Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Acela e un bloc de filtraj suplimentar. Nu sunt singurii condensatori care urmeaza dupa puntea redresoare.

Sunt pusi pe aceasi placuta cu circuitul integrat fiindca trebuie sa se afle in apropierea lui.

Am intrebat pentru ca in schema de pe pagina anterioara dupa care fac modului ei nu exista. Nu exista nici acele decuplari de 100 n. Insa ma gandesc ca dac-i pun nu strica, nu?

DjLeco - l-am rezervat, sapt viit merg dupa el. Merci de sugestie.

Link spre comentariu

Am intrebat pentru ca in schema de pe pagina anterioara dupa care fac modului ei nu exista. Nu exista nici acele decuplari de 100 n. Insa ma gandesc ca dac-i pun nu strica, nu? DjLeco - l-am rezervat, sapt viit merg dupa el. Merci de sugestie.

Pune-i direct pe pini, să nu te trezeşi cu oscilaţii. Deşi în schemă erau alte valori, plăcile mele folosesc 330uF şi ceramici de 220nF.
Link spre comentariu

Eu aceasta schema o am @ratza. (cea din atasament)Acum am gasit mai multe variante:1. cea a amplificatorului Cambridge Audio Azur 340A SE, in care condensatorii sunt de 100uF50V fara cei de 100nF sau 220nF cu a specificat dl @ratza2. cea din revista elektor in care condensatorii sunt de 1000uF respectiv 100nF3. cea din schema atasamentului 220uF respectiv 100nFPoate pun o intrebare stupida, dar fiind incepator ... : cum e mai bine sa fie acele valori ale conzilor? mari sau mici? Sau depinde de fiecare schema in parte? Condensatorii cu valori de 100 sau 220nF ce rol au?

Schema (2).pdf

Link spre comentariu

Poate pun o intrebare stupida, dar fiind incepator ... : cum e mai bine sa fie acele valori ale conzilor? mari sau mici? Sau depinde de fiecare schema in parte? Condensatorii cu valori de 100 sau 220nF ce rol au?

Eu i-am pus după ce am făcut nişte măsurători, fiindcă am avut acces la osciloscop. Caută pe google "power supply decoupling application note" şi o să vezi că nu e aşa simplu cum crede toată lumea (trîntesc doi condensatori şi gata).
Link spre comentariu

Saptamana asta vreau sa lansez comanda pieselor si as mai avea o intrebare, doua. M-am hotarat sa fac si un corector de ton ( http://sound.westhost.com/project97.htm), sunt putin nelamurit cu alimentarea.

Am nevoie pentru el de alt transformator +punte+filtraj+stabilizator? Sau pot sa ma alimentez direct din sursa amplificatorului? Daca da cum e indicat?

1. dupa filtrajul amplificatorului, urmat de un stabilizator 7815?

2. dupa transformatorul amplificatorului si am nevoie de alta punte+filtraj+stabilizator?

Sigurante o sa pun ca si @ratza de 5A cate una pt fiecare ramura. In paralel cu condensatorii de filtraj se monteaza cîte un rezistor de 2,2k ce putere?

Incerc pe cat posibil sa comand o singura data toate piesele.

Link spre comentariu

Cazul 1 - dar pui o R serie pe care sa cada diferenta intre Uin de la 7815 (cca 20-22V) si tensiunea folosita pt 3886 (39V sau cat este).Testezi cu 220-270ohm/5W. Preferabil sa formezi R din 2 R de 120 sau 150 ohm fiecare (la 3W ar fi suficient) si intre ele sa mai pui un C de 470-1000uF.

Link spre comentariu

Cazul 1 - dar pui o R serie pe care sa cada diferenta intre Uin de la 7815 (cca 20-22V) si tensiunea folosita pt 3886 (39V sau cat este).

Testezi cu 220-270ohm/5W. Preferabil sa formezi R din 2 R de 120 sau 150 ohm fiecare (la 3W ar fi suficient) si intre ele sa mai pui un C de 470-1000uF.

..seria 78xx are Vin max 35V nu ...23V...astia sunt recomandatzi la 7815 pt asigurarea stabilizarii,practic ii trebuie Vout+5V la intrare deci vreo 20V minim.

In cazul de fatza se poate folosi LM317 care are 40V tensiune maxima de intrare,divizor rezistiv si gata cei +15V.Idem pe latura negativa cu 337.Nu trebuie neaparat alt trafo de retzea,sunt multe amplificatoare care au decat 2 sau unul singur,n_am intalnit cu traf separat pt preamp sau etajele de semnal mic,doar cu infasurari separate...

Referitor la bucla de masa ,ce sa zic...ground star, ca in orice scula audio...iar caile de semnal dintre pre si amp doar ecranate si nu plimbata masa peste tot intre etaje...

Link spre comentariu

Referitor la ecranarea dintre etaje, după multe încercări şi nereuşite, am ajuns la versiunea din schema de jos. La capetele ecranelor se pot pune rezistenţe de 1M către masă. Mie îmi merge perfect aşa cum e în schemă, ecranele sînt legate doar la un capăt.viewtopic.php?p=791358#p791358Preul îl am legat la aceeaşi alimentare cu LM-urile, folosind un stabilizator clasic, cu componente discrete (R, C, DZ, T).

Link spre comentariu

Referitor la ecranarea dintre etaje, după multe încercări şi nereuşite, am ajuns la versiunea din schema de jos. La capetele ecranelor se pot pune rezistenţe de 1M către masă. Mie îmi merge perfect aşa cum e în schemă, ecranele sînt legate doar la un capăt.viewtopic.php?p=791358#p791358

O sa incerc sa respect cat mai mult schema. Am vazut ca ati facut carcasa din pal, racirea se realizeaza corect?
Link spre comentariu

Nu, domnule der_doktor, este mult mai corect cum am scris eu.Cei 5-6V estimati a cadea pe stabilizator pot fi si 7 sau 8 pt ca consumul real va fi probabil mai mic, asa ca nu se pune problema iesirii din stabilizare.In plus acea /acele R pe care cad 7-10V impreuna cu C dintre [si de dupa ] ele realizarea un filtraj suplimentar EXTREM de eficient.Daca traful este slabut si se ajunge ca la varfurile de putere sa apara caderi mari de tensiune, in serie cu R (inainte de C) se pune o D in direct, asa ca tensiunea de la intrarea circuitului de stabilizare nu se va mai intoarce pe C-urile principale de filtraj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări