Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

internet

codrut

Postări Recomandate

Se cheama POE (Power Over Ethernet). Se gaseste destula informatie pe internet :) .PS: nu sunt switch-uri speciale.

M-a lamurit Google in mare cu e treaba cu PoE . Totusi parca (mie) nu mi se pare o solutie prea economica .Si eu ma gandesc sa fac un lan cu niste amici (vreo 5 deocamdata) intr-un sat......iar cea mai mare distanta dintre 2 useri ar fi de vreo 440 m (prin alegerea altui traseu cred ca e si mai mica) . Avand in vedere regula "cu aia 100m pt cablul de retea" as pune pe traseul de 440 m inca 2 switch-uri (sau daca testele cu 2 switch-uri n-o sa iasa bine o sa pun 3 switch-uri) folosite deci ca "repetoare" , daca se poate spune asa . In legatura cu alimentarea....nu mi s-a parut ca PoE (cel putin in cazul meu) ar fi o solutie buna .As prefera sa bag pe perechile de fire nefolosite cei 50 v si sa faca eu stabilizatoare in comutatie din care sa alimentez fiecare switch.....cred ca ar ajunge pt a alimenta 2-3 switch-uri . Tentant ar fi sa pun o tensiune si mai mare (continua )....poate chiar 100v...bagand in mufele "oficiale" doar cele 2 perechi de fire folosite pt date . Si acum in legatura cu intinsul cablurilor......imi poate spune cineva daca ar fi vreo problema cu ingroparea acestora (in pamant :smt003 ) la vreo 10 cm ? M-am gandit sa trec pe langa garduri pe partea interioara a curtilor vecinilor de pe traseu . Asa ar fi protejate si de soare si "violatori" .....dar nu si de umezeala . Ce influenta ar avea umezeala......ca am cautat pe Google dar n-am gasit inca nimic clar legat de acest aspect . Oare pt ducerea cablurilor in pamant ar fi mai bun cablu FTP sau e la fel de bun ca si UTP -ul ?Si inca o chestie..... a testat careva ce se intampla daca lungimea cablului depaseste 100 m ? Se intrerupe legatura, scade viteza....? Intreb pt ca pt o eventuala legatura intre un router din LAN-ul nostru si un AP point montat undeva pe un deal unde sa fie vizibilitate mai departe as pune tot utp - switch-utp-switch etc . Rata de transfer neajungand (cred) decat pana la 2-3 MB maxim poate as putea sacrifica din viteza conexiunii intre router si AP pentru a putea folosi cabluri mai lungi , switch-uri mai putine...si mai putina scremere pt alimentarea acestora .N-am nici o firma.... inca...(poate dupa ce imi pun bine la punct cunostintele in domeniu poate fac si o firma si conectez lan-ul respectiv la net) , asa ca doar pentru un lan intre cativa useri nu prea am chef sa umblu dupa autorizatii de montat fire pe stalpii de la electrica . Ii cer scuze autorului acestui topic pt ca m-am bagata cu atatea intrebari peste topicul lui .Dupa ce ii raspundeti si lui va rog sa-mi raspundeti si mie ....la fiecare intrebare pusa.....macar succint . Multumesc .
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nemesis

12

• ddeliciu

11

• Bamse

5

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

ftp-ul este facut pt exterior,utp-ul pt interiordin motive economice se pune utp p-afaraftp-ul n-are ce sa pateasca,el fiind pregatit pt intemperiidaca depasesti lungimea scade din viteza(posibil sa se piarda si niste pachete,nu cunosc)la lungime mare poti seta placa pe 10mb(in loc de 100) si merge ok-pt 300 de m se pare ca merge ok,o sa ma mai interesez

Link spre comentariu

M-a lamurit Google in mare cu e treaba cu PoE . Totusi parca (mie) nu mi se pare o solutie prea economica .Si eu ma gandesc sa fac un lan cu niste amici (vreo 5 deocamdata) intr-un sat......iar cea mai mare distanta dintre 2 useri ar fi de vreo 440 m (prin alegerea altui traseu cred ca e si mai mica) . Avand in vedere regula "cu aia 100m pt cablul de retea" as pune pe traseul de 440 m inca 2 switch-uri (sau daca testele cu 2 switch-uri n-o sa iasa bine o sa pun 3 switch-uri) folosite deci ca "repetoare" , daca se poate spune asa . In legatura cu alimentarea....nu mi s-a parut ca PoE (cel putin in cazul meu) ar fi o solutie buna .As prefera sa bag pe perechile de fire nefolosite cei 50 v si sa faca eu stabilizatoare in comutatie din care sa alimentez fiecare switch.....cred ca ar ajunge pt a alimenta 2-3 switch-uri . Tentant ar fi sa pun o tensiune si mai mare (continua )....poate chiar 100v...bagand in mufele "oficiale" doar cele 2 perechi de fire folosite pt date . Si acum in legatura cu intinsul cablurilor......imi poate spune cineva daca ar fi vreo problema cu ingroparea acestora (in pamant :smt003 ) la vreo 10 cm ? M-am gandit sa trec pe langa garduri pe partea interioara a curtilor vecinilor de pe traseu . Asa ar fi protejate si de soare si "violatori" .....dar nu si de umezeala . Ce influenta ar avea umezeala......ca am cautat pe Google dar n-am gasit inca nimic clar legat de acest aspect . Oare pt ducerea cablurilor in pamant ar fi mai bun cablu FTP sau e la fel de bun ca si UTP -ul ?Si inca o chestie..... a testat careva ce se intampla daca lungimea cablului depaseste 100 m ? Se intrerupe legatura, scade viteza....? Intreb pt ca pt o eventuala legatura intre un router din LAN-ul nostru si un AP point montat undeva pe un deal unde sa fie vizibilitate mai departe as pune tot utp - switch-utp-switch etc . Rata de transfer neajungand (cred) decat pana la 2-3 MB maxim poate as putea sacrifica din viteza conexiunii intre router si AP pentru a putea folosi cabluri mai lungi , switch-uri mai putine...si mai putina scremere pt alimentarea acestora ..

Pui FTP prin pamant, e chiar recomandat, in viitor o sa fie obligati toti sa ingroape cablurile, pentru alimentari folosesti perechea albastra si cea maro, trimiti si 220v prin ele, dar pentru ce vrei tu numai 50v? merge cu 220, eu am facut si mere struna !Distanta maxima este data de sw, nu e o regula, la asus maxim 100 la RPC maxim 150m, ca sa mearga in parametri normali, iar intre sw si placa retea nu tre sa fie mai mult de 90 m, indiferent de sw, placa retea nu se comporta ca un sw, da, la distante mai mari se pierd pachete/se pierde conexiunea cu serverul, o sa mearga prost, o sa ai momente bune si unele foarte proaste

sper sa ajute contradictia noastra dar tu ziceai ceva de costuri de testarea pietei de faptu ca un provider maresufla afacerea unuia mai mic. Tu pentru 50 abonati tragi FTP? umbli pe la primarie ? si pe la electrica ?

Testarea pietei o faci tu, nu sunt costuri, daca sunt 3 provideri mari nu ai sanse, in functie de cati provideri si ce servicii ofera iti formezi o parere, nu faci teste de piata !Omule, FTP=cablu utb, cu 9 fire(1 masa) ecranat cu folie de staniol, aici e 1 leu/metru , iar UTP e 0.6lei pe care tre sa pui sarma ca daca bate vantul..........La primarie te duci ca sa nu te trezesti cu cablurile taiate.....La electrica nu ai treaba, pui alimentarea de la om din casa pentru 3-4 sw, el o sa stie doar de 1 sw nu de mai multe si ii dai 2 lei reducere !Bafta !
Link spre comentariu

Hmm, bun pana acum . Am zis de 50v ca sa poate izolatia firelor nu e suficient de buna incat sa suporte 220 v . Pe de alta parte stiam ca nu e prea recomandat pt cablurile de retea sa fie perturbate electromagnetic.......cum ar fi atunci sa-i trec "prin inima" cu 220v/50hz........sau poate sa pun curent continuu ? De ce trebuie neaparat FTP. Nu am nevoie de sufa FTP-ului (doar n-o sa traga ramele de el) si nici de folia aia pt ecranare (pamantul o sa fie oricum un ecran natural) . Intr-adevar FTP-ul e cca 1 leu/m insa UTP am gasit si cu 0.38 lei/m(daca iau cate o rola intreaga) . Asadar....in vederea "ingroparii" .....cu ce ar fi mai bun FTP-ul fata de UTP ? Se poate ingropa direct sau musai sa fie trecut prin teava de plastic ?Si apropo, vazui in description-urile unor switch-uri ca temperatura minima de fuctionare nu trebuie sa fie sub 0 grade . Unii ati recomandat montarea switch-urilor pe stalpi.......n-o sa crape switch-urile cand o da "gerul Bobotezei" :rolleyes: ?

Link spre comentariu

Sunt eu roman...dar cand stai si te gandesti iti vin fel de fel de idei . Una ar fi......bun izolez eu cutia....dar pana nu la urma daca jerul se intrece cu gluma n-o sa se raceasca periculos de mult switch-ul cu tot cu izolatia aia "romaneasca" ? Sau se considera ca energia termica degajata de switch o sa-i impiedice inghetul :smt017 . Hmm....teoretic asta ar fi o sabie cu 2 taisuri.......vara n-o sa se incalzeasca pana crapa :snakeman: sau...vara ii scoatem cojocul si ii punem slipi :smt007 ? Asa ca un raspuns din partea cuiva mai experimentat cred ca ar fi mai folositor decat toate presupunerile mele .

Link spre comentariu

Merg si la sub 0 grade, in oras pe blocuri cum crezi ca stau ?Eu spuneam de FTP pentru ala care a deschis postul, pentru tine cred ca merge si UTP daca e prin pamant chiar daca nu il bagi prin copex sau alte canale, chestia e ca sa nu te arunci la UTP 0.4 lei/m , in loc de sarma aia de cupru au litza de cupru, sunt foarte proaste, la frig ingheata si crapa, apoi 20 cm sau cat ai zis tu nu sunt deajuns, pui la minim 60cm sa nu inghete, nu sapi shantz mare, numai cat sa incapa cablu, iara daca il bagi mai adanc esti sigur ca nu le gasesti pe mijlocul strazii, asta daca le mai gasesti , eu nu am testat cu impamantarea dar stiu ca la +60cm nu mai ingheata, acuma vezi si tu cum se comporta utp in pamant o durata mare de timp !In privinta perturbarii cu inductie.......merge, testat si functioneaza, avem o gramada de sw alimentate prin utp, iar daca apare vreoun scurt nici nu ia foc, are rezistenta mica si se comporta ca un radiator, se infierbanta, acum depinde si de dinstanta !Sw merg si iarna si vara, sursa lor emana destula caldura incat sa nu inghete, bagam iarna mana in cutie si era cald, folosim cutii de plastic(alimente), in cel mai rau caz vara se coace cutia aia si crapa, cu timpul, in rest sw se comporta normal !Iti recomand Sw RPC, in jur de 40 ron/bucata, depinde de unde iei, tre sa te invarti o bucata pana gasesti, sa nu aibe carcasa metalica, deoarece ea ori tine cald, ori tine rece.... !Alte intrebari ?Bafta !

Link spre comentariu

Hmm, daca o sa-mi inghete mie cablurile daca nu le ingrop adanc....atunci de cablurile de pe stalpi cladiri ce sa mai zicem :smt033 . Oricum eu am avut cam un an o retea cu pc-ul unui vecin si pe partea mea am ingropat cablul dar pe partea lui nu l-o ingropat nimeni si nu o crapat . Chestia e ca in general fata de munte la mine temperaturile nu sunt asa de mici iarna......si mai ales in ultimii ani ...rar daca a scazut sub 0 . Si oricum cei 50-100mA cat o sa treaca prin cablu pt alimentarea switch-urilor ar mai incalzi si ei cat de cat cablul . Acum lasand gramada mea de intrebari la o parte..... a avut cineva probleme cu cabluri de retea ingropate la mai putin de 15-20 cm , si daca da ...ce fel de probleme ? Mai vad eu ce cabluri cumpar...oricum multumesc pentru raspunsurile primite . Deocamdata atat am vrut sa aflu dar o sa revin cu alte intrebari daca e cazul .

Link spre comentariu

daca n-au probleme cu temperatura pe stalpi,de ce sa aiba in pamant?totusi utp-ul este pt indoor,dar nici afara nu cedeza imediatnu e bine sa pui 220(de la priza) pe utp,ca daca cedeaza izolatia,sau se intampla vre-un accident cineva se poate curenta!

Link spre comentariu

Eh, pentru a nu se electrocuta cineva de la cablu, alimentatoarele switch-urilor se pot alimenta printr-un transformator de separare (deci cu raportul de transformare de 1:1 ) . In acest fel te poti electrocuta doar daca pui mainie pe ambele fire ale alimentarii....fapt de altfel foarte putin probabil .

Link spre comentariu

De unde ai tras tu concluzia ca ma incapatanez sa folosesc doar switch-uri de interior ? La orice magazin m-am uitat nu zicea nicaieri nimic de switch-uri pt outdoor.......si deci, prin urmare.....nici nu m-am gandit ca ar exista asa ceva :smt001 . Daca poti.... da-mi link-uri....eu am cautat acum un pic pe google si inca n-am gasit nici un switch pentru outdoor .

Link spre comentariu

mah pui sw normal , ai grija sa nu aibe carcasa de metal !Nu am testat cu cab;lu impamantat, doar mi-am dat cu parerea !Izolatia nu cedeaza daca tirmiti 220 vca, am mai spus, avem mai multe transporturi de genul asta si merg ok !Bafta !

Link spre comentariu

Pai eu vreau doar sa folosesc cele 4 fire ramase nefolosite pt a transporta de la switch la switch aia 220 v . Am mai zis....in mufele care vor intra in porturile switch-ului vor fi mufate doar firele de date...celelalte 4 (de alimentare) vor fi legate la cate o priza din care vor fi alimentate rand pe rand switch-urile .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări