Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Interfata obd-rs232

iulisan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iulisan

8

• MirceaM

5

• vlad_2770

5

• Abram Burel

2

Top autori în acest subiect

• 2 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator tux

Eu sunt co-autorul acestei clone de ELM323. Programul a fost testat cu succes pe ECU de pe SuperNova si Clio (Siemens Sirius N32 - KWP2000 implementat partial) si pe un simulator de ISO9141 cumparat de la http://www.ozenelektronik.com/

Sursele sunt derivate dintr-un alt proiect al nostru, la care pana acum nu am avut plangeri de la nici un client si anume http://www.powerobd.ro

Hex-urile de pe site sunt direct obtinute din codul sursa postat, nu am timp si nici interes sa postez balarii pe internet. Daca nu vroiam sa fac public proiectul il tineam inchis in sertar cum am facut din 2006 pana la publicarea lui.

Tocmai de aceea exista codul sursa dat pe site, ca sa il puteti corecta/modifica. Daca nu va pricepeti sa o faceti sau nu aveti uneltele necesare puteti sa dati banii pe ELM323, nu sa improscati cu noroi in cineva care a incercat sa faca ceva pentru comunitatea celor pasionati de OBD.

Link spre comentariu

Tux, daca a facut cineva afirmatii fara indreptatire, vinovatia este a lui sau a lor.

Pe de alta parte, daca incearca cineva sa utilizeze ceea ce ai postat pe site, pentru propria masina, ar putea sa iti puna unele intrebari, banuiesc. Sau nelegat neaparat de elm, considerand experienta pe care o ai. Asa este, esti dispus la dialog? Normal ca este dreptul tau sa ai orice pozitie. Asta in general.

In particular, preocuparile mele (oricum este vorba doar de zile de sambata) ar fi asa.

Inca nu am construit elm323. Incerc sa comunic cu ECU Magneti Marelli G6.10, aflat pe o masina Peugeot 405 din 1992. Am vreo sansa?

De fapt in acest moment masina este oferita la vanzare (am cumparat alta). Am insa un alt ECU, tot Mag Marelli insa G6.14, probabil de la un Peugeot 306 din 1995, aprox. Am reusit sa provoc prin soft acel self test (linia L la masa pentru 3 sec, citire DTC pe bec) insa de comunicat nu.

Masina comparata este mai noua insa am pus deja destule intrebari.

Link spre comentariu
Vizitator tux

ELM323 si implicit clona despre care vorbim aici functioneaza pe masini ale caror ECU are implementat protocolul OBD-II/EOBD. OBD-II a devenit obligatoriu in SUA incepand cu 1996 iar EOBD in Europa incepand cu 2001. Din aceasta cauza parerea mea este ca la ECU-ul din 92 nu este implementat OBD-II, mai ales pentru ca merge diagnosticarea cu "becul". Poate la cel din 95 insa nu as baga mana in foc. O lista cu automobile care merg diagnosticate cu ELM323 se afla la http://www.scantool.net/browseCV.html

Link spre comentariu

Da. Faptul ca se poate comunica si cu aceste ECU mai vechi este cert, exista testere (desi nu am gasit ceva accesibil). Chestiunea este cum, cum s-ar face interfata, cum s-ar face initializarea? Este un domeniu in care multe lucruri pretinse ca merg de fapt nu merg, exista multa minciuna etc.. Cu atat mai mare este meritul celor ce au reusit ceva. La capitolul NEreusite mentionez si NEfunctionarea lui elm327 (cumparat, cu bani grei) pe un Ford Mondeo din 2002, Diesel, 85 Kw (masina mea).Ce parere aveti de acea interfata alcatuita numai din 2 fire (!!!) pe care am postat-o eu aici? viewtopic.php?f=21&t=22171 Atunci cand scrii si testezi soft poate fi atragator sa stii ca intre ce citesti (fie cu pc-ul fie cu controllerul) si ce este la masina nu este nici o deosebire...

Link spre comentariu
Vizitator tux

La prima vedere schema pare corecta. Mai important este gasirea sau scrierea unui soft care sa poata comunica cu masina. Pentru cei care nu stau la curte sau nu au acces la un garaj singura metoda de testare/dezvoltare ramane un notebook. Notebook-urile moderne nu au port serial. Adaptoarele USB-serial, fie ca sunt cumparate de-a gata sau sunt implementate direct in interfata nu stiu sa functioneze la alte viteze decat cele standard, iar comunicarea OBD are nevoie de 5bps pentru slow init (daca este cazul) si 10400bps pentru comunicarea propriu-zisa.

Link spre comentariu

Tux,

stii ceva de existenta unui emulator de ecu pe pc? S-ar putea scrie asa ceva?

Avand in vedere acest stil de conectare (numai cu 2 fire, nici o piesa activa) intre COM-ul de PC si masina ma intereseaza un soft de genul Ecu.exe care sa raspunda la interogarile initiate de catre un alt soft, Soft_Diagnoza.exe, cu scopul de a-l dezvolta pe al doilea. Sigur ca nu este vorba doar de a le potrivi ca sa comunice unul cu altul ci de a face asta asa cum trebuie, tinand seama de standarde, protocoale.

Mi se pare interesant de a putea face asemenea dezvoltari numai in fata pc-ului (chiar fara nici un fir).

Link spre comentariu
Vizitator marian_ri

Eu sunt co-autorul acestei clone de ELM323. Programul a fost testat cu succes pe ECU de pe SuperNova si Clio (Siemens Sirius N32 - KWP2000 implementat partial) si pe un simulator de ISO9141 cumparat de la http://www.ozenelektronik.com/Sursele sunt derivate dintr-un alt proiect al nostru, la care pana acum nu am avut plangeri de la nici un client si anume http://www.powerobd.roHex-urile de pe site sunt direct obtinute din codul sursa postat, nu am timp si nici interes sa postez balarii pe internet. Daca nu vroiam sa fac public proiectul il tineam inchis in sertar cum am facut din 2006 pana la publicarea lui.Tocmai de aceea exista codul sursa dat pe site, ca sa il puteti corecta/modifica. Daca nu va pricepeti sa o faceti sau nu aveti uneltele necesare puteti sa dati banii pe ELM323, nu sa improscati cu noroi in cineva care a incercat sa faca ceva pentru comunitatea celor pasionati de OBD.

Link spre comentariu
Vizitator marian_ri

Nu ma intelege gresit, ai facut o treaba foarte buna si iti multumesc pentru ca ne-ai pus la dispozitie munca ta, atata tot ca interfata mea nu a mers. Am facut teste pe un Passat din 1999 si nu am reusit sa ma conectez in schimb pe o Fabia 2002 a mers sa ma conectez folosin direct comenzi AT dar mai departe nu am mai putut sa citesc "datele" din CPU. Imi cer scuze daca te-am suparat nu asta a fost intentia mea.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator stili

Arhiva din prima pagina (16c505.zip) contine un fisier in format hex.Acest fisier a rezultat in urma compilari fisierelor sursa.Am nevoie de fisierele sursa,programul scris in ansambler,C,basic sau in ce limbaj a fost scris....Vreau sa implementez programul pe un alt controler 18f....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări