Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

@victor_wts multumesc de oferta, dar din ce vad c-ul de 4,7u difera ca dimensiuni de al meu. al meu e cilindric si cred ca mai lung decat al tau. ce traf ai folosit? cu priza mediana sau 2 infasurari separate? la secundar ma refer. imi poti trimite cablajul in format pdf, la scara 1:1 ca sa imi pot da seama daca il pot utiliza cu componentele mele, te rog?

Link spre comentariu

wow, @Mirceafoarte tare. dar nu am timp si nici resurse sa ma apuc de asa ceva. primul op-amp are rol de buffer? iar al doilea, ce face in circuitul de reactie? interesanta schema de protectie la tensiuni continue pe iesire, dar era musai sa fie cu optocuploare? oricum, intr-adevar, e altceva

am un radiator pe care l-as folosi la ampliful meu stereo. incarc poze. va rog sa-mi spuneti daca e suficient de mare. multumesc!

https://ibb.co/4Rp5ZDN
https://ibb.co/Lx8jgPd
https://ibb.co/kDPq0DN

Editat de gabitzu2006
imagini
Link spre comentariu

@vlad228, recomand separarea traseului de incarcare a condensatoarelor de cel catre sarcina. Se creeaza o bucla, astfel curentul de incarcare trece mai intai prin condensator.

Schema este asta:

xLeg0cA.jpg

Cablajul poate fi asa:

hTkxmXp.jpg

Sau asa, ca sa reduci spatiul (avem un CRC, dar se poate omite R-ul). E solutia mea pentru un amplif clasa A la care muncesc acum:

AaSFoBI.jpg

Editat de Mircea
Link spre comentariu

:) ma refeream la originea schemei ca sa pot afla mai multe detalii, dar am gasit-o intre timp prin google lens (pe forumul rusesc).

Ma bucur, imsa, ca am fost inteles gresit deoarece mi-ati oferut niste informatii foarte utile in postul anterior atat textul cat si exemplul de cablaj pentru inspiratie. 

Proiectul in clasa A, banuiesc ca e Musical Fidelity A1? Daca da, e schema originala, sau are modificari? Dupa ce il veti termina, puteti oferi o parere despre sunet (eventual o comparatie cu SARA)? 

Multumesc! 

Link spre comentariu
17 minutes ago, gabitzu2006 said:

wow, @Mirceafoarte tare. dar nu am timp si nici resurse sa ma apuc de asa ceva. primul op-amp are rol de buffer? iar al doilea, ce face in circuitul de reactie?

DC servo. Mai multa info aici: http://www.twistedpearaudio.com/docs/legacy/tpm/tpm-lm3886.pdf

interesanta schema de protectie la tensiuni continue pe iesire, dar era musai sa fie cu optocuploare?

Poti pune ce schema vrei la protectie, nu e nimic special.

7 minutes ago, vlad228 said:

:) ma refeream la originea schemei ca sa pot afla mai multe detalii, dar am gasit-o intre timp prin google lens (pe forumul rusesc).

Ma bucur, imsa, ca am fost inteles gresit deoarece mi-ati oferut niste informatii foarte utile in postul anterior atat textul cat si exemplul de cablaj pentru inspiratie. 

Imi face placere sa impart din ce am primit si eu de la altii.

Proiectul in clasa A, banuiesc ca e Musical Fidelity A1? Daca da, e schema originala, sau are modificari? Dupa ce il veti termina, puteti oferi o parere despre sunet (eventual o comparatie cu SARA)? 

Multumesc! 

Originala, dar cu tranzistoare 3904/3906, BD139/140 si NJW3281/1302.

Nu am aparatura necesara sa pot face masuratori comparative. Doar un osciloscop. In rest, urechea.

9 minutes ago, gabitzu2006 said:

@Mirceajudecand dupa cablaj, sa inteleg ca recomandata ar fi varianta de traf cu priza mediana?

Mediana, vorbim de alimentare simetrica. Se poate si cu 2 infasurari distincte, 2 punti, etc.

Sa fie inteles, detaliile precum GND lift, filtru diode, etc nu sunt incluse in exemplele date, dar se pot pune dupa imaginatia fiecaruia.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Sincer, LM3886 nu merita super condensatoare, doar o calitate decenta.

Un offset de cateva zeci-o suta si ceva de mV nu strica boxele, dar daca tot putem sa facem ceva stabil si bun de la inceput, de ce nu?!

Pe eBay se gasesc cablaje pentru schema cu DC servo.

Link spre comentariu

revin cu niste intrebari:

1. ce schema de alimentare este recomandata pentru a gestiona mai usor problemele de ground loop la un amplif stereo: una cu traf cu priza mediana sau una cu 2 infasurari separate, 2 punti, etc?

2. am inteles eu gresit sau acel dc-offset are ca efect posibil doar deteriorarea boxelor, neafectand prea mult calitatea sunetului (daca nu strica boxele)?

3. sigurantele pe cele 2 ramuri ale alimentarii, este recomandat sa fie puse pe placa cu ampliful sau pe cea cu sursa de alimentare?

4. in cazul in care as vrea sa folosesc un potentiometru cu motor (sau fara) montat in cutia amplifului, la schema pe care am mentionat-o, mai trebuie facute ceva modificari? din ce am mai citit, o valoare de 10kohmi ar fi potrivita pentru schema mea, afecatand destul de putin impedanta de intrare. e corect?

Link spre comentariu

@franzmuite ce zice un nene: Not all opamps are a good choice for this job. Initial Offset voltage,noise and bias current are a concern. This combination removes many common parts out of the selection.

deci si zgomotul e un parametru de care sa se tina cont. oricum, de ce citesc mai mult despre dc servo, de aia tind sa nu fac asa ceva. prea multe batati de cap, mai simplu de rezolvat problemele cu componente de calitate. parerea mea. pentru perfectionisti cred ca e bun dc servo. in unele aplicatii, precum punte, paralel, e o necesitate. eu asta am inteles.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări