Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Eu recomand să desenezi pe o foaie de hîrtie toate legăturile de masă, EXACT cum sînt făcute în amplificator (nu cum crezi că sînt făcute). Pe urmă studiezi posibilele căi pe care curentul circulă aiurea.

Link spre comentariu

Ok o sa fac un desen cu legaturile si o sa-l expun, poate impreuna o sa ne dam seama ce este gresit. Eu am gandit lucrurile in felul urmator: daca in momentul in care scot din priza amplificatorul (traful) si acesta mai functioneaza din condensatorii de filtraj inca 5-6 sec fara nici un zgomot => traful induce in functionare acel brumm. Insa se poate sa gresesc .......

Link spre comentariu

Punctul in care legi masa intrarii este foarte prost ales. Prin acel traseu circula componenta filtrata de condensatorul de filtraj. Incearca sa conectezi masa intrarii cu un fir direct la pinul de masa al cipului. De asemenea, daca transformatorul e aproape de cablaj in mod cert iti va induce brum.

Succes

Last edit:

Doar o vorba sa-ti mai spun....Orice amplificator NEINVERSOR (ca acesta) are ca referinta a semnalului de intrare FIX punctul in care condensatorul sau rezistenta din bucla de reactie negariva se conecteaza la masa. E bine ca masa intrarii sa fie luata fix din acest punct, cu traseu separat, exact de pe pastila de conectare a condensatorului/rezistentei. (asta daca vrei performante demne de luat in serios) Steaua de masa e obligatorie oricum, dar asta e o chestie de finete, care te asigura ca nu ai brum nici cu urechea lipita de difuzor. (daca nu ai alte probleme de cablaj)

Testul il faci foarte simplu: pui intrarea in scurt circuit si asculti brumul. Daca nu ai brum ai reusit!!!

Succes!

Link spre comentariu

(http://uploadimage.ro/viewer.php?file=3188_img.php_oomp.png )

Merci de indicatii colegi, o sa ma apuc si sa incerc variantele propuse de @misa. Daca stau mai bine sa ma uit @misa are dreptate, pe traseul de masa unde ma conectez cu intrarea audio ( l-am notat in imagine cu X verde) in amplificator circula curentul catre condensatorii de filtraj. Transformatorul este departe de cablaj, momentan componentele nu sunt in cutie, deci nu asta este problema. Tot in imaginea atasata am marcat cu rosu punctele unde am inteles eu ca trebuie sa conectez masa intrarii semnalului audio corect. Daca gresesc va vor sa ma corectati.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Salut @flores72, nu am folosit cablajul postat de tine pentru ca deja aveam achizitionate piesele si consensatorii sunt cam voluminosi, nu se potrivesc . Am vrut sa incerc schema amplificatorului Cambridge Audio Azur 340A SE pentru care aveam documentatia. Merci oricum pentru intentie. Acum ca am reusit sa scap de brumm pot zice ca e impresionant acest LM3886 in schema folosita si cu piesele achizitionate, pe care am incercat sa le caut cat mai calitative. Greseli am facut pt ca sunt incepator, asta e.....

Astazi am pierdut vre-o 2 ore pana i-am dat de cap. Am urmat varianta lui @misa si am pus semnalul imput de masa direct pe pinul integratului. Am facut modificarea pe rand pt. canalul stang , am probat fara cel drept conectat la U si am consatat ca disparuse brumul, am facut aceeasi modificare si pentru celalalt canal. 

Problema a reaparut cand am conectat impreuna ambele canale - brumul prezent din nou. Am scos o punte redresoare si am conectat filtrarile independente pentru fiecare canal pe o singura punte redresoare - la fel, brumul prezent. Am eliminat si o parte de filtrare si am conectat ambele canale doar printr-o punte si printr-un singur circuit de filtrare - problema a disparut. Testul l-am facut cum mi-a sugerat @misa: am pus intrarea in scurt am dat pot la min/max , am lipit urechea de difuzorul boxei , este complet "muta". Cateva pagini in urma imi recomanda si @ratza sa folosesc doar o punte redresoare si un singur cablaj de filtraj ..... nu m-am gandit ca o sa apara probleme.

Acum am pentru ambele canale o punte redresoare de 25A si filtraj 2x20.000. Am ramas cu o parte de filtraj ca in poza ( http://uploadimage.ro/viewer.php?file=9041_filtrare_liza.jpg ) , credeti ca ar fi recomandat sa folosesc si acei conzi pentru amplificator?

Daca tot i-am cumparat ? Se vor simti ceva imbunatatiri sau ii pun degeaba?

Link spre comentariu

Felicitari, bine ca ai reusit. Asta e ideea. La ce rejectie pe alimentare are acest amplificator, e pacat sa ai brum din cauza cablarii. Totusi, e important, (zic eu) sa intelegi ce ai facut si de ce au avut efect modificarile.

E OK asa. Piesele ramase le folosesti la alt amplificator. Chestiile astea cu 2 punti, 2 surse, etc. se folosesc in aplicatii speciale, cu proiectare cu adevarat HiEnd, care nu e de obicei la indemina oricui si nu se preteaza, adica nu merita facuta in orice situatie. In cazul 3886 nu merita facuta.

Situatia normala cu 3886 e sa nu ai brum audibil nici cu urechea in difuzor si sunet bun, fara complicatii la sursa de alimentare. Trebuie totusi proiectata si executata corect.

Noi si noi succese!

Link spre comentariu

Mai am de terminat proiectarea in eagle a corectorului Rod Elliot(project 97) , dupa care cutia si gata. In proiectarea corectorului se tin cont de aceleasi reguli  pentru evitarea buclelor de masa? Steaua de masa etc.?

Sigur ca se tin cont de aceleasi reguli. De ce nu incerci sa folosesti (inveti) KiCad pentru proiectare in electronica? Are multe avantaje comparativ cu Eagle si e si gratuit. In cazul asta, acest program gratuit e chiar performant, usor de utilizat si util. E dezvoltat de cei de la CERN, open source si deja se apropie de performantele unui program profesional scump gen OrCad. Ideea e sa verifici librariile care le folosesti pentru ca gasesti greseli si incompatibilitati la unele componente, asta deoarece oricine poate posta o librarie pe net.

Zic asta din punctul meu de vedere. Eu fiind batrin OrCad-ist, imi e mult mai laindemina sa lucrez cu KiCad comparativ cu Eagle.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări