Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Acum 40 minute, Mircea a spus:

Izolate de radiator? Vad ca nu ai radiator...

Reteaua Thiele?

Schema folosita si conexiunile facute daca se poate pune.

nu am pus radiator inca, dar asta nu ar trebui sa aiba relevanta, zic eu, avand in vedere ca montajul a fost alimentat cca 2 minute sau mai putin, cat mi-a luat sa masor tensiunea pe iesire.

nu inteleg intrebarea cu reteaua Thiele.

am pus schema, la ce te referi cu conexiuni? intre amplif si alimentator?

iata si legaturile:

https://ibb.co/Rp2JyDZ
https://ibb.co/Dr00PFC

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu
Acum 34 minute, gabitzu2006 a spus:

sa-i pun un cond de 220p intre intrarile integratului

Ti-am scris deja sa nu faci aia. Ajunge filtrul de pe In+ .

Eu cred ca n-ai inchis reactia sau ceva n-ai legat bine.

Ai separate masele de semnal mic de masa de putere?

Nu de aia face asa, dar nu e ok cu masa comuna peste tot.

Iar solutia de decuplare a alimentarii pare a fi scoasa din ceva schema audiofila....fara legatura cu realitatea.

Link spre comentariu

Stiu ca mi-ai zis sa nu pun, dar cand ratza a zis de oscilatii la ala m-am gandit. Dupa cum arata spatele cablajului, masele sunt separate. Repet, cablajele le-am primit. Ramane sa verific maine cablajul, daca e corect facut, daca am pus piesele unde trebuie, etc. Conzii de pe placa de alimentare nu i-am decuplat in RF, sa fie asta cauza? Ma tot uit in datasheet dar nu gasesc in ce situatie da -24V pe iesire...

Are vreo importanta ca intrarea si iesirea sunt in gol?

Editat de gabitzu2006
Link spre comentariu
Acum 37 minute, gabitzu2006 a spus:

Are vreo importanta ca intrarea si iesirea sunt in gol?

Depinde ce se intelege prin "intrarea in gol". Daca intrarea + (pinul 10) nu are o cale de CC spre masa, amplificatorul nu are referinta si de aia iesirea o ia razna. Trebuie neaparat pusa o rezistenta catre masa, pentru a asigura polarizarea diferentialului din intrare.

Iesirea poate fi lasata in gol, in sensul ca fara sarcina de impedanta joasa. Nu se intampla nimic. Dar trebuie sa fie montata bucla de reactie prin care se polarizeaza in CC intrarea -  din tensiunea de la iesire.

LM3886 poate fi privit ca un operational de putere. In conditii normale de operare, iesirea se va aseza in asa fel incat diferenta de tensiune dintre In+ si In- sa fie zero. Masurati tensiunile pe pinii 9 si 10 fata de masa. Daca diferenta nu e zero, ceva e in neregula si amplificatorul satureaza iesirea fie la V+ fie la V-.

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 9 ore, gabitzu2006 a spus:

eu zic ca 20. Rf e de 20k, Ri de 1k.

sa-i pun un cond de 220p intre intrarile integratului?

How-to-Design-a-Hi-Fi-Audio-Amplifier-With-an-LM3886-Circuit-Schematic-with-Diode-2.png

E ok. Verifică să fie lipite bine Rb, Rin, Ri şi Ci. Ultimele 2 duc la oscilaţii zdravene dacă lipsesc din circuit: 

Editat de ratza
Link uitat
Link spre comentariu
Acum 11 ore, gabitzu2006 a spus:

Stiu ca mi-ai zis sa nu pun, dar cand ratza a zis de oscilatii la ala m-am gandit.

Eu ti-am scris ca daca faci aia oscileaza usor.

Eu am lucrat cu acest integrat si am un topic in care am explicat totul.

Tu ai aici niste probleme de conexiuni gresite/lipsa, nu e vorba de compensari si alte povesti.

Iei pas cu pas si verifici. Integratul asta e stabil, nu oscileaza usor, asa ca nu iti mai bate capul cu fineturi ca n-ai ajuns inca acolo.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, victor_wts a spus:

Mare grija ca ai 2 circuite separate de masa. Tu ai legat doar PWR_GND iar pe SIG_GND l-ai lasat in aer.

De la aia e.

Schema PCB-ului este asta

Acolo pe site exista si cablajul la desenul ala ?

Nu ma pricep la easyEDA si de asta intreb. Am cateva integrate din astea si poate le fac niste placi.

Mersi.

Link spre comentariu

Am conectat si masa de semnal siii...functioneaza! a disparut acea tensiune de -24V. L-am conectat la boxa si la telefon. se aude foarte bine. totusi volumul nu e prea mare, nu difera cu mult de ampliful meu cu TBA810  :) asta probabil pentru ca nu i-am pus radiator si o fi intrand protectia termica in functiune. Oricum tot testul cu muzica nu a durat mai mult de 1 minut iar integratul s-a incins foarte tare. Ce ziceti de radiatorul pe care l-am prezentat mai inainte? sa-l tai in doua, cate o jumate pt fiecare amplif?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, gabitzu2006 a spus:

Da, sunt pe undeva

Pai o fi, da' unde ?

Acum 25 minute, gabitzu2006 a spus:

Am conectat si masa de semnal siii...functioneaza! a disparut acea tensiune de -24V. L-am conectat la boxa si la telefon. se aude foarte bine. totusi volumul nu e prea mare, nu difera cu mult de ampliful meu cu TBA810  :) asta probabil pentru ca nu i-am pus radiator si o fi intrand protectia termica in functiune. Oricum tot testul cu muzica nu a durat mai mult de 1 minut iar integratul s-a incins foarte tare. Ce ziceti de radiatorul pe care l-am prezentat mai inainte? sa-l tai in doua, cate o jumate pt fiecare amplif?

Eu nu inteleg cum sa alimentezi un final audio de putere fara nici cel mai mic radiator atasat, sa ii pui o boxa, apoi sa bagi muzica pana il incingi de tot.

Ar trebui niste reguli scurte si batute in cuie:

- nu se alimenteaza niciodata amplificatorul pentru prima data fara rezistente de putere (10 - 33R/10W) inseriate pe alimentare

- nu se alimenteaza niciodata amplificatorul pentru prima data cu boxa conectata la iesire.

- nu se alimenteaza niciodata amplificatorul fara un minim de radiator atasat etajului de putere.

- etc.

- etc.

- etc.

L.E. vad ca @Mircea a fost mai rapid la partea cu radiatoru.

Editat de maxente
Link spre comentariu

ok, mi-am luat-o. important e ca nu a patit nimic integratul.

voi lasa radiatorul intreg  :)

@maxentenu am alimentat ampliful pt prima data cu boxa conectata. dupa cum am spus ieri cred, intai am masurat daca am sau nu tensiune pe iesire, in gol. azi am remediat problema, am masurat...nimic pe iesire...asa ca am indraznit sa-l leg la boxa. Legat de radiator: la cat de laudat e integratul asta, ca sunet si mai ales ca protectii, nu mi-am facut griji ca se ambaleaza termic. Oricum, testul a fost de scurta durata, ma interesa daca se aude ceva. Stiu ca marile accidente se produc intr-un timp scurt, dar am riscat si de data asta am castigat. Eu inteleg ca voi sunteti asi in ale amplifurilor si de aceea va si cer sfaturile. Dar imi asum sa fiu luat de sus, o merit.

De ce trebuie inseriate acele rezistente pe alimentare? Nu cumva au acelasi rol ca si sigurantele? Oare cati amatori, care isi fac primul amplif, si-au procurat deja acele rezistente de 10W?

Imi cer scuze daca deranjez pe cineva cu ignoranta mea!

@maxentee pus link chiar la inceputul articolului, care in momentul de fata nu functioneaza, probabil e ceva temporar pt ca mai demult functiona

https://easyeda.com/CircuitBasics/LM3886_Amplifier-HsYSasK2W

easyeda il folosesti in browser, nu trebuie sa il instalezi, cred ca e destul de intuitiv. sincer, nici eu nu sunt invatat cu el, am preferat sa refac schema in eagle, dar pana sa proiectez pcb-ul m-a salvat colegul victor si mi-a trimis placutele. apropos, tot de la el mai am doua placute, care sunt putin diferite. daca esti interesat iti trimit poza cu ele si apoi discutam

Editat de validae
Eliminare ,,histrionici,, care e insultător...
Link spre comentariu

@maxente

Asta e linkul original. Ai acolo tot ce ai nevoie https://www.circuitbasics.com/design-hi-fi-audio-amplifier-lm3886/

Si daca vrei unul si mai compact, gasesti pe diyaudio la sectiunea chipamps un topic an open source pcb designf for lm3886 (sau cam asa ceva) in care sunt niste fisiere eagle si gerberele necesare pentru un pcb mult mai compact (ceva de genul 50x50mm, proiectat f bine) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări