Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

+/- 50V pe lm3886 si pus in punteNu e cumva prea mult?In datasheet ei zic maxim 84v pe ambele ramuri. Presupunand ca nu se deschid deodata mos-fetii de 50v,ar merge...dar cum ramane cu curentul suportat de integrat?Si adaptarea clasei H nu afecteaza semnalul de iesire?

Link spre comentariu

BCF - mai este un aspect, utilizand mai multi conzi mici in paralel, functie de [in]corectitudinea cablajului se pot forma [mai usor] circuite rezonante - la frecvente mari. Situatia este foarte serioasa in special la SMPS-uri, dar se aplica si la sursele cdplayerelor sau chiar la amplifuri pretentioase. Problema se rezolva cu decuplari bine facute (la care cred ca se referea hpvictor) si snubbere.

Se recomanda ca toti condensatorii sa fie de acelasi tip pentru a nu predispune suplimentar la formarea circuitelor rezonante. De aemenea, (pt. puristi) conzii multi si mici trebuie bine legati si amortizati mecanic intre ei pt a nu introduce rezonante mecanice (la puteri mari).

Tot pt puristi o problema este decuplarea CORECTA electroliticilor cu film caps. Subiectul a fost explicitat pe larg aici : http://www.diyaudio.com/forums/power-su ... -caps.html

si chiar in acest topic a mai precizat Roender cate ceva.

Din cele demonstrate acolo rezulta ca "legendele ingineresti" despre decuplarea cu film-caps sau ceramici cu care ne-am obisnuit din anii '70 incoace sunt eronate, de cele mai multe ori decuplarile facute "la ureche" mai mult strica decat ajuta.

Link spre comentariu

ms ptr informatie, dar daca mai pun inca un condensator de 10.000 sau 4700uF + 0,22uF audiofili pe fiecare ramura, mai scade este ESR-ul,ajuta la ceva varianta mea? Va intreb deoarece n-as vrea sa investesc alti bani in filtraj , deoarece ce am eu sunt noi si capacitate destul de mare zic eu. va multumesc ptr raspunsuri fiecaruia dintre voi. O zi buna !

Link spre comentariu

Problema se rezolva DOAR cu decuplari bine facute (la care cred ca se referea hpvictor)

Ai evidentiat perfect !

Din pacate , sunt multi colegi de forum care inca mai cred in basmele cu pestisorul de aur ( legende urbane despre audiofilie )..................Scopul meu este sa ii conving ca exista si alte solutii , unele chiar mult mai bune decat cele alese de ei . Nu le poti spune direct in fata ca sunt nevinovati , deoarece insista in eroare........si sunt orgoliosi , ba unii sunt atat de exagerat de prosti incat cred ca electronica se poate invata de pe forum , si nu prin studiu individual , ca noi toti . Acestia nu sunt electronisti incepatori , ci electronisti terminatori !

Mi se rupe de parerea lor , vor ramane la fel de impotenti mintali , daca pun botul ( unii pun ratul ) la sfaturile altora ca ei ! Pur si simplu nu doresc sa invete , decat daca le dai mura-n gura , ii bati pe spate si ii lauzi " coae , ce smecher esti , ca tine nu e nimeni altul " si doar atunci te vor aproba . Nimeni nu are nevoie de recunoasterea din partea unor fraieri , de aceea am spus ca nu ma intereseaza parerea lor . Totusi imi permit un sfat , in linkurile de mai -nainte am pus o schema cu discrete de la un amplificator Creek . Merita sa o studiati . Veti ramane castigatori .

Link spre comentariu

Victor are dreptate, nu se poate fara studiu.Intelegerea fenomenelor din linkul postat de mine mai sus nu este instantanee, ci necesita ceva cunostinte sau lecturi putin mai extinse in domeniu.Pe de alta parte, cei mai multi s-ar putea sa nu se intalneasca cu fenomenele descrise sau pot sa nu le sesizeze. Asta nu inseamna ca ele nu exista, iar cand te lovesti de ele nu pot fi solutionate cu sfaturi de pe forumuri, este obligatorie corecta lor intelegere.Legat de sesizarea elementelor de finete acustica, Victor avea iarasi dreptate, este intradevar necesar ca toate elementele lantului audio sa fie de buna calitate. Cu cat sunt mai bune, cu atat vor fi percepute mai multe detalii (dorite sau nedorite !). Se ajunge repede la conditionarile camerei, ceea ce nu mai face in nici un caz subiectul topicului.Deja la acest nivel este recomandat forumul audiofil :)Totusi nu e cazul sa dam cu parul in toti cei care nu au cunostinte la nivel de proiectant practician. O astfel de atitudine duce la un rezultat contrar scopului forumului, si la nesfarsite posturi inutile. Se pot face observatii si recomandari si fara "ciomag" .

Link spre comentariu

In continuare bateti campii...Aci se vorbeste depre un integrat deci o solutie LOW COST....ceea ce tot ne povestiti dumneavoastra depaseste mult ca pret discutia topicului in cauza.Nu sunt de acord nici cu modificarile (sa scoatem dintr-un integrat 250W sau mai mult), ca atunci poate vor da faliment firmele precum "dynacord"...sa fim seriosi :ras: .Sa ne rezumam la subiect, "LM3886" si atat cu avantajele si dezavantajele dansului. :aut:

Link spre comentariu

Revenind la subiect - LM 3886, vreau sa fac o foarte clara precizare /delimitare:Unii doresc un amplificator simplu si iefitn, - cat de bun se poate, dar fara chin si /sau cheltuieli. Pe ei nu ii intereseaza comparatii (eventual de finete) cu alte amplificatoare si se pot opri aici cu lectura acestui post.Altii doresc sa scoata cat se poate de mult - calitativ vorbind, din LM 38886.In chiar aceasta sectiune a forumului exista un topic cu clasamentul amplificatoarelor dupa calitatea lor sonora in functie de tipul constructiv. Evident, al celor care merita mentionate. - LM3886 este pe ultimul loc.Nu comentez micile diferente privind primele locuri, si nici situarea pe ultimul loc al LM-ului.In principiu sunt de acord cu clasamentul.Interesanta mi se pare explicarea motivelor pt care LM-ul ocupa acel ultim loc.S-a scris mult pe diyaudio - incepand de prin 2005 cand aparuse "isteria" modulului "pompa de curent" lui Mauro Penasa, ulterior si dupa consumarea/dezumflarea respectivului "balon de sapun" ; sunt cateva subiecte acolo cu multe posturi, unele din ele contin informatii interesante si folositoare (la fel si trimiterile adiacente.)Pe diyaudio sunt relatari despre diverse variatiuni de (si cu) 3886 facute de amatori din toata lumea si unele testate comparativ cu amplificatoare de mii si zeci de mii de $.Nu sunt de acord cu cei care pretind (sau au pretins la inceput) ca "pompa de curent" a lui Mauro Penasa suna mai bine decat Krell-uri sau alte amplifuri foarte scumpe.Am comparat personal unul - realizat tot cu CI originale (samples) - cu amplificatoare destul de bune si/sau foarte bune (Classe CA300, Accuphase P7100).Un astfel de amplificator bine realizat, cu componente bune, suna comparabil cu amplifuri sh de pana la 200 - max 250 euro (am comparat cu vreo 10 modele in aceasata gama de pret) - deci nu este neaparat un esec.

Link spre comentariu

Exista mai multe solutii "adiacente", sau care includ LM 3886.

Una este cea mentionata mai sus - pompa de curent a lui Mauro Penasa.

Alta este folosirea lui LM3886 ca driver urmat fiind de finali tranzistori.

O a treia este cea realizata [stralucit] de Jeff Rowland in modelul Concerta - montarea in paralel a 3 integrate si apoi conectarea a cate 2 module in punte.

Este o solutie complicata si personal cred ca JR a vrut sa demonstreze ca se poate, realizand mai mult un exercitiu de stil/tehnica inginereasca.

Totusi aceasta solutie a fost aplicata simplificat de AlexW88, care a aratat si el ca se pot obtine rezultate bune din acest integrat http://shine7.com/audio/bpa300.htm

Banuiesc ca schema postata de Leco este consecinta postarilor mele (si anterior ale ui Sharky si ale altora) ca LM3886 singur nu suna ca lumea la varfuri de curent, protectiile actionad "prea" repede.

Ea se inscrie exact in categoriile pe care le-am numit "adiacente" - de scheme ce folosesc/includ LM-ul dar il completeaza in diverse feluri.

Dat fiind ca topicul este exclusiv despre LM3886, hai sa ne rezumam [in el] la discutii doar despre module realizate exclusiv cu aceste integrate.

Link spre comentariu

pai shambala da o lista cu clasamentul unor integrate de calitate incepind cu primul loc, asa putem sa alegem si noi ceva dupa buzunarul nostru , referitor la LM-uri eu zic ca sunt mai bune decit TDA-uri, daca n-ati inteles noi cautam sa realizam un amplificator cit mai calitativ si cu un buget cit de cit accesibil, ca asa sunt scule hi-fi de care neam de neamul tau n-o sa-l aiba pe masa vreodata, v-am mai zis ca hi-fi-ul nu duce la nimic bun , decit bani multi si nervi, ce facem noi este sa tindem catre + infinitul hi-fi-ului. Daca este vreunul multumit de o scula sau amplificator hi-fi sa-mi spuna si mie care este aceea si sa o posteze sa o vedem sau daca este schema, la fel sa o putem face si noi astia mai prosti ca prea o tineti cu hi-fi-ul.FACIND O PARANTEZA (Mai era cineva care se tot batea cu pumnii in piept ca cea mai tare firma in audio este sony, ESTE pe dracu, reclama mare de ea, sunt firme de care nici n-ati auzit de ele, la HI-FI trebuiesc componente de cea mai buna calitate la care se folosesc ca materiale (argint ,aur cit mai pur,siliciu etc) sa nu sa faca economie la nimic , cum se face acum. inca o chestie , cel mai tare cd-player din lume zic eu este unul rominesc dar se produce prin germania, nu mai stiu numele acum, PARCA incepea numele ,,R,,oricum a depasit orice firma cu noua tehnologie)

Link spre comentariu

BCF - asa cum am spus, exista topicul in chiar aceasta sectiune a forumului. Ajunge sa il citesti...Lista a dat-o Zal - daca tin bine minte - si contine cateva/unele STK-uri si LM-ul 3886. Atat.Este probabil cel mai bun intregrat audio realizat pana in prezent (STK-urile fiind hibride).Si apropo de scule hi-fi avute "pe masa" - ce zici de M-6000, P7100 ... ? :rade:

Link spre comentariu

Problema cu bugetul este mare si depinde de fiecare in parte, chiar si un modest amplificator cu LM3886 tot implica oarece cheltuieli pt a il duce la nivel comparativ cu alte amplificatoare.Fiecare isi face propriile socoteli - cum iese mai ieftin, diy sau cumparare sh bine aleasa. Daca nu exista "mancarime de degete" pt diy, sau daca se doreste o calitate f mare, fiecare trebuie sa isi faca alegerea in fct de posibilitati (finaciare, cunostintele tehnice disponibile, abilitati si posibilitati constructive, etc.) Asa cum am scris cu cateva pagini in urma - si este valabil pentru orice ampificator, nu numai pt LM-uri, un bun C de intrare este indispensabil, un traf suficient/acoperitor este dezirabil, un filtraj bun la fel, despre decuplari te las sa citesti :). C-ul de pe reactie e bine sa fie tot f bun, eventual si cel dintre IN+ si IN-.Probleme mari care se pot rezolva cu costuri minime si cu ceva stiinta sunt cele de masa, brumuri induse si decuplarile despre care vorbisem mai sus.Pe de alta parte si o sursa de semnal buna este extrem de importanta iar despre boxe nici nu mai vorbesc.LE - un cd-player sigur BUN, este Wavwquest produs de Rockna, in Suceava. Ca isi fac cablajele in Germania sau Taiwan sau in alta parte - nici nu cred ca mai conteaza.

Link spre comentariu

Sunt de acord cu tine, deci toate componentele trebuiesc de calitate, nu mai vb de proiectarea cablajului s.a.m.d.,componente de caliate poti gasi in scule militare, acolo gasesti calitate buna si mai sunt componente ffffff bune ptr sateliti, acelea sunt cele mai bune componente dar n-avem acces la asa ceva, au zgomot mic , beta f mare.....etc ce gasim noi pe piata ro se numesc gunoaie, decit de la firme de pe afara putem procura piese originale si de calitate care respecta ceea ce este scris in dettashet. o zi buna !

Link spre comentariu

ii atac cu 1200W rms pe fiecare!

+/- 50V pe lm3886 si pus in punte

Nu e cumva prea mult?

In datasheet ei zic maxim 84v pe ambele ramuri. Presupunand ca nu se deschid deodata mos-fetii de 50v,ar merge...dar cum ramane cu curentul suportat de integrat?

Si adaptarea clasei H nu afecteaza semnalul de iesire?

Acum nu stiu ce sa zic in ce masura afecteaza clasaH, sunetul integratului, insa schema pusa de mine este din boxa activa Makie SR1530, de unde am extras numai amplificatorul pentru diful de bass, boxa fiind pe 3 cai.

Amplificatorul pt bass (cel prezentat mai sus) este alimentat dupa cum se vede la 2 tensiuni, +/- 25Vcc si +/- 50Vcc prin classH Step Up, l-am ascultat si sa stiti ca are ceva putere pe 8 ohm.

Mediile contin tot 2 buc LM3866, si, la fel ca si inaltele, sint cite 2 LM3866 , tot in punte insa alimentate doar la +/- 25Vcc.

In toate cele 3 cazuri, difuzoarele sint de 8 ohm.

BCF -

Si apropo de scule hi-fi avute "pe masa" - ce zici de M-6000, P7100 ... ? :rade:

Despre aceasta "scula", pot spune din start o proiectare aiurea, la partea de alimentare, fara sa vreau sa deschid polemici.

Daca va uitati la filtraj, (am pus si eu poza cu pricina) deja si-au batut joc de ESR-ul lor, acele fire "prelungitoare" pentru conexiunea electroliticilor pe PCB, au stricat totul.

La rezistenta interna a electroliticilor (ESR), se "adauga" rezistenta conductorilor cu care au prelungit contactele filtrajelor, iar la 100Hz unde riplul este maxim, deja este "nebunie"..

Acum o sa-mi sara audiofilii in cap, stai domne ca e "Accuphase" nu un stift, fratilor legea fizicii, in cazul de fata legea lui ohm, se aplica pentru TOTI producatorii de echipamente electronice...

Poate, si NUMAI poate, ar fi fost cit de cit OK, zic CIT DE CIT, daca acele conductoare "de prelungire" ar fi fost din Aus sau argint, desi si atunci, "exista" ceva rezistenta serie pe conductoare...

Acelasi lucru s-ar putea spune la SMPS, unde la frecventa inalta, zeci Khz sau chiar peste suta Khz, pe linga rezistenta conductorului, acesta s-ar mai comporta si ca o bobina de valoare foarte mica, unde s-ar duce dracului tot smps-ul...

In desenele de mai jos am pus schema simplificata, fara sigurante, decuplari SAMD.

Puteau foarte simplu sa intoarca filtrajele 180 grade si sa le prinda pe PCB direct pe suruburi, de unde plecau mai departe cu alimentarea etajelor finale cu conectarea cit mai apeoape de duruburile electroliticilor.

Deci la realizarea redresarii si filtrajul acestui amplificator Accuphase, au zbircit-o....

ca sa explic asta:

Link spre comentariu

In primul rand - si am scris asta cu 1-2 pagini in urma, exista firme care aduc componenete de la Farnell sau RS-Components fara nici un comision. Alte componente se mai pot cumpara de la Tme. (Exista chiar si o rubrica dedicata magazinelor de componente.)

In al doilea rand exista un mic magazin de difuzoare si componente audiofile in Cluj.

In al treilea rand unele componente sh se pot masura, testa si refolosi; apar din cand in cand chiar pe acest forum la Vanzari.

Pana la urma nu componentele ci informatiile sunt [mai] deficitare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări