Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

turcu_dan, fa asa cum ti-a scris Zal si ti-a desenat maxente. Este cea mai buna solutie pt traful detinut, plus ca pastrezi avantajul incarcarii fiecarei punti cu doar 1/2 din totalul electroliticilor. Plus restul avantajelor expuse de Zal.

Mircea, ascult probabil la 0,5W, foarte rar spre 1W.

La 2-3W banuiesc ca urc doar cand am musafiri la auditie, si oricum, doar pt scurt timp.

Dar am [multe] cd-uri f bine inregistrate, unele cu dinamica f mare. Am mai scris intr-un post ca varfurile de semnal urca cel putin cu 30dB fata de nivelul mediu, iar asta inseamna de 30 de ori (sau 100 de ori pt 40dB).

Link spre comentariu

Salutare .Si eu am boxe de 92 db Spl pe 8 ohmi .De obicei ascult la 500 mW pana intr-un watt(cand vreau sa fugaresc sotia din camera) .La un watt in camera mea de 26mp si 3.7 metri distanta fata de boxe inseamna cam 66db la ascultator.In muzica pana acum am gasit varfuri doar de 20 db .Adaugand acest headroom inseamna cam 87 db .Destul de tare !Dar cand plange ,fetita mea de un an trece de 100 db usor !Am construit un excel sa ne ajute la calcule .Redenumiti fisierul cu extensia .xlsx@Shambala am promis un calcul ,dar nu am avut timp de el !

Level and Power calculator.txt

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

turcu_dan, fa asa cum ti-a scris Zal si ti-a desenat maxente. Este cea mai buna solutie pt traful detinut, plus ca pastrezi avantajul incarcarii fiecarei punti cu doar 1/2 din totalul electroliticilor. Plus restul avantajelor expuse de Zal.

Mircea, ascult probabil la 0,5W, foarte rar spre 1W.

La 2-3W banuiesc ca urc doar cand am musafiri la auditie, si oricum, doar pt scurt timp.

Dar am [multe] cd-uri f bine inregistrate, unele cu dinamica f mare. Am mai scris intr-un post ca varfurile de semnal urca cel putin cu 30dB fata de nivelul mediu, iar asta inseamna de 30 de ori (sau 100 de ori pt 40dB).

A-ha, adica vrei sa spui ca pentru a asculta in conditii bune la o putere medie de 1W, ai nevoie de rezerva de putere de 30W. Greu gasesti astfel de inregistrari dar ele exista, iar pentru a le putea asculta chiar asa stau lucrurile. Majoritatea inregistrarilor sunt "maximizate" pentru a suna tare pe scule de slaba calitate. Totusi, cind ai inregistrari cu dinamica cit de cit apropiata cu sunetul real, ai nevoie de aceasta rezerva de putere (si zgomot foarte mic) ca sa le poti asculta, altfel suna chiar slab si rau. (explicam acum citiva ani pe la "lampi" inutilitatea constructiei unui amplificator de 2-3W in cazul auditiei unor inregistrari bune, cu dinamica apropiata de realitate)

Da, asa stau lucrurile. Puterea amplificatorului nu o folosesti in cazul asta pentru galagie, ci pentru calitate. Ma bucur mult ca a mai afirmat cineva acest lucru. Culmea e, ca in aceasta situatie, chiar daca virfurile ating 20-30W nu ai senzatia ca e prea tare sau "urla". Totusi, daca locuiesti la bloc, (doamne fereste, bine c-am scapat!!! ) vecinii nu vor avea aceeasi parere. Chiar daca tie ti se pare ca muzica e data incet, vecinii vor fi perturbati de acele virfuri de putere.

Link spre comentariu

..app de ce a zis Misa,referitor la calitate,a mai zis cineva de pe forum ca sub 12'' nu merita sa ascultzi muzica,eu zic ca sub 15''.Uneori ,oricat de hi_fi,high_end sau audiofil este amplificatorul,daca nu ai o pereche de boxe pe masura ...degeaba.Am testat scule scumpe (2-10.000€) pe boxe normale (pana in 1.000€)si nu mi_au placut cum suna,in schimb pe boxe ok e ceva ...fantastic,abia atunci realizezi ce inseamna HI-FI in adevaratul sens al cuvantului.

Link spre comentariu

In cazul muzicii simfonice astfel de game dinamice sunt ceva obisnuit (diferenta f. mare de nivel intre pasajele cele mai slabe si cele fortissimo), spre deosebire de muzica usoara unde intradevar sunt mai rare.Se regaseste si in unele inregistrari de jazz si flamenco cand pt a putea auzi clar rasuflarea artistului in momente de pauza este nevoie de acei 1-2W putere medie - iar la pasajele puternice varfurile de putere urca si de multe zeci de ori.De cele mai multe ori sunt nevoit sa reduc volumul in timpul auditiei, desi ideea in sine ma enerveaza teribil - nu prea se mai numeste auditiei in acel caz...

Link spre comentariu

Tocmai am fost rugat sa fac inca un amplificator (sistem de calculator dotat cu ceva M-audio si boxe DIY cu difuzoare Visaton, trebe sa merg sa le vad...). Tot varianta mea cu 3886 o fac, fix in aceeasi carcasa. Daca-l fac, pun niste poze proaspete. (daca nu, NU. :rade: )Referitor la cablaje...am constatat din experienta ca e inutila si chiar deranjanta desenarea componentelor pe cablaj (pe linga faptul ca costa in plus, hai sa zicem ca asta ar fi cea mai mica problema) Nu te ajuta prea mult la echipare pentru ca poti avea o foaie listata 1:1 cu asezarea componentelor. De asemenea, dupa ce ai lipit componentele nu se mai vede ce scrie pe cablaj. Singura utilitate e daca acel cablaj e produs in serie mare iar scrisul se vede si dupa echipare. In rest e cheltuiala inutila si care te incurca la urmarirea unui traseu in caz de depanare fara documentatie laindemina. Eu niciodata nu cer aceste inscriptionari, chiar precizez: "... cu solder mask, FARA silk screen..." ca sa nu inscriptioneze din gresala, ca am patit.Doar in cazuri speciale cer inscriptionare cu vopsea. Toate inscrisurile le fac pe cit posibil cu cupru si numai unde e strict necesar.

Link spre comentariu

Greu gasesti astfel de inregistrari dar ele exista, iar pentru a le putea asculta chiar asa stau lucrurile. Majoritatea inregistrarilor sunt "maximizate" pentru a suna tare pe scule de slaba calitate.

Ceaikovski Uvertura 1812, dinamica peste posibilitatile unui CD. În rest cautati "loudness war".
Link spre comentariu

Am reusit sa termin un modul de redresare+filtrare. Am ales varianta cu 2 module separate pentru fiecare canal in parte asa cum mi-a sugerat @zal si @shambala. Am luat in calcul si varianta construirii unui soft start, cand se face conectarea la retea se vede un soc la iluminatul din camera si asta in conditiile in care am avut doar un modul conectat. Sper ca saptanama asta sa termin si celalalt modul si partea de alimentare a corectorului de ton. Intre timp am primit si radiatoarele.

post-59360-139829790612_thumb.jpg

post-59360-139829790629_thumb.jpg

Link spre comentariu

ii dai un smirghel in zona de conectare.La radiatoarele de procesor ai avantajul ca suprafata lor utila este restransa intr-un volum f compact.E usor de prins cu niste suruburi izolatoare, iar integratul se poate monta cu pasta de procesor dinaia gri cu argint in ea, fara izolatie.Transferul este mult mai bun.Dezavantajul e ca vor trebui folosite ventilatoare, dar un ventilator cuplat la 5V abia se aude.

Link spre comentariu

Este exact acelasi tip de radiator @Mircea Crisan. In ceea ce priveste condensatorii de langa integrat, decuplarile de 0.1uF sunt Wima, insa cei electrolitici trebuie sa fie de calitate. Ce se intelege prin connd. de calitate, in afara de brand-ul acestora? M-am hotarat sa pun de 2200uF + 100uF+ cei de 0.1 Wima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări