Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu LM3886

Postări Recomandate

eu am fost nevoit sa inchid un topic din cauza asa zisului "meserias-coleg", care balacareste peste tot unde se da ...expert! ' te rog nu-l baga in seama, e suficient ca nu ti-a mai scris (ceea ce nu e o caracteristica a lui, de raie mai scapi, de el ba!)-incearca si cu 7294 sau 7293, mie acestea nu mi-au oferit satisfactie-astept sa mai postezi in continuare, cu totii avem de invatat, din experiente proprii sau de la altii, mai ales ca nu toti au suficient timp si materiale necesare pt. a construi...felul in care o expui, merita toata aprecierea!9

Link spre comentariu

Integratul LM3886 a fost conceput ca o solutie simpla si buna pt un amplificator audio.Nu prea se poate compara cu amplificatoare scumpe sau de top, probabil nici macar in variantele mai complexe (2 x3 LM3886 sau pompa de curent). Trebuie pastrate limitele rezonabilitatii.Totusi, un amplificator corect realizat se poate compara cu "trancute" sh de 100 - 150 euro.

Link spre comentariu

Nu stiu ce aveti toti cu victor.. dar no... uitati-va un pic la topicul primar acestei sectiuni ca sa vedeti ce contibutie enorma a adus omul asta, sunt foarte curios cate din schemele postate de el au fost puse in practica si probate de utilizatorii acestui forum, scheme de la makie, phonic, qsc, nu pocnitori cu te mai miri ce integrat. Toata stima pentru fabricarea carcasei si a pcb-urilor, dar despre lm3886 s-a mai discutat destul pe acest forum :

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=28830&hilit=lm3886

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=60673&hilit=lm3886

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=83419&p=744877&hilit=lm3886#p744877

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=74068&p=657550&hilit=lm3886#p657550

Si lista continua pana la pagina 46... eu de abia am ajuns la 5... Parerea mea topicul asta nu-si are locul aici, eventual: proiectul meu sau hobby-dyi.

Inafara de carcasa nimic nou sub soare, efectiv o ciorba reincalzita sau reinventarea mersului pe jos.

In rest spor la constructii duse la final, am urmarit cu placere si constructia corectorului...

Link spre comentariu

de ce nu faci si tu macar ciorba asta? ia vezi....iti iese?? unii mai au poate si viata persoanala si nu stau sa conceapa scheme, prefera sa le ia de pe undeva si sa le realizeze! asta nu ins ca e ciorba reincalzita!

Eu zic sa recitesti ce am scris eu bine bine, reciteste si ce ai scris tu, tot bine bine, ca sa vezi cat de... odihnita ai mintea. Am sa fac si eu ciorba aia saptamana viitoare, daca promiti ca le cumperi tu, altfel sunt prea sarac sa bag banii in prosti. Plus de asta urechea nu este un aparat de masura... daca testele le va face pe un osciloscop si va posta poze cu rezultatele fiecaruia in parte atunci da acest test va demonstra ceva... si mai mult ca sigur teoria domnului hpavictor. Singura mea problema defapt a fost de ce in sectiunea asta, unde s-a mai vorbit despre acest integrat, si nu in sectiunea hobby sau proiectul meu, am apreciat munca omului si am tot respectul pentru el dar a gresit sectiunea, trebuia postat ori in acelasi topic cu a domnului ratza despre integratul cu pricina ori in alta sectiune... la asta m-am referit cu ciorba reincalzita...
Sa imi fie scuzata interventia... dar am o intrebare: Oare toti ascultam cu osciloscopul ? Urechea este un aparat auditiv "subiectiv" si tine de individul care are acel aparat de "auzit" si e problema lui daca ii place cum se aude sau nu un integrat, un tranzistor, o lampa. Daca era creierul nostru un dispozitiv digital care analizeaza fiecare sunet din punct de vedere al diagramelor sau al graficelor mai intelegeam aceasta masturbare inutila a perceptiei auditive... dar nu e asa, pentru ca fiecare aude si percepe in felul sau. Cum ar fi ca un individ de hipoacuzie de perceptie sa faca amplificatoare si sa isi "impuna" parerile despre amplificatorul facut de el sau orice amplificator pe care l-a ascultat ca fiind cel mai bun din viata lui. Comparatiile sunt inutile. Hpvictor are multa experienta in teorie, din cate am citit din postarile lui, si nu neg faptul ca are si experienta in partea practica avand in vedere contributia d-lui in amplificatoarele MENADI si poate multe altele, dar subiectivitatea in compararea "hartiei" sau "osciloscopului" cu perceptia auditiva este de departe inegala. Si cu asta va doresc o zi buna !Mihai.
Link spre comentariu

Ale mele la 38Vcc in 4 ohmi au cedat in aproximativ 7 luni. Am tinut cateva "micarii" = mici si bere la curte dar au cedat. Ulterior am mai facut inca 2 canale la 35Vcc si merg si acum dupa 1 an si ceva. Vrei peste 40 tine in 8 ohmi daca vrei pe 4 ohmi nu depasi 35Vcc. Parerea mea...hic :rade:

Link spre comentariu

Tocmai asta face diferenta intre marii producatori si noi constructorii de dyi... pana la lansarea unui amplificator in linia de productie se fac ceva teste si nu ca ala care degusta ceaiuri... un amplificator bun, daca iti pasa ce faci, ce repari, ce vinzi pt pura ta pasiune il pui prima data pe oscilosco, sigur iti va arata ceva ce tu ai omis....

Link spre comentariu

Pe diyaudio forum s-au scris mai multe mii de pagini despre diverse aplicatii cu acest integrat.

Rezumand la extrem - in cazul montajului cu un singur integrat pe canal, pt un sunet bun /placut nu poate fi vorba de 60-70W ci de cel mult jumatate - in regim dinamic (pt a nu permite activarea protectiilor). Este preferabila prestatia pe 8 ohmi, unde curentul consumat de integrate este mai mic.

Pt a reduce din limitarile lui LM3886 se recomanda o foarte buna racire si o alimentare cu o cat mai buna amortizare a rezonantelor.

Link spre comentariu

Am realizat si eu un amplificator cu lm3886.Sunt la a 4-a incercare de acest fel.Primul a fost cu tda2030 care a trosnit imediat ce l-am alimentat(ori integratul a fost defecf ori eu am gresit ceva),al 2-lea a fost cu tda2050 care a mers din prima.Am fost foarte multumit de el si de felul in care se auzea.Asta pana cand am trecut la lm3886 si tda7294 in punte.Sunetul a fost mult mai bun,lucru observat pana si de bunica mea.Acum vreau sa trec si la tranzistori si sper sa obtin satisfactii(din punct de vedere al sunetului)si mai mari.Asta in vacanta de vara si cu ajutorul profesorului de fizica si bine inteles al Forumului.Chiar daca PROFESORUL ma mai cearta,iar uneori chiar ma "jigneste" nu ma supar pentru ca stiu ca nu face asta din rautate sau pentru a-si da "aere" ci pentru ca eu sa inteleg mai bine anumite lucruri.Si mai ales stiu ca eu am ce invata de la el si nu el de la mine. :da

Link spre comentariu

Dl shambala, am specificat ca se va folosi destul de incet amplificatorul, colegul meu chiar nu asculta niciodata tare. Am si zis ca probabil 5-10W.(pe niste visaton alto2, deci chiar nu e cazul de putere). Oricum are radiatoare generoase, nu se incalzeste nici dupa mai multe ore de functionare (la puteri de casa).Dl electricianul98, nu va inteleg interventia, daca ati vrut sa va referiti la comparatia intre hpavictor si profesorul dumneavoastra, va inteleg, dar dl hpavictor nu a stiut sa vorbeasca, ca dovada s-au luat mai multi de comentariul dansului, chiar daca eu m-am opus. Probabil dansu sta acum pe margine si rade vazand cum dezbatem un subiect dintr-o stramba introdusa de pomana, care ii apartine.Incepe oarecum sa imi para rau ca mi-am prezentat mica realizare, (vad ca am iscat mai multe discutii contradictorii, decat aprecieri sau intrebari, curiozitati strict legate de montaj). Repet nu vreau sa compar realizarea mea, cu montajele dansului pe tranzistori...sau cu scule de zeci de mii de E, curiozitatea fiind sa vedem cat urca un integrat dinacesta si dupaceea unul 7294 ajutat de niste condensatori de calitate (specializati pentru domeniul audio)Domnul in cauza, probabil nu a inteles nimic din topicul meu, (eu oricum faceam acest amplificator pentru colegul meu), sau probabil l-a suparat ca a aparut in titlu formularea "HIFI". Chiar asa de rau l-a deranjat ca am expus amplificatorul ? ?

Link spre comentariu

Tocmai asta face diferenta intre marii producatori si noi constructorii de dyi... pana la lansarea unui amplificator in linia de productie se fac ceva teste si nu ca ala care degusta ceaiuri... un amplificator bun, daca iti pasa ce faci, ce repari, ce vinzi pt pura ta pasiune il pui prima data pe oscilosco, sigur iti va arata ceva ce tu ai omis....

amassive - tot nu ai inteles ce am vrut sa zic !

Spor la munca autorului acestui thread. Felicitari.

Link spre comentariu

salutare tuturor si felicitari ptr constructie. Parerea mea este ca atit timp cit tie iti place ceea ce ai realizat si esti multumit de o statie, boxa sau ce vrei tu , nu conteaza parerea altora, ca daca te iei dupa lume nu faci nimic in viata...o spun dintr-o experienta de-a mea, cind am vrut sa construiesc un traf toroidal , un prieten mai in virsta ( 40 ani ,lucrind si in domeniul electric ) spunind ca n-o sa reusesc sa fac traful ca n-am cu ce sa masor gausii si pe mama dracu, pina la urma nu m-am luat dupa el realizind acel traf si care si acum functioneaza, daca era sa ma iau dupa el nu faceam nimic. PRIETENE lasa lumea sa latre si construieste ce doresti ca asa inveti din experienta ta , gresesti ,nici o problema refaci pina iti iese si gata. Am realizat si eu acest montaj, nu l-am probat inca , imi mai trebuie traf la el si o carcasa, conzii ii am de 22.000uF/63v pe ramura si sper sa o termin cit de curind statia, am sa pun si poze cu modulele. Schema folosita este aceasta si nu stiu cit de buna este, vad eu :

Link spre comentariu
Vizitator cduna

Chiar nu vad de ce se face atata caz de interventia domnului hpavictor. Omul nu a vrut decat sa sublinieze ca folosirea componentelor de calitate deosebita nu-si are rostul in orice proiect. Sunt curios care a fost sursa/pretul integratelor, lm3886 e foarte falsificat i prezent

Link spre comentariu

Am specificat inca din primul post ca au costat 37 lei bucata (cele 2 integrate), nu stiu insa cat de originale sunt....Despre hpavictor...., nu s-a luat lumea chiar de pomana de dansul, (stiu cat de doxa de electronica este), dansul a avut prima interventia chiar aiurea fara sa spuna mai nimic concert, ci doar se laga de mine "ca eu cred in povesti cu balauri si cu pestisori auriti"....ceva de genul asta, in care personal, nu vad decat o jignire, de aici a plecat totul desi eu i-am rugat si pe ceilalti sa inceteze sa nu stricam intreaga prezentare.Salutari. Radu

Link spre comentariu
Vizitator cata_cata

si tranzistorii sunt multi falsificati si la ei depinde sursa de unde se cumpara;) domnul victoras s-a ofensat ca acest biet incepator in ale electronicii are tupeu sa compare un amplif bazat pe lm3866 cu cele hi-fi . iar cum dansul face (din cate am citit pe aici) doar amplifuri hi-fi ,fiind PROFESOR , normal ca i s-a parut obraznicie intentia lu babic2005. normal ca un amplif cu integrat e greu sa sune cum suna unu pe tranzistori! dar de aici pana a spune ca e un esec e cale lunga! fiecare are dreptul sa faca ce amplificator vrea si sa-l cumpare cu ce amplificator vrea si cu siguranta ca-si va da da seama de diferente!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări