JQ Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 Pe masura ce studiez, imi dau seama cat de putin stiu. Am ajuns la momentul in care nu mai inteleg care este regula in ceea ce priveste sensurile curentilor si ale tensiunilor intr-un circuit? Pana acum stiam ca I e de la + la - ,insa regula pentru tensiune care? Cum este posibil ca pentru acelasi sens al tensiunii sa am curent invers(ma refer aici la invertoare, punti H, etc)daca se modifica sensul curentului nu ar trebui sa se modifice si sensul tensiunii? mercy de reply-uri Link spre comentariu
zal Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 Ar trebui sa gasesti raspunsuri in manuale de fizica, dar nu astea ''alternative'', unele din vechea orinduire. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 I se misca de la + la -electronii se misca de la - la +la o punte h,de ex,odata cu schimbarea sensului curentului se schimba si sensul tensiunii(si viceversa),ca doar inversezi polii de alimentare pt conumator Link spre comentariu
icar Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 Ar trebui sa gasesti raspunsuri in manuale de fizica... Vad ca unii, din pacate, sar aceatsa etapa :smt017 Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 din pacate manualele de acum te cam ajuta sa nu le deschizi,parerea mea e ca(,,,,) continutul lor este cel putin prost ordonat,fragmentat etc Link spre comentariu
JQ Postat Martie 12, 2008 Autor Partajează Postat Martie 12, 2008 pentru a explica mai bine ce nu am inteles am atasat schema unui invertor in 2 cadrane.teoria zice asa :pentru prima parte a perioadei de functionare, cand tranzistoarele sunt inchise avem Is(curentul pe sarcina)>0 si Us(tensiunea pe sarcina)>0.Dupa comutatie, transistoarele sunt deschise deci intra in conductie diodele astfel ca Is>0 si Us<0. Ce nu am inteles este cum circula curentul dupa comutatie si de ce are semn diferit de cel al tensiunii?? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 aici trebuie sa studiezi bobinele,cum se comporta,fenomenul de autoinductanta etcsensul curentului nu se schimba fata de sensul tensiunii(inca nu stiu daca sunt in acelasi sens sau nu :rolleyes:,dar nu prea conteaza asta aici) Link spre comentariu
zal Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 din pacate manualele de acum te cam ajuta sa nu le deschizi,parerea mea e ca(,,,,) continutul lor este cel putin prost ordonat,fragmentat etcPoate or sa injure unii, dar am avut odata un manual de fizica din 1963, in citeva cuvinte iti explica fenomemele, ilustratii si formule simple, fara aplicatii tembele ca-n manualele de acuma, la care mai trebuie sa folosesti si caiete speciale, care costa si alea cacalau de bani, nu le gasesti usor (se aduc la comanda) si sint cretinoide, pline de greseli la probleme. Am impresia ca nu mai sint gindite ca sa invete elevul cit mai usor, ci ca sa arate cit e de destept autorul. Si nu numai de fizica e vorba... :smt021 Link spre comentariu
JQ Postat Martie 12, 2008 Autor Partajează Postat Martie 12, 2008 aici trebuie sa studiezi bobinele,cum se comporta,fenomenul de autoinductanta etcsensul curentului nu se schimba fata de sensul tensiunii(inca nu stiu daca sunt in acelasi sens sau nu :rolleyes:,dar nu prea conteaza asta aici)pai cam asta e ideea, sa conteze, deoarece asta e scopul convertizoarelor..am mai gasit niste explicatii mai amanuntite aici http://stielec.ac-aix-marseille.fr/cour ... cheurs.htmtotusi intrebarea ramane valabila in ce priveste sensurile curentilor si ale tensiunilor, in cazul in care cineva poate sa explice mai bine decat in manualele mult criticate.merci Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 12, 2008 Partajează Postat Martie 12, 2008 Daca vrei sa-ti poata explica cineva trebuie sa spui cine sunt Ui si E si care este sarcina, adica unde sunt Us si Is de care vorbesti?De ce o sursa de tensiune este notata cu Ui si alta cu E? Cine este E?Daca E este de fapt sarcina (sau mai rau, tensiunea autoindusa in bobina) atunci trebuie sa-ti spun ca cel care a desenat schema nu prea stie despre ce vorbeste... E normal sa nu mai intelegi nimic la o asa schema. Daca lamurim urmatoarele lucruri, deja devine simplu:1. Cine este E?2. Sarcina este R sau alta componenta (care)? Link spre comentariu
cirip Postat Martie 13, 2008 Partajează Postat Martie 13, 2008 JQ,In cazul tau, sunt doua etape de functionare ale montajului: tranzistoarele saturate, aplici sursa la bornele bobinei si curentul prin bobina creste, apoi blochezi tranzistoarele si curentul scade. Indiferent in ce etapa se afla, relatia care trebuie musai indeplinita este: U_L=L*(dI/dt) in care am notat:U_L=tensiunea la bornele bobineiI=curentul prin bobina.Dupa cum se observa, tensiunea la bornele bobinei este proportionala cu derivata curentului.Consecinte:1)Curentul prin bobina nu admite salt. Derivata saltului este infinita, ceea ce ar determina o tensiune infinita la bornele bobinei. Asa ceva nu se poate, deci curentul prin orice bobina nu poate sa creasca/scada (prea) brusc. Intuitiv se spune ca curentul are un fel de "inertie" la trecerea printr-o bobina. Bobina se opune variatiilor de curent la bornele ei.2)Cand curentul este in crestere, derivata in raport cu timpul este pozitiva, deci tensiunea si curentul vor avea acelasi sens. Cand curentul este in descrestere, desi sensul curentului a ramas acelasi, tensiunea la bornele bobinei se inverseaza. Sa presupunem ca din etapa anterioara curentul prin bobina ti-a crescut la +2A. Cand blochezi tranzistoarele, curentul nu mai creste, ci descreste. Pe perioada in care curentul a scazut cu 1A, de la +2A la +1A (atentie, curentul a scazut ca intensitate, dar nu si-a schimbat semnul, nu circula "invers"), tensiunea la bornele bobinei si-a schimbat semnul datorita proportionalitatii cu derivata curentului. Curentul e in scadere=>derivata e negativa=>tensiune isi schimba semnul.Ca o observatie care ilustreaza unitaritatea teoriei fizice, bobina se comporta ca receptor in prima etapa, apoi ca generator in etapa a doua. In electrotehnica, "regula de la receptoare" spune ca tensiunea si curentul au acelasi sens conventional. "Regula de la generatoare" convine ca tensiunea si curentul sa aiba sensuri diferite. Exemplu: deseneaza o baterie care alimenteaza o rezistenta. Figureaza tensiunile si curentii. Tensiunea la bornele rezistentei si curentul prin rezistenta au acelasi sens conventional. Rezistenta este un receptor si curentul prin ea circula de la + la -. In cazul bateriei, curentul circula de la - la +, altfel il suparam pe nenea Kirkhoff.Cirip Link spre comentariu
JQ Postat Martie 13, 2008 Autor Partajează Postat Martie 13, 2008 pentru RoGeorge :schema contine ca receptor o ramura RLE alimentata la tensiunea Ui , si am notat caderea de tensiune pe ramura Us.din explicatiile lui cirip am inteles in mare parte fenomenul,ar trebui sa devina profesor, insa mai am o nelamurire legata de conductia diodelor. din ce am inteles , o sa avem practic dupa comutatie doua surse. Prima sursa Ui nu influenteaza polarizarera diodelor? Link spre comentariu
cirip Postat Martie 13, 2008 Partajează Postat Martie 13, 2008 Prima sursa Ui nu influenteaza polarizarera diodelor?Ba da. S-o luam pe bucatele... Imediat dupa blocarea tranzistoarelor, curentul are tendinta sa isi mentina curgerea. Bobina se transforma intr-un generator de curent (a nu se confunda cu sursa de tensiune). Imediat dupa blocarea tranzistoarelor, cand nici diodele nu au apucat sa se deschida, bobina vede la bornele ei o impedanta f mare. Injectand un curent intr-o impedanta mare, tensiunea are tendinta sa creasca f mult; U=I*Z. (in realitate rata de crestere a tensiunii este determinata de capacitatea parazita a bobinei si montajului). In timp ce tensiunea creste, la un moment dat diodele se deschid si "prind" capetele bobinei. Pe perioada respectiva, bobina pare ca e conectata invers la sursa primara, desi in realitate cedeaza energie sursei de alimentare. Rolul sursei primare devine acela de a limita saltul de tensiune pe bobina in etapa a doua. E ca un fel de Zenner. Diodele sunt deschise, desigur. Prin "fortarea" unei tensiuni la capetele bobinei se impune rata de scadere a curentului conform relatiei din postul anterior. In acest caz particular ratele de crestere/descrestere ale curentului sunt egale, dar egalitatea nu este general valabila.Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum