Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

turcu_dan, foloseşte o singură punte, e cel mai sănătos şi renunţă la siguranţe înaintea ei, mai bine le pui după condensatori, pe fiecare plus şi minus ce merge la finali. Văd că se propagă tot felul de prostii pe net, fără logică. Aşa se pot pune şi 4 punţi acolo, nu va suna altfel ampliful. Dacă chiar vrei să foloseşti cu cap două punţi, fă alimentări separate ptr fiecare canal, cu cîte o punte şi doi cond de 10000uF, vei fi mai cîştigat aşa.

Asigură-te că trafo poate debita curentul minim necesar montajului în funcţie de sarcină. PDF-ul producătorului oferă toate detaliile ca să pui în funcţie un amplif cu integratul ăsta.

Link spre comentariu

Mircea, am precizat ca

...Avantajul este evidentiat pe incinte cu impedanta de 4 ohmi.

Impedanta nominala de 4 ohmi inseamna adesea minime de impedanta si de 2,8ohmi, ceea ce, mai ales pe muzica extrem de bine inregistrata, duce integratul in limitare extrem de rapid - la varfurile de semnal/putere. Si vorbeam despre LM3886 ca solutie audiofila, deci in conditii [ideale] de auditie, nu in conditii de petrecere.Probati prin comparatie directa cu un alt amplificator [bun] care are posibilitatea de a sustine varfuri de curent de minim 20A.Iar cercul vicios se inchide prin simplul fapt ca incintele [mele] bune sunt construite cu doua woofere de 8ohm legate in paralel.Acestea au fost constatarile mele, iar observatia - repet, este raportata la conditiile de audite mentionate.Varianta cu un singur LM3996 pe canal este insa de departe cea mai comoda solutie low-cost (si chiar una buna), extrem de potrivita pt incepatori sau pt ascultat muzica in conditii curente.Solutia cu 3 sau mai multe integrate in paralel este mai delicata si deja destul de scumpa, asa ca trebuie gandit bine daca merita folosita - fata de cu modulele cu tranzistori in final.
Link spre comentariu

Daca sunt punti suficient de capabile nu vad avantajul de a pune 2 in paralel. Ce fel de punti ai comandat?

Am comandat de la TME 2 punti redresoare - 25A,200V. Dupa ce le-am primit am constatat ca pe ele este trecuta seria KBPC 1502 daca citesc corect, in datasheet acestea fiind de 15A. Pe ambalaj se vede ca sunt trecute conform cerintelor mele, respectiv 25A, 200V. Deci sunt de 15 sau de 25A? Ma deruteaza acel 15 fiind pe aceasi linie cu seria diodei. Referitor la sigurante o sa le pun asa cum m-a sfatuit @Zal.

post-59360-139829776607_thumb.jpg

Link spre comentariu

@ turcu_dan - puntile sunt de 15A curent permanent, insa curentul nerepetitiv este cu siguranta spre 150-200A. Asa ca vor rezista la incarcarea unor electrolitici de 10.000uF.Daca pui 2 punti in paralel din cauza diferentelor intre tensiunile de deschidere una din ele tot va suporta socul principal de curent, iar cresterea lui I nerepetitiv este de cel mult 20-30%. Pt echilibrare se pun R de 0,1ohm, dar deja te complici.Daca faci schema redresoare cu 2 punti (daca iti permit infasurarile trafului), curentul de [prima] incarcare a electroliticilor este 1/2 (fiecare dioda vede cate 10.000uF si nu 20.0000uF).

Link spre comentariu

turcu_dan, Dacă chiar vrei să foloseşti cu cap două punţi, fă alimentări separate ptr fiecare canal, cu cîte o punte şi doi cond de 10000uF, vei fi mai cîştigat aşa.

Ma puteti ajuta cu o schema? @shambala fiind incepator nu sunt sigur daca-mi permit infasurarule sau nu. Am pus o poza mai sus cu traful, colegul @atupi zice ca merge schema postata pe pagina anterioara, iar colegul @UDAR spune ca daca traful e cu priza mediana nu se poate (deci nu stiu ce sa fac). In conditiile in care cei de la tme mi-au trimis punti de 15 in loc de 25 as lua in calcul varianta cu 2 punti insa nu sunt sigur daca merge pe traful meu. Poate ma lamureste cineva. Multumesc anticipat.
Link spre comentariu

@turcu_dan pentru a putea folosi varianta cu 2 punti redresoare ai nevoie de un traf cu 2 infasurari simetrice dar separate, traful tau provine de la amplificatorul Romanesc AS2050, si are priza mediana, in acest caz nu se poate folosi decat varianta cu o singura punte redresoare conectata intre ramuri si mediana trafului este masa generala. Puntea redresoare este de 25A, daca te uiti in poza si in pdf vei constata ca aceleasi punti vin in varianta de 10, 15 si 25A, a ta este cea din urma, la 25A fiecare dioda ( informatie extrasa din pdf ). Nu recomand in nici un caz sa folosesti 20.000uF, nu ai ce sa faci cu enormitatea asta la ceva mai mult de 30Vcc pe ramura, 10.000uF este arhisuficient pentru tensiunile astea, scopul lor este sa serveasca pe post de rezervor de energie, eliminarea riplului este extrem de dificila si presupune o capacitate de filtrare imensa ( mult peste 20000u ), nu vad pentru ce sa risipesti atata capacitate. Uita-te la AS2050 care merge cu 4700uF, am eu AS2050 reconditionat de mine si i-am pus 6800uF pe ramura, si sincer iti spun, n-am ce sa-i reprosez, iar alimentarea este identica cu a ta.

Link spre comentariu

"Copilul cu mai multe moase ramane cu buricul netaiat."Ce sa zic? Intr-un fel asta este avantajul diy.Nu suntem presati de factorul economic in realizarea unui proiect.Daca ai 20 000 µF pe ramura nu strica.Te poti juca cu formula de mai jos ca sa-ti faci o idee.V OUT_RIPPLE(pp)=(I OUT)/(π*2fLINE*C) Inca nu ne-ai spus spre ce varianta de cablaj ai optat.Daca mergi pe variante individiale merge sa faci redresari separate pe fiecare modul asa cum s-a mai spus.Daca mergi pe un cablaj stereo atunci ramai cu o singura punte si cu un filtraj baban comun."Nu e panica man!" ca nu ai tensiuni mari.Merge varianta cu NTC cu coeficient negativ (pleonasm) bypass-at ulterior de un contact.Asta de amorul artei.Spor,Mircea.Shambala, tu la ce putere medie asculti muzica? Este doar o intrebare. Nu vreau sa te supar.Daca exista interes pot explicita formula.

Link spre comentariu

Ok am inteles, deci pentru transformatorul pe care-l am merge o singura punte redresoare. Si daca cele comandate la TME sunt de 25A atunci o sa folosesc una din ele, probabil o sa-i pun un radiator, sper sa faca fata. @marian, condensatorii ii am deja, daca nu-i pun raman nefolositi cine stie pt cat timp, asa ca mai bine-i folosesc daca tot i-am platit.@Mircea Crisan inca sunt la partea de redresare+filtrare dupa care o sa trec la cablaj, probabil ca o sa merg pe un cablaj stereo. Daca puteti explica formula cu atat mai bine, pt mine ar fi folositor si o varianta de schema cu NTC ar fi utila.

Link spre comentariu

turcu_dan ca să foloseşti ambele punţi, poţi face două cablaje de sursă ca în poza de mai sus, cîte unul ptr fiecare canal şi le legi pe ambele la secundarul trafo. Obţii astfel o alimentare separată a canalelor şi o influenţă mult mai mică între ele decît în cazul cu sursa comună, aproape nişte monoblocuri. Nu e obligatoriu să populezi plăcile cu toţi cond de filtraj, ca să nu mai investeşti în plus. Desigur că asta înseamnă şi cablaje separate ptr integrate, cu avantajul că le poţi pune radiatoare separate, depărtate unul de altul şi să aşezi totul simetric în cutie.

O singură observaţie, punţile tale sînt cu terminale ptr papuci...

Le-ai verificat cum ţi-am zis la întrebarea de dincolo?

Termistorul îl înseriezi cu primarul trafo, nu e nici o schemă deosebită ptr asta, doar să-l alegi în funcţie de curentul suportat şi de rez lui, care determină timpul de ''deschidere''. Mai simplu nu am cum să-ţi explic. Studiază tabelele producătorilor. Orientativ, ptr trafo acela, unul de 5-6A şi 10 Ohmi ar trebui să răspundă în vreo 3...5 secunde. Dar ia mai multe valori şi le probezi.

Link spre comentariu

De curiozitate, ce studiezi la partea de alimentare?

Invat sa folosesc eagle, aveam de gand sa proiectez cablajul alimentarii in eagle. Insa timpul liber este foarte limitat, avand in vedere ca sunt si incepator si ca electronica nu este specializarea mea lucrurile se misca mai incet. @zal, la o asemenea schema de alimentare te referi? Fiecare canal (integrat) cu partea lui de alimentare.Referitor la partea de softstart daca schemele cu releu prezentate sunt mai eficace decat cea cu NTC, o sa aleg acea varianta.

post-59360-13982977774_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări