Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

Ceea ce imi doresc mult, este sa imi pice pe miini o scula de gen, sa bag osciloscopul cu dummy load pe ea (doar pura curiozitate, fara fir de rautate sau ginduri ascunse) .

Sigur ai sa vezi diferenta intre Hi-End si PRO. DAR nu trebuie sa uiti nici diferenta uriasa de pret dintre ele. Pentru a face un test cat de cat corect trebuie sa compari amplificatoare din domeniul Hi-End si PRO la care pretul sa nu difere mai mult de 5%. Tu ai testat amplificatoare PRO numai ca la acelea diferenta intre pretul platit si cum presteaza este foarte mare. Acolo se plateste prea mult pe numele firmei scris pe ele. Tu ai folosit la modulele tale tranzistori buni dar ai vazut ca asta a ridicat pretul final al modulelor. Stii bine cate guri trebuie sa manance de pe urma amplificatoarelor PRO vandute nu? La modulele tale daca mai faceai si carcasa pretul crestea si mai mult pentru ca ei castiga din numarul mare de bucati vandute si faptul ca la comenzi mai mari scade pretul de productie per bucata. Dupa mine tu ai facut ce trebuie: kit-uri! In regim DIY nu se merita mai mult pentru ca se "deterioreaza" raportul pret/calitate.

cea mai mare este satisfactia cind ai ceva facut de tine, in regim DIY

asta vine din faptul ca in DIY intradevar raportul pret platit / calitate este ridicat.
Link spre comentariu

Chestia care este buna la DIY, este in primul rind ca, presupunind ca este foarte bun in domeniu, (cunostiinte, posibilitati, materiale & stuff), ai avantajul ca "te platesti pe tine", limitindu-te sau nu, la ceea ce vrei sa realizezi tinind cont (controlat) de raportul investitie-realizare-rezultat.Daca stau sa analizez, pretul componentelor folosite in un amplificator Hi-End, indiferent de firma producatoare, nu cred ca este mai mare de 30-40% din pretul sculei, poate chiar mai mic, restul, platesti firma...Analizati voi daca este rentabil.BTW pina la urma, discutam aici de un banal amplificator cu LM3866 ,cred ca am deviat prea mult subiectul.Am ascultat personal boxele active Makie SR1530, din care am postat o parte din schema, si suna bine pentru aplicatia lui.Vorbesc de ce am auzit urechiometric, nu l-am "osciloscopat".

Link spre comentariu

Pentru ca are performante excelente am popularizat schema acelei incinte acustice active Mackie SR1530 ( din care DjLeco a prezentat doar un extras din etajul final a canalului de joase ) dar este greu ca un incepator sa inteleaga functionarea acelui etaj final , care , apropo , a fost clasificat eronat ca fiind clasa H , el fiind in realitate clasa G . Diferenta este simplu de explicat ( eroarea se datoreaza numai celor din Anglia , care inteleg totul pe dos !!! ) . Atentie la clasificarile englezesti , sunt total gresite ! Cand tensiunea de alimentare ( sursa de inalta tensiune ) a amplificatorului de baza ( in general clasa AB ) este modulata , se numeste clasa G ; atentie dispa ceva , ceva si are randament maxim 70 % . A fost popularizata de AB International , Carver si Crest etc ......are performante acustice identice cu clasa AB !Cand tensiunea de alimentare ( sursa de inalta tensiune ) a amplificatorului de baza ( evident , tot clasa AB ) este comutata , se numeste clasa H , si are randament mai bun , disipa mai putin , si are randament maxim 75 % . A fost popularizata de QSC si Behringer etc......prezinta distorsiuni mici , inacceptabile dpdv audiofil doar la inalte . Doar clasa G este considerata audiofila , dar clasa H este raspandita deoarece implica costuri mai mici si randament mai mare , si este eficace doar in banda de subwoofer si joase sau cel mult pe medii - joase , in situatia folosirii unui sistem pe mai multe cai . Pe medii - inalte sau inalte , suprainalte se recomanda doar clasa AB sau clasa G , datorita produsului banda de frecvente x putere foarte mare , in raport cu distorsiuni minime........Simplu , nu ?Scuze de offtopic , dar am considerat important ca cei mai putin cunoscatori sa cunoasca diferentele dintre diversele clase de functionare ale amplificatoarelor audio si aplicatiile lor specifice .

Link spre comentariu

Victor, cu regret trebuie sa te anunt, acel etaj este clasaH 2 step, nu este modulat de nimic, decit de tensiunea de iesire, redresata de acele diode rapide 1n4148, si cind ajunge la o anumita valoare, deschide acea dioda zenner, care mai departe conduce si comuta acel step up switcher, care dupa cum se vede in schema nu este biasat de nimic.La clasa G se folosesc zennere cu valoarea de dublul tensiunii cadere pe superdioda (tipic 1,6V pentru dublet darlington) deci diosa de 3,2V adica uzual zenner de 3,3v, iar la clasaH tipic se folosesc zennere de 12V la comanda step upAnalizeaza mai bine schema, si imi vei da dreptate.La clasa G exista bias si pentru etajul de tensiune mare step up.In schema asta nimic, doar on si off de la o anumita valoare a tensiunii (mai mare de 12V+0,7V la iesirea LM).

Link spre comentariu

Las-o asa cum am zis eu.........pana la proba contrarie . Vezi ca te astept cu berile la terasa lui Cristina !

La incepatori treaba este clara : trebuie sa ii lauzi ca au facut cu fierul de calcat un cablaj decupat ditnr-o revista , si gata , dintr-o data gunoiul lor devine un amplificator audiofil !

:ras: :ras: :ras: :ras: :ras:

Este cazul celor de mai sus cu gura mare , se stiu ei . Felicitari , acum aveti amplificatoare mult mai performante........inainte de a le lauda cineva erau simple aplicatii de catalog ale unor integrate banale ( de altfel bune .... )

In cazul lui Mackie , este clasa G pura , cu modularea sursei de inalta tensiune , prin intermediul diodelor zenner si efectul de Bootstrap .

Link spre comentariu

In cazul lui Mackie , este clasa G pura , cu modularea sursei de inalta tensiune , prin intermediul diodelor zenner si efectul de Bootstrap .

Victor, BIAS-ul, unde este in acea schema?Aia intreb, la clasaG exista bias si pentru etajul de Hi-V, aici nu este.Chiar am masurat in acel Makie de curiozitate (cind i-am micsorat sensibilitatea la intrare ca era prea mare pt mizerul proprietarului , vorbesc de nivelul de 0 pe mixer), si acele mosfeturi se deschid NUMAI cind la iesire am minim 13V alternativ, altfel sint blocate.
Link spre comentariu

Iti repet , las-o asa cum zic eu.......cineva chiar a pus pe forum o simulare , nici el nu credea ca am dreptate...........Nu numai Mackie are acest tip de schema , chiar si greii Canadei , adica Yorkville o folosesc cu mare succes . Bias ? Hmmmmm.......Omul cat traieste invata !

Link spre comentariu

Iti repet , las-o asa cum zic eu.......cineva chiar a pus pe forum o simulare , nici el nu credea ca am dreptate...........Nu numai Mackie are acest tip de schema , chiar si greii Canadei , adica Yorkville o folosesc cu mare succes . Bias ? Hmmmmm.......Omul cat traieste invata !

Victor, la clasa G din cite stiu, tranzistorii din clasaAB cit si cel din Hi Voltage rail, lucreaza simultan, cel din hi rail, incepe sa conduca atunci cind cel din low rail este saturat.In toate clasele G reparate de mine, dioda zenner era de 3,3V (unele mai vechi aveau 4-5 jonctiuni inseriate in loc de zenner) nu de 12V .Prin masuratorile pe care le-am facut (cu 2 multimetre separate) unul intre iesire si masa si altul pus intre G-S la mosfet, pina nu aveam minim 13Vrms la iesire, intre G si S sint 0V la mosfet si este blocat.Cum tensiunea la iesire ajungea in jurul a 13Vrms, incepeam sa am si tensiune G-S la mosfet si intra in conductie.La 15V rms la iesire, mosfetul era complet deschis, tensiunea G-S fiind de aproape 8-9V.Sharky, fa te rog o simulare la schema pusa de mine cu 2 pagini in urma.Confirma sau infirma ca acel tranzistor mos fet (oricare dintre ele), se deschide la peste 12V rms la iesire.
Link spre comentariu

Priviti cu atentie o simulare ( doar pe o alternanta ) facuta de colegul nostru @cipa_maria , de unde rezulta absolut clar ca este o functionare specifica pentru clasa G , stiu ca este putin offtopic , deoarece reprezinta un amplificator cu discrete :nebun: :nebun: :nebun: :nebun: :nebun: si invit pe oricine se pricepe la simulari sa faca o mica demonstratie de maiestrie .......Total offtopic : pentru cei ce nu cunosc , G vine de la punctul G , descoperit de Ernest Gräfenberg..............................................................................................................................De aia functioneaza foarte bine toate amplificatoarele ( chiar si cu integrate ) care au implementat acest mod de functionare......Sper ca stiti de gluma !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări