Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Da, e o explicatie foarte frumoasa si clara. Exact cu acest circuit integrat am facut niste masuratori ale comportamentului in cazul rezonantei sursei de alimentare. Astfel in sarcina, la putere mare, cind amplificatorul reda exact frecventa de rezonanta a sursei/filtrajului, semnalul de iesire e "modulat" in amplitudine cu 100Hz. Practic la frecventa de rezonanta sursa are impedanta mare, iar aspectul descris de mine e perfect vizibil cu osciloscopul.Daca vrea cineva sa refaca experimentul (de dragul experimentului si a stiintei :rade: ) trebuie sa aleaga 2 condensatori mari si prosti (fara a monta alti condensatori) si sa vizualizeze pe sarcina rezistiva semnalul in imediata apropiere a puterii maxime, la frecventa reglabila.In cazul LM3886, fenomenul nu e vizibil cu osciloscopul la puteri mici (dar exista si e vizibil cu analizor de spectru) din cauza rejectiei mari a alimentarii. Pe amplificatoarele cu rejectie a alimentarii mica, fenomenul e vizibil la aproape orice putere.

Link spre comentariu

Calitate = curent mare de încărcare/descărcare, durabilitate.

Curent mare de încărcare/descărcare inseamna ESR mic si I riplu mare.Durabilitatea nu prea este data in pdf-uri, dar poate fi marita mult folosind condensatori la 105grd si la tensiune nominala [macar] dubla fata de cea maxima la care vor lucra.Mai inseamna pierderi cat mai mici in dielectric, Fr mare si [poate in primul rand] brand name.
Link spre comentariu

Condensatorii de langa integrat m-am gandit sa fie: Panasonic 100uF Seria FM (spec: 3000Hfunc, 105g, 0.061ohm, Riple 870mA) iar in loc de cel de cap. 2200uF m-am gandit sa pun 2 bucPanasonic 1000uF seriaFM (spec: 7000Hfunc, 105g, 0.061ohm, Riple 3320mA) sunt aproape de ce a recomandat @shambala.

Link spre comentariu

De ce trebuie să fie cond de valori mari lîngă integrat? E prea sensibil la adieri? 100uF nu e de ajuns şi sursă clasică cu cond de ce valori vrem, separată de placa finalului? Mai importanţi sînt cond de valori mici, de 100nF de pe alimentare decît alte ''floricele''. Să nu ne temem că arată prea simplist în interior ampliful, el aşa a fost gîndit, prea multe piese inutile sînt influenţa firmelor care vînd chituri şi trebuie să prezinte ceva ''serios''. Văd că generează mai multe probleme decît rezolvă... Dacă şi un integrat banal e chinuit de audiofilie, nu mă mir de puţinătatea realizărilor de la această rubrică. :rade:

Link spre comentariu

Nu mai putem cat de audiofili suntem si foarte multi dintre noi ascultam muzica dupa Youtube.Da , dar avem scule de firma si conzi Wima pe intrari.Se exagereaza extrem de mult din necunostinta de cauza.Eu am facut etaje cu LM-uri si nu am folosit scule de piese .Suna ok si asa dar sunt totusi curios daca a facut cineva aceiasi schema cu si fara piese audiofile , poate ne spune si noua diferenta.Pentru ca daca diferenta nu este sesizabila , atunci nu se justifica investitia , nu?Masurabila , nu dupa ureche.

Link spre comentariu

Nu de mult timp am realizat un amplificator cu TDA2050 pe un cablaj de test, piesele folosite pentru constructie fiind achizitionate de la Mixxrom (deci chinezisme). Stii care-i partea interesanta ca a costat undeva la 20Ron si se aude destul de bine, chiar m-a impresionat. Acest ampl. e folosit in curte, garaj si e alimentat de la 2 acuu de 6V in serie. Ascult cand mai am cate ceva de mesterit, nu am pretentii prea mari de la el sursa de semnal fiind un Mp3. Acum, pentru a mai avansa putin am zis sa fac unul cu lm3886 pe care sa-l folosesc in camera, desi initial am vrut sa ma apuc de proiectul lui @zal, asa ca mi-am propus sa nu fac rabat de la calitate, asta in limitele normalului vorbind. De cand m-am apucat de el am invatat destul de multe lucruri de la voi, am incercat sa nu iau nimic de-a gata si sa rumeg informatia. Pana acum am reusit sa fac doar cele 2 parti de alimentare/filtrare pe fiecare canal in parte ale amplifului, alimentarea corectorului si partea de soft-start fara piese plantate, incepand de la 0, adica proiectare eagle, corodare cablaj, plantare piese - in regim de incepator, bineinteles. Per ansamblu este un hobby asa ca sunt departe eu de realizari audiofile, satisfactia este microbul DIY. Despre auditii pot spune ca imi place sa ascult muzica la un vol mic/mediu dar sa fie calitiva, nu-mi place galagia. Sursa de semanal audio in casa este un pc cu asus xonar dg, pe care am o parte fisiere flac, o parte mp3 320 kbps. Pe viitor am de gand sa achizitionez un player flac, in magazine inca nu am vazut la noi.

Link spre comentariu

Mi s-a pus pata pe teoreticienii despicării firului în paişpe care nu fac nimic.

Cainii latra, ursul merge mai departe. Reactiveaza-ti proiectul si ajuta in continuare colegii. Daca ar fi sa aplecam urechea la toti bagatorii de seama ar insemna sa ne strangem cu totii jucariile si sa le urcam in podul casei.
Link spre comentariu

Tine cont ca 7915 are specificat in foaia de catalog (CA PARAMETRU de functionare) curentul minim. Adica, pe intelesul tuturor nu functioneaza corect in gol. Trebuie sa-i montezi o rezistenta de sarcina care sa asigure acel curent minim.Daca vei citi cu atentie specificatiile vei vedea ca toti parametrii sunt dati pentru curent de iesire intre 5mA si 1A. Sub 5mA, intr-adevar tensiunea la iesire creste.

Link spre comentariu

Stiu ca e off topic, dar eu cred ca e important sa precizez urmatorul aspect, valabil pentru toate circuitele integrate, inclusiv 7815 si 7915: Inainte de a incepe proiectarea/construirea, consultati foile de catalog. De obicei sunt date multe exemple de aplicatii practice mult mai demne de luat in serios ca orice schema publicata pe net de "Nea Caisa". De exemplu in schema de sursa de mai sus cu 7815 si 7915, sunt altfel notati pinii integratelor fata de foaia de catalog. De asemenea atentie, 7915 are altfel conectati pinii ca 7815.

Doar dupa ce functioneaza "brici" aplicatiile date de producator incercati imbunatatiri.

Cititi specificatiile producatorului - PINA LA CAPAT.

O chestie care multi nu o stiu e ca satabilizatoarele din seria 78XX functioneaza corect in proportie (zic eu) de 99% in gol iar cele din seria 79XX NU functioneaza ,in aceeasi proportie, in gol, pentru ele fiind necesara o sarcina de minim 5mA conform specificatiilor din catalog. Testati va rog.

Stiu, aceste lucruri trebuia sa le scriu la "Incepatori", dar multi incepatori nu se uita acolo, trec direct la postari in zone mai "fierbinti" :rade:

O alta "chestie" interesanta e ca un stabilizator cu 7815/7915 nu e deloc potrivit pentru alimentarea unui 3886. Saracul 3886 nu va functiona la adevarata lui valoare sub nici o forma cu aceasta sursa...Va functiona "rau" spre "foarte rau", mai aproape de "foarte rau". (de aici poate sa apara si "Duma": 3886 e o porcarie de cip, pentru ca asa zice "Nea Caisa" de pe net. Caisa= https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... evSFTuLUi8 )

Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări