Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Din semireglabili da.

Deci la inceput cand aveam operationalele date la maxim....pur si simplu cu un traf de 2x20v sareau difuzoarele in aer...daca treceam cu volumul de ora 12 ardeam boxele...si asta fara distorsiuni.

Si cum unde e bine tre` sa fie si rau ...efectul negativ al acestei preamplificari cu sunet bun la volum maxim se manifesta asa: Cand suna telefonul in bucatarie...pur si simplu incepeau boxele in dormitor sa faca sunetul ala pr prrr prr pr si cand ma apropiam cu mana de carcasa ampului puteam sa produc sunete cu ea.....   :rade: si am scazut preamplificarea la 10%.

Nu peste tot am vazut efectul asta de "sunet bun cu preul la maxim".....in cele mai multe cazuri cu toate preurile care le-am avut.....primea etajul final niste distorsiuni ingrozitoare.

Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Asa este cablajul.

Acolo este recomandat sa se puna potentiometrul de volum.

Si eu sunt de parere ca trebuie micsorata amplificarea.

Trebuie linistit si primul etaj al operationalului.

Posted Image

Spor,

Mircea.

Parca ti-am trimis si tie Maxente un asemenea PCB.

Pe schema e o greseala la stabilizatoarele pentru operationale dar cablajul e realizat corect. 

L.E  Poate in loc de volum poti pune un corector de ton.

LM3886+NE5532 Sch.pdf

Link spre comentariu

Parca ti-am trimis si tie Maxente un asemenea PCB.

Pe schema e o greseala la stabilizatoarele pentru operationale dar cablajul e realizat corect. 

L.E  Poate in loc de volum poti pune un corector de ton.

Da, am un cablajul ala rosu pentru LM3886 de la tine, mi-ai trimis si cablaju de la SMPS full bribge plus cablajele alea pentru driverele LME49810 si nici de alea nu m-am apucat 

Am tot ce imi trebuie doar timp sa le butonez, timp care nu prea mai e, am mai facut si prostia sa ma tot bag in diferite proiecte si nu apuc sa mai termin nici unul

Link spre comentariu

N-am experienta cu acest circuit, era doar o referire generala. Totusi interesant sa oscileze cu gain mic, teoretic la gain mare un etaj final este suscceptibil de oscilatii...

Teoretic nu este deloc asa.

1.Un montaj neinversor cu cat are gain-ul mai mic, cu atat necesita o compensare mai puternica ca sa nu oscileze.

Cu cat gain-ul este mai mare cu atat bucla de reactie este mai stabila, marginea de faza/castig creste.

2.Oscilatii din gain mare nu sunt intrinseci buclei de reactie, ci cablajului si altor factor externi, perturbatori.

Pe acestia ii ignoram in cazul de fata, deoarece lm3886  neinversor cu un gain f mic ar oscila si pe un cablaj perfect, blindat de orice factor perturbator, deoarece el insasi devine un oscilator.

Te rog sa nu polemizezi, sunt zeci de carti despre teoria controlului, dupa care s-au trimis rachete in spatiu, proiectat avioane si alte minunatii.

Stiu ca in practica cu un gain mai mare un amplif poate deveni instabil, dar se intampla din alte motive, precum cele mentionate la punctul 2.

E cam tarziu sa explic pe intelesul tuturor, dar daca este de interes, revin.

Pe scurt e ca pe reactie (Intrarea -) vine un semnal din ce in ce mai puternic (odata cu scaderea gain-ului), care ajungand defazat, la un moment dat devine  suficient de mare incat sa devina semnal de intrare, care iar ajunge pe iesire, din nou defazat si asa se intra in hora oscilatiei.

Legat de lm3886, poti sa il duci in gain-uri mici in 2 feluri:

- montaj inversor, cu dezavantajele de rigoare: impedanta mica intrare, sua avantaj ca ai un singur condensator serie de valoare mica, deci poti pune de calitate!

- compensare puternica, ceea ce te lasa fara slew-rate, plus ca nu e chiar asa simplu sa compensezi prin reactie!

Link spre comentariu

Tocmai am spus ca nu am avut tangente cu el, si in general cu integrate audio de putere decit cu TDA2030 si TDA7294.

Excludem TBA-urile, TCA-urile.

Ar fi aiurea sa ma bag daca nu stiu despre el...

Link spre comentariu

Man, eu nu incerc sa te pun la punct sau ceva, sa nu ma intelegi gresit.

Eu doar explic teoria sistemelor de control, se aplica oricarui amplificator, de putere sau AO, sau sistem de control cu reactie asemanatoare.

In mod sigur sunt si AO-uri care nu functioneaza la gain unitar.

Le fel se intampla si cu ampliful meu, al tau sau al altuia, evident variaza in functie de compensarile interne, etc, dar ideea e ca cu cat il duci in gain mai mic, cu atat bucla de reactie se misca catre instabilitate.

Pt un amplif mega compensat poate sa fie stabil si cu castig unitar, dar cu amplif care e aproape de prapastie, un mic branci cu gain prea mic si se transforma in radio emitator. 

Stii ca intre SR mare si stabilitate se face un compromis, si cand nu ai destul SR, parca nu te-ai baga la mega stabilitati. :)

Poti incerca si pe ampliful tau cand te plictisesti, sa ii scazi compensarea pana cand semnalul dreptunghiular incepe sa aiba usoare oscilatii.

Apoi sa ii cresti gain-ul. 

Eu as zice ca s-ar ilustra acest fenomen. Ma rog, nu e 100% sigur ca se intampla asta, pt ca intr-un amplif de putere sunt multi factori de luat in calcul si poate chair sa oscileze din pricina celor scrise anterior la punctul 2.

Link spre comentariu

Facem odata impreuna daca vreti, un experiment pe un V2, imi spuneti ce gain vreti sa aibe, ce compensari, si vedem.

Mie la ampliful meu mi s-a parut ca, cu cit ii scad gain-ul cu atit e mai stabil, poate ma insel...

Oricum este irelevant, un full tranzistorizat fata de un full integrat (ca idee) dar vedem, de pe 18 intru in concediu si facem.

Link spre comentariu

Dar daca vrei tu sa experimentezi, de ce nuL deschide un topic cand vrei sa faci asta, venim cu sugestii acolo.

Pe scurt as zice asa:

-scoti compensarea de pe reactie,

-scazi condul miller (cel BC pus peste VAS) pana cand ampliful arata urat pe dreptunghiular.

- modifici gain-ul si vezi in care caz dreptunghiularul arata mai frumos.

Eu chiar is curios, dar iti dai seama ca la fel de bine ampliful tau sa se comporte intr-un fel, si alte amplifuri, intr-o alta configuratie sa se comporte invers, deoarece pot si alte fenomene la mijloc.

e.g. topicul quad, unde am descris toate nazbatiile intalnite de mine pana cand am adus ampliful sa fie cat de cat stabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări