Vizitator robix Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 Buna la toata lumea!Caut o solutie ieftina de alimentare a 1000 leduri albe (3.1V 20mA), 800 albastre (3.2V 20mA) si 600 rosii (2.1V 20mA).Cum as putea face? Driverele pt leduri ce le-am gasit sunt scumpe si pot alimenta cam pana la 80 de leduri. Cum le-as putea lega la 220 direct? Sau este o alta solutie? Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 16, 2008 Administratori Partajează Postat Martie 16, 2008 Daca trebuie doar sa stea aprinse sau stinse poti incerca sa le alimentezi prin transformatoare de la 220v Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 poti incerca mai multe variante,dar oricum trebuie sa faci grupuri serie-paralelpoti sa le alimentezi de la un traf clasic,pe condeasator sa ai cam 13v si apoi poti folosi schema lui ranga pt faruri auto(un 555 si un mos de putere)poti face aceesi chestie cu un traf de tensiune mai mareasta mi se pare cea mai simpla variantamai poti face si cu sursa in comutatie,modifici una de pc sa scoata o tensiune fixa(cat ai nevoie pt ledurile legate in serie),eventual si curent fix si conectezi ledurilept fiecare culoare de leduri trebuie alta sursa(la varianta 1 alt ansamblu 555+mos-fet,la varianta 2 alta sursa cu totul) Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 deci ar merge la 220? vreo 80-100 inseriate si apoi ramurile in paralel? bineinteles cu o rezistenta de limitare.dar cum sa calculez rezistenta? cat sa consider ca e la retea? 220? 240? nu ar flicari? as avea nevoie de un traf care sa duca vreo 5 amperi. cam cat ar consuma doar traful?dac filtrez tensiunea cu o punte de putere nu ar fi mai bine?cam multe intrebari dar nu vreau sa ma apuc asa fara nici o informatie. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 poti si de la 220,dar atentie sa nu te curentezi!! 220v-punte-condesator(gen de la sursele de pc) apoi faci treaba aia cu 555-ul,pe care-l alimentezi separat merge si cu rezistenta,insa se cam incalzeste pe cond o sa ai (radical din 2)*(tensiunea de pe retea) ar trebui sa calculezi numarul de leduri pt cazul in care ai 180-200v la priza si sa dimensionezi restul componentelor pt cazul in care ai 240-260v,ca sa nu ai diverse surprize reactia lui 555 ar trebui facuta in functia de curentul de pe leduri(il masori c-o rezistenta in serie) Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 acum caut schema aia cu 555. nu am gasit-o momentan. sap in continuare.prefer pana la urma sa lucrez cu tensiuni mai mici. am vazut ca ranga a facut un far cu vreo 100 de leduri si alimentarea era foarte simpla. poate o sa intre si el pe forum si vine si el cu o idee. Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 am gasit pe net ceva referire la sursele de PC. s-ar preta asa ceva la proiectul meu? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 in primul meu post am zis exact de schema lui ranga,care se preteaza pt alimentare de la 12v(gen sursa pc) si merge extinsa la mii de leduri(grupuri de cate 3 in serie,puse in paralel)pt alte caracteristici ale ledurilor,trebuie insa adise niste modificripune aici ce-ai gasit,altfel nu putem discuta concret Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 nu am gasit nimic concret. doar referiri. si nici schema lui ranga. am gasit doar o poza cu ce a facut el asa ca rog pe cineva sa o posteze daca o are sau un link. ledurile ar fi la 20mA si albe la 3.1V, albastre la 3.2V si rosii la 2.1V. ce modificari ar trebui la schema pt aceste leduri? am gasit si un IC specializat dar nu-l gasesc in comert. poate se gaseste pe net dar as prefera ceva ce se poate procura mai usor. http://www.zywyn.com/files/zd831+zd832_flyer.pdf Link spre comentariu
Blind Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 Ce-ar fi sa cauti topicul lui ranga pe forum? Use search: "far diode" :yawinkle: Ia zi, acum gasesti? Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 am gasit doua scheme pe pagina 1 a postului. deci trebuie sa fac pentru fiecare culoare cate o sursa din asta. voi face 3 lampi care vor contine fiecare cele trei tipuri de leduri. cred ca schema finala a lui ranga este aceasta. acum trebuie sa ma mai uit pe posturi ca sa o si inteleg. Link spre comentariu
milet Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 Intervin si eu in legatura cu niste informatii.In primul rand multumesc lui ranga pentru indicatiile date si as dori sa stiu:1. daca e ok sa folosesc un stabilizator cu zenner pentru a alimenta de la un acumulator pentru a alimanta cateva grupuri de LED-uri.Deci trebuie sa alimantez 40 de LED-uri albe care au tensiunea de alimentare 3.4volti.Daca leg in serie grupuri de cate doua,nu lucreaza la capacitate maxima,asa ca m-am gandit sa le leg in paralel pe toate si sa fac un stabiliozator cu zenner si cu un BD139 sau 2N3055.Acumulatorul are 7.2Amperi.Are cineva cerva sfaturi? idei?...2.daca are cineva o schema pentru a incarca acest acumulator cu GEL.M-am documentat putin si vad ca difera incarcatoarele pentru acest tip de acumulator.Multumesc! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 schema finala a lui ranga e cu un 555!poti face cum ai spus,insa vei disipa f multa energie inutil(sub forma de caldura,pe trz)mai bine faci o sursa in comutatie(adica un oscilator,o bobina si inca cateva comp) sa scoata tensiunea si amperajul necesartot in topicul acela gasiti si schema cu bobina Link spre comentariu
milet Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 Da...la asta ma gandesc si eu,ca pierd o gramada de energie asa.Am vazut schema,dar am ceva nelamurire.Mai studiez schema si revin.Mersi mult! Link spre comentariu
Vizitator robix Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 pana la urma nu ar merge o sursa simpla de pc? ma gandesc ca voltajul este stabil chiar la variatiile retelei. normal ca ar veni si o rezistenta de limitare sau o sursa de curent constant la iesire. cam 3-4 leduri in serie la iesirea de 12 volti.ma gandesc ca schema lui ranga e buna la acumulatorul de motocicleta unde sunt variatii periculoase. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum