Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diametru cablu conductor pentru difuzorul de bass

sckump

Postări Recomandate

Salut. Are vreo importanta diametrul conductorului (ma refer la sarma sau firul prin care trece curentul, nu la diametrul exterior cu tot cu izolatie) in cazul folosirii acestuia pentru alimentarea unui difuzor de bass-subbass? Daca spre exemplu conductorul are un diametru de 2* 1.5 mm si puterea maxima utilizata pe diful de bass ar fi de cam 180 watt RMS pentru un difuzor pe 4 ohmi sau 120 Watt RMS pentru unul pe 8 ohmi, acest diametru ar fi suficient? Daca diametrul conductorului este mai mare decat e necesar pentru curentul care il va strabate este vreo problema, adik influenteaza in vreun fel calitatea sunetului sau puterea primita pe difuzor sau altceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sckump

4

• Jimmy

2

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

daca un fir are diametru 1.5mm, atunci sectiunea o sa fie pi*raza^2 adica aprox 1.75mm patrati. nu cred ca o sa ai probleme, dar ar fi mai bine sa pui totusi conductor de 2mm diametru, care ar avea sectiune aproape dubla.probleme nu sunt daca pui conductor mai gros. numai daca pui conductor mai subtire o sa ai pierderi de putere pe conductor, pt ca daca acesta e prea subtire, o sa se opuna trecerii curentului si probabil se va incalzi.

Link spre comentariu

Sunt bune conductoarele cu fir (de cupru cred) in mijloc si cu mai multe fire (tot de cupru cred) impletite in jurul celui principal (care este mai gros un pic si mai rigid) din mijloc?

Link spre comentariu

Daca un fir ca cel mentionat mai sus este folosit si inaintea unui filtru de sunet pe 2 sau 3 cai (pentru alimentarea unei boxe de exemplu cu filtru de sunet), tinand cont ca prin el va trece un curent si pentru frecventele inalte, nu numai pentru bass, (cam din toata gama de frecvente 20 Hz- 20000 Hz) reprezinta vreo problema ?

Link spre comentariu

Chestia cu cablurile nu e chiar asa de simpla!

In cazul aplicatiilor fara pretentii un cablu cu diametru generos e forte bun.

Pentru cei interesat sa afle mai mult despre cabluri pe forumul http://www.diyhifi.org

la sectiuna collage campus(trebuie sa va logati pt a avea acces) este un pdf in care Jhon Curl pe langa multe alte subiecte despre audio, abordeaza si problema cablurilor cu masuratori si explicatii.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări