ratza Postat Martie 13, 2008 Partajează Postat Martie 13, 2008 Un pic de istorie: în septembrie anul trecut m-a apucat s?-mi fac un amplificator ?i boxe. Dup? zeci de suciri în privin?a acestora, am optat pentru un Gainclone ?i o pereche de VTP-uri. Neavînd r?bdare, între timp a luat na?tere un mic amplif cu TDA2030 ca s? am m?car ceva acolo. La fel ?i incintele, dup? ce mi-a luat vreo lun? s? m? hot?r?sc ce difuri vreau, m-am oprit la PA-800K ?i PCT-300. Incinta a fost realizat? pentru acestea, dar - din nou - n-am avut r?bdare ?i am b?gat de prob? ni?te ciurucuri.De ast?zi începînd sînt mîndrul posesor al unor incinte care m-au l?sat încremenit. În afar? de faptul c? se aud de vreo 4-5 ori mai tare decît ce am avut înainte, calitatea sunetului ?i detaliile redate sînt fenomenale. Prima pies? cu care am f?cut testul a fost Nelu Ploie?teanu - Ionel, Ionelule. La începutul piesei se aude zgomotul f?cut de clape cînd ajung la cap?tul cursei! Ce s? mai... aveam impresia c? e lîng? mine, vioara se auzea incredibil de real ?i aproape îi putem gusta vocea lui Nelu cînd a început s? cînte. Urmeaz? un crossover Linkwitz Riley ?i patru LM-uri.Poze: Link spre comentariu
VTP Postat Martie 13, 2008 Partajează Postat Martie 13, 2008 Astept sa-mi spui care sunt rezultatele cu filtru L-R, banuesc de ord.II. Sincer, mie nu mi-au placut deloc cum schimba timbrul incintei. Recent am probat un L-R de ord. IV pentru incinta echipata cu pa 100 fn + xt 25 ( cu compensarea impedantei in sectiunea wooferului fara retea RC) A fost singura solutie care imi place pana acum! Dar mai studiez, pentruca L-R IV cere precizie de 1% pentru o functionare corecta.La fel si varianta L-R IV (woofer) cu ord. I (tweeter), desi e mai nelineara (dar nu se simte la ureche!), reduce numarul bobinelor!(Poate discutam cand ajung in Sibiu!) Link spre comentariu
radue Postat Martie 13, 2008 Partajează Postat Martie 13, 2008 varianta L-R IV (woofer) cu ord. I (tweeter)Adica 24 dB/oct pt woofer si 6 dB/oct pt tweeter ? Mie mi se pare un pic cam putin pentru tweeter :smt001 Link spre comentariu
ratza Postat Martie 15, 2008 Autor Partajează Postat Martie 15, 2008 La crossover nu m-am gîndit dac? va fi de 12 sau 24dB/octav?. Pentru tweeter oricum o s? las un condensator de vreo 10...16uF pentru protec?ie, poate inversez din gre?eal? firele la amplif ?i adio înalte. Link spre comentariu
Jimmy Postat Martie 15, 2008 Partajează Postat Martie 15, 2008 sa le audiezi sanatos :supz: Link spre comentariu
ratza Postat Martie 16, 2008 Autor Partajează Postat Martie 16, 2008 Mul?umesc mult, dar mai am mult de lucru la ele. Eu vreau s? ob?in un sunet cît mai real, dac? închizi ochii s? nu ?tii dac? sunetul este real sau dac? e reprodus de aparate.În orice caz, am uitat s? adresez mul?umiri celor care m-au inspirat, suportat ?i au dat indica?ii. În ordinea în care îmi aduc aminte, de?i pare un stereotip, ?in s? mul?umesc:- so?iei mele, care m-a suportat în timpul nenum?ratelor teste de audi?ii;- userului Felixx, care prin pasiunea sa m-a inspirat ?i mi-a indus dorin?a de a fi tot mai bun în ceea ce fac;- zal, care mi-a pus la dispozi?ie poten?iometrul de volum, radiatorul ?i conzii pentru crossover;- shambala, care mi-a livrat bobinele pentru crossover ?i toroidalul;- domnului inginer Aurelian Mateescu, cel pe care îl consider ca fiind persoana care mi-a deschis ochii ?i m-a f?cut s? relizez c? nu exist? incinte universale, ci doar pentru fiecare gust în parte;- NeXuS_3 ?i DJ_DNA care mi-au livrat difuzoarele;- tuturor celor care m-au încurajat s? continui DIY. Link spre comentariu
felixx Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 Cateva cuvinte despre cum o sa arate in final??Daca incintele sunt printre primele proiecte mai de seama,chinurile de abia acum incep.....so keep going. :smt004 Thx for your thx. :yawinkle: Link spre comentariu
ratza Postat Martie 16, 2008 Autor Partajează Postat Martie 16, 2008 Astea sînt primele incinte construite de mine. Sincer, nu am nici cea mai mic? idee despre cum vor ar?ta în final ?i de asta nici nu m-am apucat de finisat. Prima dat? am vrut s? le fac albe, pe urm? m-am r?zgîndit ?i am vrut negru mat, îns? cînd am v?zut incintele dumneavoastr? am r?mas paf. M? mai gîndesc în privin?a aspectului, nimic nu e b?tut în cuie.În orice caz, nici sunetul nu este cine ?tie ce, trebuie neap?rat s? dau eject la TDA-uri ?i la mp3-uri. Nici m?car cele la 320 nu se aud bine. Se pare c? transparen?a are pre?ul ei. Link spre comentariu
radue Postat Martie 16, 2008 Partajează Postat Martie 16, 2008 Bun venit in cercul celor care uras mp3-urile si cauta surse cat mai de calitate. :yawinkle: Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 Aceste incinte contruite de ratza s-ar potrivi ca spatiu la mine in camera. Oare ar suna mai bine pozitionate intre dulapuri si perete ca o pereche de http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... 1665089273 sau ceva asemnator de la magnat ca monitor 880. Avantajul solutiei home made este ca pot cumpara difuzoarele recomandate in timp si pot folosii ce am deocamdata. Multumesc. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 17, 2008 Autor Partajează Postat Martie 17, 2008 Avantajul solutiei home made este ca pot cumpara difuzoarele recomandate in timp si pot folosii ce am deocamdata.Multumesc.Exact a?a am f?cut ?i eu. Nu vreau s? m? laud, dar cam orice alte boxe de prin magazine pe care le-am ascultat p?lesc în fa?a ?stora.EDIT: Am uitat s? men?ionez, atît din cauza neaten?iei cît ?i din grab?, bobinele din filtre sînt cele pentru 8PW3 ?i DT300. Sunetul avea o gaur? imens? în medii pe care a trebuit s-o corectez cît de cît prin urm?toarele artificii (dup? aproape o zi de experiment?ri):- pentru woofer, 2.35mH + 5uF- pentru tweeter, 3,8uF + 0,45mH. În paralel cu condensatorul a trebuit s? mai montez un 10uF înseriat cu o rezisten?? de 10 ohmi. Sunetul nu este tocmai liniar ci seam?n? cu o corec?ie de loudness. Pentru urechile mele combina?ia merge chiar bine, de?i se simte lipsa L-pad-ului. Link spre comentariu
George(sb) Postat Martie 17, 2008 Partajează Postat Martie 17, 2008 in seara aceasta am fost in auditie erau montate pe un tda2003 sau ceva de genu nu mai stiu exact, puteai sa juri ca e un amplif respectabil, suna foarte bine jos palaria Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 2030 era de fapt, alimentat la 15V, surs? simpl?, schema din datasheet. Atîta timp cît nu încep protec?iile s?-?i fac? de cap, sunetul e chiar pl?cut. Cei care ur?sc TDA-urile le ur?sc de fapt atunci cînd încep s? dea volum, iar bietul integrat începe s? se apere. Link spre comentariu
felixx Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Incearca sa iei legatura cu VTP pentru a clarifica elementele din filtru.Cu 2030-ul nu poti trage niste concluzii clare si nu merita sa lucrezi la filtru dupa "ce zice 2030-ul".Poti face un L-pad "echivalent" din doua rezistente serie/paralel montat pe tweeter pentru a egaliza spl-urile. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Am umblat la filtre numai ca s? nu m? doar? capul pîn? scap de TDA. Filtrul pasiv e oricum doar temporar, pîn? termin crossoverul activ. Nu zic c? e r?u acum, dar înc? se aude îmbîcsit dup? urechile mele. Vocile se auzeau pi?ig?iat cu valorile ini?iale ?i a trebuit s? iau m?suri pentru a-mi corecta prostia ?i neaten?ia. Pentru L-pad nu am rezisten?e ?i solu?ia de moment a fost s? dau înaltele mai jos din corectorul de ton. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum