trebui sa inghit orice magarie? asta e filosofia? Daca unii sunt incepatori, chiar merita sa fie jigniti de cei mai ”mintosi”? Eu de la un astfel de om ca si cel in cauza nu vreau sa invat nimic! Drept urmare, l-am ignorat. Si cu asta pun punct oricarei discutii pe tema asta. Poti muta si aceasta postare la gunoi, daca vrei.

Nota moderatorului - am citit cu atentie toate mesajele pe care ulterior le-am ascuns si nu mi se pare absolut deloc ca ti s-ar fi facut vreo magarie.

Dimpotriva, consider ca te-ai comportat exagerat de incisiv iar acum esti si recalcitrant.

Si pt ca nu realizezi asta, cred ca 3 zile de pauza sunt necesare.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

@victor_wtsparca si la 882mV ai ceva distorsiuni pe negativa. Ma indoiesc ca sunt audibile (cel putin de catre mine).

Legat de imperecherea celor doua rezistente, stiu ca si @Sharky a spus ca trebuie sa fie egale. La mine difera cu vreo 10 ohmi, nu am putut sa le imperechez mai bine. Zgomot nu pare sa am, nu am putut asculta boxele in liniste cat am facut proba. Probabil zgomotul care ar fi generat de inegalitatea celor 2 rezistente ar fi o problema pentru boxe cu SPL mare. La Magnaturile mele nu am sesizat zgomot (iarasi, nu era complet liniste in camera).

Link spre comentariu

Infundat cred ca se aude din cauza telefonului. Vezi ca in proiect totul este calculat pt 6ohmi cu o fluctuatie de 10% a retelei bla bla bla . Eu am folosit un traf de z5500 scoate 2x26.4 asta am avut si la fel ca tine tot pe Magnat Monitor 202 il folosesc deci 8ohmi. Dupa mine ideal ar fi un traf de 300va 230 primar 2x24v secundar. Asa il poti folosi 100% si in 4ohmi.

Eu am facut cateva modificari. Adica am pus R2 dupa R1. R2,R4,R8 22k. C2 470pf. R6 am pus 2 rezistente de 4.7 in paralel(asta am avut)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Va salut!

Va rog sa va dati cu parerea despre dispunerea componentelor amplificatorului (placutele cu LM3886, radiatoare, traf alimentare, placa cu conzi de filtraj, placa cu protectia difuzoarelor+surse de 12V si 5V) in cutie. Daca e ceva in neregula, va rog sa-mi spuneti. Urmeaza sa mai pun in cutie (cand va sosi din China) un potentiometru cu motor pentru volum si inca o placa cu relee pentru comutarea surselor de semnal de intrare si comanda a motorului pot de volum- aceasta ultima placa nu va depasi ca dimensiuni pe cea cu protectia pentru boxe. Multumesc!

https://ibb.co/XDzkkF8

Link spre comentariu

Dupa cum se vede in poza, nu are gauri sub radiatoare.

Eu as pune radiatoarele pe partea din spate in exterior fixate pe tabla cu surub si eventual decupat in tabla cat sa poata fixa integratele pe radiatoare. Ochiometric are loc sa puna radiatoarele unu dupa altu si cred ca mai ramane ceva loc si pentru mufe de boxe. 

Editat de maxente
Link spre comentariu

Cele doua cablaje auxiliare se pot micsora cu 50-75% fara de ce se vede acum. Montarea lor se poate face si in plan vertical, rezultand o mare economie de spatiu.

Integratele par a fi izolate, ceea ce duce cu gandul la cumpararea unor kituri chinezesti complete. Daca acesta este cazul, sunt 99,9% sanse ca si ele sa fie produse in China.

Ar trebui probat montajul pe masa si daca totul fct. ok, abia apoi montat in cutie.  Si iarasi probat, daca apar sau nu interferente sau zgomote.

Ca regula de montare conectorii de intrare se plaseaza la distanta maxima posibila fata de cei de iesire. Conectorul de alimentare se poate monta relativ aproape de conectorii de iesire.

Potentiometrul de volum motorizat de plaseaza cat mai departe de traf.

Racirea va fi proasta fara gauri de intrare si iesire a aerului sub si deasupra radiatoarelor.

Link spre comentariu

@maxentesi eu as fi preferat sa pun radiatoarele in spate, dar nu prea imi ramane loc de mufe pt boxe si de conector pt cablul de alimentare. Cutia are fante atat in capacul inferior cat si in capacul superior, in partea din spate a acesteia.

@Shambala foarte adevarat ce spui despre micsorarea cablajelor. Sa vad, daca am timp, poate le proiectez PCB-uri si astfel se vor reduce dimensiunile. Insa mi-ai dat alta idee, cea cu plasarea placutelor auxiliare pe verticala. Din lipsa de timp (e si lene, adevarat) cred ca voi adopta aceasta varianta. Integratele sunt izolate pentru ca asa le-am vrut eu si le-am comandat eu si nu cred ca sunt chinezesti, distribuitorul de la care le-am luat este unul serios (nu mentionez care, sa nu se creada ca e reclama). PCB-ul nu este din China (bine, poate ca este fabricat in China) ci este de la un coleg de forum, @victor_wts, dar nici vorba de kit chinezesc, piesele sunt comandate de mine de la acelasi distribuitor si plantate si lipite de mine pe pcb.  De curiozitate, ce chinezarie ai sesizat la montajele mele de amplif? Montajul a fost probat, functioneaza foarte bine, insa nu l-am testat in cutie, ci in afara cutiei. La ce te referi cu conectorii de intrare si de iesire? La cei de pe PCB sau la cei de pe cutie? Daca sunt cei de pe cutie atunci da, vor fi plasati la aproximativ adancimea cutiei (adica cei de intrare pe panoul frontal, cei de iesire pe cel dorsal). Daca sunt cei de pe PCB si acestia sunt dispusi la o distanta de lungimea cablajului, nu mai am ce modifica. Daca e sa pastrez traful acolo unde e, va trebui sa pun potentiometrul de volum pe panoul frontal, cat mai in stanga sau cat mai in dreapta, corect? Daca ar fi sa pastrez radiatoarele cat de cat in pozitia actuala, o racire activa (ventilator amplasat in dreptul radiatoarelor, pe panoul din spate) ar face treaba?

Va multumesc pentru interventie!

Link spre comentariu

Cablajele sunt frumoase asa ca am banuit ca sunt facute intr-o fabrica  (in China probabil).  Si cum pe e-bay, aliexpress, etc.,  ofertele de kituri sunt doar cu putin mai scumpe decat cablajele,   mi-am pus intrebarea daca nu cumva ati luat totul "la pachet"    :)

NU a fost vreo intentie de ofensa (cel mult una de atentionare).

Este foarte bine ca le-ati cumparat de la un distribuitor serios.

Nu va faceti griji,  mentionarea numelui unui distribuitor nu este considerata reclama.  Au fost astfel de cazuri, dar atunci numele - si linkul, erau repetate [enervant] de 2-3 ori intr-un post.

La conectori m-am referit la cei de pe cutie, evident.

Dar in general este bine ca si cablajele sa fie cu zona de semnal mic cat mai departata fata  de transformator si de bornele de iesire (ale carcasei).

Un ventilator - chiar puternic subturat va raci bine radiatoarele.  DAR, este important ca sa fie gauri de intrare si de iesire a aerului din cutie.

Indiferent de tipul de racire, cantitatea de caldura degajata va fi aceeasi si interesul este sa o evacuezi din carcasa cat mai repede, nu sa se incalzeasca tot ce este in ea [aproape] la temperatura radiatoarelor.  De asta se fac acele gauri in capace, pt a forma si controla avantajos curnetul de aer.

Cu gauri sub si deasupra radiatoarelor o mare parte din aerul cald va iesi inainte de a ceda caldura restului componentelor din cutie.

Link spre comentariu

@Shambalada, recunosc, poate sunt putin usor iritabil, o fi si de la covid (am gasit pe ce sa dau vina  :) ), am fost si pedepsit pt asta...in fine. Credeti ca daca las radiatoarele in pozitia din poza, dar fac niste gauri in dreptul lor, in capacul inferior si in cel superior, eventual sa pun si un ventilator pe capacul superior (sa incerc daca imi incape unul, e cam la limita) ar mai fi probleme? Ampliful e calculat si executat sa livreze undeva la 40W, deci nu se va incinge integratul foarte tare, de asta zic ca s-ar putea sa fie mai usor de evacuat caldura...  PCB-urile sunt primite cadou de la un coleg de forum, doar componentele sunt de la TME, despre care u zic ca sunt de incredere. Oricum sunt multumit de cum suna ampliful, cu ceva mici nemultumiri pe care le-am exprimat cu cateva postari in urma, dar sunt hotarat sa fac compromisuri. Zgomot nu am deocamdata, dar va conta si cum voi amplasa componentele in cutie, cum realizez conectarea la masa, etc. si desigur sa respect si cele mentionate de dvs.

@ionyon79 e foarte tare ampliful tau! Ce imi place e ca traful tau e deja ecranat, probabil asa l-ai cumparat. Dar am gasit si eu solutia: am gasit o cutie rotunda din tabla, din aceea de biscuiti, care e cu vreo 2 cm mai mare in diametru decat traful, ceea ce e perfect, zic eu. Sa vad cum conectez cutia la masa, dar cred ca va fi eficienta solutia, voi ce ziceti?  Radiatoarele erau deja pe cutie, sau a trebuit sa decupezi panourile? Ca nu prea imi convine sa tai atata in metal (nu am nici scule, nici priceperea necesara). Aseara tarziu, ma gandeam si eu sa dispun componentele cum le-ai pus tu...inca e o varianta si asta, ma mai gandesc, dar parca as ramane la varianta mea, cu niste gauri sub si deasupra radiatoarelor, eventual si un ventilator. Cred ca daca ecranez si traful, nu voi mai avea probleme.

Link spre comentariu

Traful este ecranat cu o craticioara smaltuita uzata,care nu mai facea trebuinta in bucatarie :)

Radiatoarele sunt de la un amplif rusesc care au gauri pe spate,iar capacele sus-jos,fata-spate

sunt din panel de aluminiu cu plastic la mijloc,este folosit de cei care fac panouri publicitare

avantajul este ca se pot taia relativ usor, daca ai indemanare :) 

Parerea mea este sa incerci sa nu-i montezi ventilator,ca sa iasa cat mai silentios ampliful

conteaza foarte mult cand faci auditii seara, la volum redus. Seara buna si sa ai spor :)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Amplificatorului prezentat mai sus i-am atasat un modul "multimedia" sa ascult radio sau muzica de pe stick cand stau afara la terasa, l-am revopsit iar pentru cine intereseaza postez si realizarea finala in carcasa si schema folosita.

Chiar daca pare inghesuit la interior la functionare normala ramane rece, si fiind cablat corect nu are brum deloc.

Dat fiind faptul ca traful are doua prize de tensiune mai mica pe viitor am sa-i montez si un corector de ton dupa schema lui Rod Elliot.

Amp1.thumb.jpg.b7878c22465acc96f71d81bc3fdcf987.jpg

Amp2.thumb.jpg.8920ba2559892577c22a1a62594013dd.jpg

LM3886.thumb.png.fd390a688dcb0b9c290eba048e386ac5.png

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări