EmyRulz Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Bravo si tine-o tot asa. Eu te incurajez sa duci proiectul pana la capat si sa acorzi atentie la detalii pentru ca o sa merite intrucat ele fac diferenta. De exemplu sa le pui spike-uri, sa schimbi surubrile cu care ai prins difurile cu unele mai estetice, un finisaj bun, schimbarea cablurilor din boxe cu unele mai de doame-ajuta, pentru ca fac difirenta(nu ma refer aici la cabluri audiofile). Un singur lucru nu prea imi place si anume faptul ca ai prins cutia cu honsuruburi. Ideal ar fi fost sa o fi lipit prin presare.Iti mai dau un sfat. In legatura cu calibraea filtrelor, daca ai posibilitatea incearca sa faci reglarea pe un sistem bun. Amplificator diy+incinte diy nu prea se pot calibra impreuna. Iti trebuie o referinta in amble cazuri. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Sincer s? fiu, recunosc c? m-am gr?bit ?i nici mie nu-mi place cum arat? prins? în ?uruburi, dar nu am avut prese de mîn?. Oricum sînt ?i lipite, iar la finisaj le voi scoate. ?uruburile cu care am prins difuzoarele vor r?mîne, vreau s? le fac o masc? pentru c? fie-mea î?i tot bag? degetul în mebrana de la tweeter, probabil îi place cum vibreaz?. Cablurile vor fi schimbate 100%. Spike-urile la ce ajut?? Link spre comentariu
felixx Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Pentru L-pad nu am rezisten?e ?i solu?ia de moment a fost s? dau înaltele mai jos din corectorul de ton.De ce vrei filtru activ?La L-pad folosesti rezistente cu puteri cuprinse intre 5-10W max.Cele de 5W le poti incerca fara frica....Din corector ai dat sigur inaltele jos...Problema nu este sa schimbi frecventa inaltelor ci sa micsorezi spl-ul tweeterului care trebuie sa "urmareasca" spl-ul wooferului.Pa 800K are 92spl si PCT300 are 93 sau 94....inca nu se stie,oricum diferentele sunt mici si pot fi de la 2 la 1db.Ai atasat calculele pentru L-pad.Cauta sa alegi valorile reale ale rezistentelor(dupa ce le masori cu mana ta) cat mai apropiate de cele calculate.Dupa ce aliniezi spl-ul difuzoarelor prin acest L-pad si daca crezi ca nu-ti place cum suna,se prea poate ca motivul sa fie in alta parte...vezi fonoabsorbantul,amp-ul,sursa de muzica...etc. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Vreau filtru L-R pentru c? sînt curios cum sun? fa?? de filtrele pasive.?tiu cum se calculeaz? un L-pad ?i ce rol are, dar mul?umesc totu?i pentru indica?ii ?i bun?voin??. Zic c? solu?ia a fost de moment pentru c? sînt multe lucruri de luat în seam? la filtre. Problema mea e c? nu m? pot baza pe TDA-uri ca s? le optimizez ?i din cauza asta am preferat s? mai atenuez din înalte cu corectorul. Reglajele la filtru le voi face dup? ce termin ampliful cu LM, pentru c? va fi cel la care voi asculta (pîn? la urm?torul amplif probabil :smt003 ). Nici sursa nu e cine ?tie ce, am un am?rît de DVD player Panasonic ?i PC-ul, care e mai mult surs? de zgomot.Cred c? cea mai mare problem? a mea e faptul c? abia încep s? dezgrop detalii ?i o s? tot experimentez. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Spikeurile ajuta la decuplarea boxei de podea din punct de vedere acustic, intrucat contactul se va face printro suprafata foarte mica. Daca te uiti cu atentie nu exista incinte serioase floorstander fara elemente de decuplare. Aceasta decuplare va ajuta foarte mult la curatarea basului. Daca pui incinta direct pe podea vei forma un sistem rezonant si vei obtine un bass bubuit. Inca o chestie.... Difuzoarele sunt ingropate sau nu? Este important sa fie ingropate(mai ales tweeterul) din cauza difractiei undelor de frecvente mari(lungimi de unda mici). Citeste pe acest site: http://www.zaphaudio.com/mtg-surface.html Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Aha... p?i nu am auzul chiar a?a fin înc? ?i nici parchetul nu e al meu. Mul?umesc de clarificare. Difurile nu sînt îngropate, dar crede-m? pe cuvînt c? basul e exact a?a cum trebuie s? fie.În alt? ordine de idei: bine c? nu m-am apucat s? fac L-pad pentru tweetere pentru c? în mod clar nu e nevoie. Am pus LM-urile la treab? în?irate pe un scaun c? nu e gata carcasa. Sunet clar, puternic ?i extrem de pl?cut. La 30W, de?i trebuie s? urlu ca s? m? mai aud? cineva în cas?, urechile mele înc? sînt la loc. Rezerva de putere este imens?, iar colec?ia mea de CD-uri nu s-a auzit niciodat? a?a de bine. Descop?r noi ?i noi detalii prin piese, detalii pe care nu le-am auzit niciodat?, de?i ?tiu foarte bine melodiile. Brum ?i zgomot Z-E-R-O, f?r? surs? e mut, chiar ?i cu poten?iometrul de volum dat la maximum. Se pare c? toroidalul de 400VA ?i-a meritat banii. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Ma bucur ca iti place cum suna!Nu strica sa incerci treaba cu spikeurile. Poti sa pui niste monede sub ele ca sa nu strici parchetul.Cat despre auzul tau... te asigur ca este suficient de fin! Singura problema este ca nu e inca suficient de educat. Dupa cum observi incepi sa auzi detalii pe care nu le auzeai.De ce nu le auzeai? In mod cert nu din cauza urechilor ci din cauza ca echipamentele te limitau. Tu ti-ai dat seama imediat ca se aude mai bine si mai detaliat, deci capacitatea de a auzi detalii o ai! Singura chestie este ca nu ai avut ocazia sa vezi ce auz bun ai! :weedman: Dupa aceea o sa observi ca totusi sunetul nu e suficinet de bun, si o sa vrei ceva mai de calitate. De aceea e bine sa dai importanta mare detaliilor. Ele pot face diferenta intre un sistem mediocru si unul bun, fara mare diferenta de bani.later edit:Stai sa vezi cand o sa incepi sa auzi diferente intre cabluri!! Atunci o sa zici ca nu mai ai mintea intreaga! :smt005 Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Educat e cel mai potrivit cuvînt. Spike-uri cînd m? voi muta la casa mea (dac? se va întîmpla vreodat?). Stau ?i m? gîndesc c? dac? ni?te difuzoare ieftine se aud a?a, cum s-or auzi incintele lui Felixx, care au difuzoare mult mai bune calitativ, plus c? sînt open baflle. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 19, 2008 Partajează Postat Martie 19, 2008 varianta L-R IV (woofer) cu ord. I (tweeter)Adica 24 dB/oct pt woofer si 6 dB/oct pt tweeter ? Mie mi se pare un pic cam putin pentru tweeter :smt001Depinde de punctul de inflexiune a caracteristicii tweeterului, NU e putin ptr. tweeter! Link spre comentariu
VTP Postat Martie 19, 2008 Partajează Postat Martie 19, 2008 Avantajul solutiei home made este ca pot cumpara difuzoarele recomandate in timp si pot folosii ce am deocamdata.Multumesc.Exact a?a am f?cut ?i eu. Nu vreau s? m? laud, dar cam orice alte boxe de prin magazine pe care le-am ascultat p?lesc în fa?a ?stora.EDIT: Am uitat s? men?ionez, atît din cauza neaten?iei cît ?i din grab?, bobinele din filtre sînt cele pentru 8PW3 ?i DT300. Sunetul avea o gaur? imens? în medii pe care a trebuit s-o corectez cît de cît prin urm?toarele artificii (dup? aproape o zi de experiment?ri):- pentru woofer, 2.35mH + 5uF- pentru tweeter, 3,8uF + 0,45mH. În paralel cu condensatorul a trebuit s? mai montez un 10uF înseriat cu o rezisten?? de 10 ohmi. Sunetul nu este tocmai liniar ci seam?n? cu o corec?ie de loudness. Pentru urechile mele combina?ia merge chiar bine, de?i se simte lipsa L-pad-ului.Ft = 2.275 HzFiw = 1750 Hz ( 1,02 mH + 10 micro )Fitw = 2957 Hz ( 0,56 mH + 4,7 micro )Lpad = 2,2 ohmi (Rs) + 18 ohmi (Rp) se utilizeaza doar daca va place! Are reducere de -3dB. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 19, 2008 Partajează Postat Martie 19, 2008 @ratza,- fara o sursa si un amplificator decent, nu poti pune in valoare nici incinte de 100 euro, nici incinte de 100.000 euro!- cand nu vei mai utiliza mp3, calculator, discuri copiate, vei avea si un sunet care sa iti placa;- si un amp. cu tda7294 sau lm 3886 este mai mult decat decent daca e utilizat corect(pana la 1/2 din puterea specificata de producator!)- trebuie sa stii bine ce-ti doresti, ca sunet, evident, pentru ca altfel te gandesti la ceva care ti se pare frumos si, iti imaginezi ca este si ceea ce-ti trebuie. Valabil si pentru incinte. Solutiile practice de constructie a incintelor sunt adaptate mai mult sau mai putin fiecaruia. Orice solutie este un compromis mai mare sau mai mic, cu rezultante mai mult sau mai putin indoielnice.Aceasta este si cu solutia o.B., derivat din incintele deschise reprezentate de aparatele de radio dintre razboaie.Mai sunt putini adepti ai solutiei OB, dar aproape toti dintre acestia nu au un sistem, sau, o pereche de incinte, ci, au mai multe sisteme si mai multe perechi de incinte care sa poata fi utilizate functie de genul de muzica ascultat. Oricat de bine rea;izat, OB nu asigura o separatie corespunzatoare a celor doua plane de radiatie, creaza reflexii multiple, cu anulari ale semnalului in anumite benzi de frecventa, necesita tratamentul acustic al camerei si spatiu mare pentru amplasare. Un exemplu de (ne)realizare de varf in domeniul OB il reprezinta OB Jamo, care a fost prezentat si la HiFi Arena, asistat de un procesor de sunet, care nu a prea reusit sa impresioneze pe nimeni in mod pozitiv. Si nu se poate spune ca, componentele sistemului nu erau de calitate si fabricantul nu si-a dat silinta asupra proectarii incintei. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 20, 2008 Autor Partajează Postat Martie 20, 2008 Fiw = 1750 Hz ( 1,02 mH + 10 micro )Fitw = 2957 Hz ( 0,56 mH + 4,7 micro )Lpad = 2,2 ohmi (Rs) + 18 ohmi (Rp) se utilizeaza doar daca va place!Combina?ia utilizat? de mine nu e tocmai ortodox?, dar r?spunsul în frecven?? mi se pare destul de bun. Urechilor mele le place. În ata?amente sînt simul?rile r?spunsurilor în frecven?? ale filtrelor. Nu sînt fan al simul?rilor, dar de data asta chiar am r?mas surprins.[attachment=0]Filtru_VTP.PNG[/attachment][attachment=1]Filtru_ratza.PNG[/attachment]@ratza,- fara o sursa si un amplificator decent, nu poti pune in valoare nici incinte de 100 euro, nici incinte de 100.000 euro!- cand nu vei mai utiliza mp3, calculator, discuri copiate, vei avea si un sunet care sa iti placa;- si un amp. cu tda7294 sau lm 3886 este mai mult decat decent daca e utilizat corect(pana la 1/2 din puterea specificata de producator!)- trebuie sa stii bine ce-ti doresti, ca sunet, evident, pentru ca altfel te gandesti la ceva care ti se pare frumos si, iti imaginezi ca este si ceea ce-ti trebuie1, 2: Foarte adev?rat. Sursa e deocamdat? un DVD player, dar CD-urile de care vorbeam sînt originale.3: LM3886 am ?i pus, în ideea c? mai mult de 20W nu am nevoie. Chiar ?i ??tia 20 sun? îngrozitor de tare.4:Ca sunet sînt 100% convins c? am ob?inut ce am vrut. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 20, 2008 Partajează Postat Martie 20, 2008 Sigur, daca-ti place cum suna, OK!Tine cont de ceva ce 99% din constructorii DIY scapa din vedere: calculul care se face pentru filtre si simularile se refera la raspunsul electric al filtrului, nu la cel acustic! Asta, in mare masura din cauza modului in care se face integrarea acustica a portiunii comune de sub caracteristicile difuzoarelor. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 20, 2008 Autor Partajează Postat Martie 20, 2008 Din p?cate eu habar nu am cum se calculeaz? un filtru pasiv. Bine, ?tiu s? aplic formulele, dar cînd vine vorba de ales frecven?ele de t?iere, de luat în seam? graficele difuzoarelor, modul în care tipul incintei afecteaz? sunetul... sînt t?mîie. Dac? veni?i în Sibiu, s? ?ti?i c? abia a?tept s? st?m la discu?ii ?i v? rog s?-mi trimite?i un MP înainte. Link spre comentariu
VTP Postat Martie 20, 2008 Partajează Postat Martie 20, 2008 Din p?cate eu habar nu am cum se calculeaz? un filtru pasiv. Bine, ?tiu s? aplic formulele, dar cînd vine vorba de ales frecven?ele de t?iere, de luat în seam? graficele difuzoarelor, modul în care tipul incintei afecteaz? sunetul... sînt t?mîie. Dac? veni?i în Sibiu, s? ?ti?i c? abia a?tept s? st?m la discu?ii ?i v? rog s?-mi trimite?i un MP înainte.Am in intentie ca atunci cand vin, daca stau cateva zile, sa pot sta de vorba cu cei interesati de constructii audio, daca va fi posibil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum