Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Serbane, din cite stiiu (sper sa nu ma insel), quad-urile erau curent dumper, deci, este altceva.

In fine, iata ceva ce functioneaza flawless cu LM-ul acesta, atentie sint cite 2 legate in bridge pe fiecare sectiune (bass, medii, inalte), iar pe sectiunea de bass imi pare o clasaH sau G alimentata cu  +/- 25 si +/- 50Vcc.

Link spre comentariu

Da, au o corectie inclusa pe acolo si deviaza mult fata de ampliful standard, era doar o exemplificare de efecte secundare, deloc neglijabile, pe langa o simpla reactie. :)

Da, faina schema pt aplicatii de putere, ai protectie SOA integrata in LM si ii mai cresti un pic puterea si eficienta.

Gain destul de mare, dar e de asteptat, si nu neaparat dpdv al stabilitatii, ci al tensiunii :)

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

salutare! vreau si eu sa-mi fac un amplif cu lm3886 si am nevoie de condensatoare cu mica sau cu styroflex. nu gasesc in Romania decat la un singur magazin, care momentan nu are toate valorile cerute de mine. am gasit pe farn.. si digi... dar pretul livrarii este astronomic. imi puteti da un pont, de unde pot cumpara asa ceva din Romania? multumesc! am nevoie de conzi de 680pf si 47pf, cate 2 bucati din fiecare.

Link spre comentariu

Pune anunt la "Cumparari".

Ca idee, in aproape 20 de ani de cand fac comenzi de piese pe internet NICIODATA nu am gasit toate piesele - sau macar toate valorile necesare dintr-o familie de piese (conzi, tz, etc.) la un singur magazin.

Este o situatie cu care incepatorii trebuie sa se obisnuiasca

si sa invete sa caute si sa accepte solutii alternative  - schimburi, imprumuturi, cumparari de ocazie, participare la groupbuy-uri si crearea de mici stocuri (piese de care nu ai nevoie imediat dar  este bine sa le ai, "sa fie acolo").

Editat de Shambala
Link spre comentariu

da, aceea este schema. din cate am inteles, cele cu mica sunt mai stabile in timp si au toleranta mai mica. adica daca pui mica, cele doua amplifuri vor fi cat mai apropiate ca parametrii (banda de trecere, etc). legat de diferente intre amplifuri datorate tolerantelor componentelor, nu cred ca la ureche se simte ceva, poate doar la osciloscop. dar cu stabilitatea in timp, s-ar putea sa fie o problema.

daca ai facut schema si ai pus mlcc, zi-mi te rog cum se aude. e ok?

Link spre comentariu
Acum 47 minute, victor_wts a spus:

mlcc C0G. [...] care e diferenta intre cele 2 tipuri.

C0G este o varianta de MLCC (Multi Layer Ceramic Capacitor)

MLCCurile se construiesc folosind diverse tipuri de material ceramic. Fiecare material are avantaje si dezavantaje.

• C0G este o ceramica foarte stabila cu temperatura, dar are permitivitate relativ mica. Este des folosita in RF
  • X5R, X7R au permitivitate mare, se pot realiza condensatoare de dimensiuni mici si capacitate mare, in schimb variaza semnificativ atat cu temperatura cat si cu tensiunea de alimentare. Se folosesc in special la decuplari.

Cat despre @gabitzu2006 si amplificatorul cu LM3886, nu cred ca are prea mare importanta ce condensatori se folosesc, atata timp cat nu le este depasita tensiunea maxima.

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 14 minute, gabitzu2006 a spus:

Deci nu se recomanda folosirea MLCC unde se cere stabilitate mare. eu asta am inteles.

??? MLCC este un nume generic pentru o varietate de tipuri de materiale ceramice. Unele sunt mai stabile (C0G), altele mai putin stabile. E ca si cum ai spune ca amplificatoarele verzi nu sunt bune.

Ampliful cu LM3886 nu are nevoie de "stabilitate mare". Daca era filtru sau circuit acordat, da, dar asa, acolo sunt in majoritate decuplari si ceva FTJ a caror frecventa de taiere nu prea conteaza daca se plimba cu 10-15%.

Condensatorii cu mica sunt tichie de margaritar la un amplif audio. Sunt scumpi si am mari indoieli ca au afecte notabile la calitatea sunetului. Cititi foaia de catalog de la TI. Producatorul explica acolo rolul componentelor si daca exista cerinte speciale pentru pasive.

Acum 15 minute, gabitzu2006 a spus:

L.E. @cirip ce tip as putea folosi? ar merge ceramic?sau de care?

Construiti cu ce aveti prin sertar, ca sa vedeti amplificatorul functional. Dupa aia, inlocuiti condensatorii unul cate unul, apoi ascultati, comparati si luati o decizie.

Editat de cirip
Link spre comentariu

@cirip m-am exprimat gresit cu mlcc, am vrut sa spun ceramici.

nu ma ingrijoreaza inegalitatea (mica) a parametrilor intre cele 2 amplifuri, ci variatia in timp a parametrilor acestor amplifuri. din cate imi amintesc condul de 680pf face parte dintr-un FTS, deci cred ca e valabil ce ai spus, nu e chiar importanta toleranta si poate nici faptul ca variaza putin cu temperatura. insa cel de 47pf face parte din bucla de reactie pt stabilitate si daca e calculat la limita, la variatia capacitatii cu temperatura sau cu timpul, s-ar putea sa-mi oscileze. gresesc?

L.E. @ciripsi eu ma gandeam sa fac cu ce gasesc si apoi sa vad cum se aude. insa vreau sa-i fac PCB-ul din prima...in fine, pt asta gasesc eu o solutie. sincer, cred ca voi fi multumit de cum se aude, din prima, asa am eu un feeling.

Editat de gabitzu2006
update
Link spre comentariu

Filtrul trece jos (FTJ) de la intrare are frecv de taiere in jurul a 230KHz. 15% variatie e mult in afara spectrului audio. La fel si cel din bucla de reactie, care creeaza un pol la 160KHz.

Daca amplificatorul ar intra in oscilatie de la variatia cu temperatura a condensatorului din bucla de reactia, ar insemna ca are problema serioase de margine de castig si de faza. Putin probabil sa va aflati in situatia asta. Am facut si eu cateva amplifuri cu LM3886 si par destul de robuste. La unul dintre amplifuri, am avut ceva distorsiuni de neracordare ptr ca am redus reactia ca sa ii cresc amplificarea. Am redus amplificarea si s-a calmat.

Link spre comentariu

Daca vrei iti pot da eu doua cablaje ca cele de mai sus sa te joci cu ele.

Dupa ce am citit si eu dielectricul C0G este cam tot pe acolo cu silver mica in aplicatia noastra.

Iti recomand sa faci zobelul putin mai sus decat zice acolo.

Eu partea de intrare am desenat-o ca in poza de mai jos. este corecta? inafara de frecventele de taiere se mentin cele 2 filte?

How.png

Sursa este 35-0-35 

20210206_1822.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări