Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Cel mai simplu e să se studieze stabilizările din amplifuri comerciale mai răsărite, fie că sînt cu c.i. fie cu discrete şi apoi se alege ce pare mai potrivit. Ptr alimentările cu variaţii mari de voltaj se preferă cu elemente discrete, cu fet în loc de rez ptr zenerul de referinţă şi comandă comună ptr ambele tensiuni... etc.Eu nu aş mai adăuga încă un etaj înaintea amplifului, aş băga corecţiile în bucla de amplificare, simplu, fără zgomot şi fără complicaţii. Părerea mea.

Link spre comentariu

O sa incerc sa respect cat mai mult schema. Am vazut ca ati facut carcasa din pal, racirea se realizeaza corect?

Am nişte găuri oarecum inutile sub radiatoare. Nu se văd în poze, pentru că le-am dat după ceva timp. În orice caz, la volumul la care ascult(am) nu au trecut vreodată de 40 de grade nici înainte de a da găurile. Pe urmă nu am mai măsurat.PS: Zi-mi direct raţă, renunţă la pronumele de politeţe.
Link spre comentariu

Pe eBay se comercializeaza o varianta de cablaj pentru LM3886 facuta de chinezi.

http://www.ebay.com.au/itm/LM3886-x2-op ... 4ac0246dca

Realizarea este impecabila si utilizeaza stabilizatoare 7815, 7915 pentru operationalele din fata.

Asa cum a sustinut si shambala dar au lucrat cu plan de masa si totul pe o placa.

Imi vine greu sa cred ca se vor putea evita buclele de masa (in regim de amator) daca se va opta pentru module separate.

In schema este o greseala. Rezistentele de 22k de dupa filtraj sunt in serie cu ledurile.

Acele rezistente se pot dimensiona in functie de ledurile folosite.

Spor,

Mircea.

Link spre comentariu

...rezistorii de 470 ohmi la min 1W.preferabil 3W.altfel se incinge cablajul in timp.Dupa calcule puterea disipata pe ei este in jur de 0,82W...teoretic...

Link spre comentariu

Pe eBay se comercializeaza o varianta de cablaj pentru LM3886 facuta de chinezi.

Da, arata foarte bine, insa acum deja pentru mine e prea tarziu. Am comandat piesele + cablaj brut pe care o sa-l reazizez eu. Cele 2 LM3886 pot fi prinse pe acelasi radiator fara izolator (mica), doar cu pasta termoconductoare? La inceput nu ma asteptam sa ma coste atata, pe parcurs am hotarat sa fac si corectorul de ton. Am incercat sa aleg piese de calitate, deja am depasit 300ron fara cutie.
Link spre comentariu

La inceput nu ma asteptam sa ma coste atata, pe parcurs am hotarat sa fac si corectorul de ton. Am incercat sa aleg piese de calitate, deja am depasit 300ron fara cutie.
Intreaba-l pe @atupi cat l-a ajuns pe el amplificatorul facut dupa proiectul domnului Rauta! Diy este scump daca cumperi componentele si nu le ai deja. Daca mai cumperi si componente de cea mai buna calitate atunci este foarte scump. Dar rezultatul obtinut te face sa cam uiti de costurile din urma.
Link spre comentariu

Da, arata foarte bine, insa acum deja pentru mine e prea tarziu. Am comandat piesele + cablaj brut pe care o sa-l reazizez eu. Cele 2 LM3886 pot fi prinse pe acelasi radiator fara izolator (mica), doar cu pasta termoconductoare? La inceput nu ma asteptam sa ma coste atata, pe parcurs am hotarat sa fac si corectorul de ton. Am incercat sa aleg piese de calitate, deja am depasit 300ron fara cutie.
Daca in acesti bani intra si partea de alimentare (traf+electrolitici) nu e chiar asa mult. Depinde si de unde iti cumperi componentele ca sunt unii care le vand f scump.
Link spre comentariu

Pretul proiectului mai depinde si de puterea amplificatorului, cu cat este mai mare cu atat costa traful mai multUn exemplu ar fi ca, daca la un amplificator iti va trebui un traf de 1kw, numai traful costa cel putin 700 leiIn schimb o alternativa mult mai ieftina ar fi cu o sursa in comutatie, care la o putere chiar mai mare de 1kw pretul ei nu sare de 200 - 250 lei , doar ca e un circuit ceva mai complicat decat sursa clasica (traf + punte + conzi filtraj)

Link spre comentariu

Salut! @turcu_dan am realizat si eu ampliful cu LM3886 dupa elektor si sunt multumit de el cum merge. Atentie la integrate de unde le iei si cat de "originale" sunt. Eu m-am jucat cu 3 bucati luate de pe M.D. unul a cedat la +/-27V celelalte 2 merg foarte bine incontinuare, boxe de 4 ohmi si 4 bucati LM3886TF (capsula plastic complet) de la far..l care inca nu "sughita" folosite zilnic la +/-30V tot pe 4 ohmi. Insa iti recomand sa nu depasesti tensiunea recomandata de producator. Preamplificator am folosit tot project 97 cu NE5532 si LM4562, sunt multumit cum suna cu ambele variante de integrate, alimentat separat la 2x15V dintr-o alta infasurare a trafului pentru ca nu scapam precum zicea si @Mircea Crisan de buclele de masa. Atasez pcb-ul folosit de mine poate este de folos.

post-1846-139829768985_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pretul proiectului mai depinde si de puterea amplificatorului, cu cat este mai mare cu atat costa traful mai multUn exemplu ar fi ca, daca la un amplificator iti va trebui un traf de 1kw, numai traful costa cel putin 700 leiIn schimb o alternativa mult mai ieftina ar fi cu o sursa in comutatie, care la o putere chiar mai mare de 1kw pretul ei nu sare de 200 - 250 lei , doar ca e un circuit ceva mai complicat decat sursa clasica (traf + punte + conzi filtraj)

Eu am dat pe traful meu de 1000VA/ 2x55V, Talema Nuvotem, cam 250 de lei cu tot cu transport. Traful era nou-nout. Am prins o promotie la polonezi acum vreo doi ani. Acum ajunge pe la vreo 450 de lei.
Link spre comentariu

Salut! @turcu_dan am realizat si eu ampliful cu LM3886 dupa elektor si sunt multumit de el cum merge. Atasez pcb-ul folosit de mine poate este de folos.

As fi pus condensatorii de 2200uf mai aproape de 3886 si niste condensatori de decuplare in imediata vecinatate a pinilor integratului.
Link spre comentariu

@atupi ai dreptate, nu stiu la ce m-am gandit atunci cand l-am proiectat. L-am refacut acum e un pic mai bine la partea de condensatori si a disparut si strapul :da . Rog sugestii asupra cablajului sa il bibilesc cat de cat si cu acordul lui @ratza (pentru ca este topicul lui) sa postez o versiune finala.

post-1846-139829769331_thumb.jpg

post-1846-139829769349_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca in acesti bani intra si partea de alimentare (traf+electrolitici) nu e chiar asa mult. Depinde si de unde iti cumperi componentele ca sunt unii care le vand f scump.

Pretul e fara transformator si fara cutie, asta e mergem inainte. Piesele le-am luat de la ( http://ro.rsdelivers.com/ ) stoc UK. Acesta este Ic-ul ( http://ro.rsdelivers.com/product/texas- ... 42961.aspx ), deci ar fi bine sa-l izolez fata de radiator... Schema dupa care-l fac este cea de mai jos, pe intrare folosesc un 4.7uF WIMA MKP in loc de 10, asa cum m-a sfatuit @shambala . Asa cum se vede in schema postata pe intrarile de alimentare conzii electrolitici sunt doar de 100uF fata de schema din elektor, in paralel cu ei o sa adaug decuplari 100nF.

post-59360-139829769446_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări