Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea puterii in CC

caty

Postări Recomandate

Salutare , Mi s-a parut aici locul cel mai potrivit sa postez. Are careva la indemana ceva documentatie cu referire la masurarea puterii in curent continuu ? Ma intereseaza cat mai multe date .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• caty

2

• vsurducan

1

• icar

1

Top autori în acest subiect

Din fericire masurarea puterii in cc este cea mai simpla masuratoare de putere existenta.Cum P = U * I, unde U este tensiunea la bornele sarcinii iar I este curentul prin sarcina, rezulta ca masurarea puterii se reduce la masurarea a doua marimi electrice si realizarea unei operatii matematice cu un dispozitiv de calcul.Erorile care apar sunt date de faptul ca voltmetrul nu are rezistenta interna infinita iar ampermetrul nu are rezistenta interna zero. Cu alte cuvinte, aparatele de masura introduc o eroare de masura ce depinde de valoarea puterii masurate, voltmetrul consuma putere suplimentara datorita curentului ce trece prin bobina sa iar ampermetrul aduce o eroare suplimentara prin caderea de tensiune la bornele sale - si implicit la bornele sarcinii. Ideal este ca ampermetrul (sau rezistenta de pe care se culege tensiunea ce reprezinta ca valoare absoluta curentul prin circuit ) sa aiba valoarea cat mai mica.Cu un convertor AD (un microcontroler cu convertor AD) masurarea puterii se face astfel:- in serie cu sarcina se monteaza o rezistenta de conversie a curentului in tensiune (valoarea ei depinde de curentul prin sarcina) urmata de un amplificator operational (circuitul se numeste convertor de precizie curent-tensiune) de unde se culege U1- in paralel cu sarcina se monteaza un divizor rezistiv de unde se culege U2- cele doua tensiuni se aplica microcontrolerului intr-o configuratie care permite o masa comuna si o excursie maxima a celor doua tensiuni egala cu capul de scala al convertorului- valoarea puterii este P= K*U1*U2, unde K= K1*K2 , K1 este factorul de demultiplicare al tensiunii prin divizorul rezistiv, K2 este factorul de conversie curent-tensiune Sper ca abstractizarea metodei prezentate mai sus nu te-a speriat prea tare, toate calculele detaliate (pe care le faci matale) se rezuma la cunoastrerea a doua relatii matematice:1. legea lui ohm I= U/R2. expresia puterii P = U*IPowermetrele electromagnetice antice realizau inmultirea dintre curent si tensiune prin campul magnetic (cu o pozitionare corespunzatoare a bobinei de curent si a bobinei de tensiune)

Link spre comentariu

Multumesc vsurducan pt deranjul acordat . Intradevar puterea in cc este cea mai usoara de det. fata de cea in ca ( puterea activa , reactiva , aparenta care deja le cunosti ) . Interesanta metoda cu convertorul AD pe care nu o cunosteam, sincer . Numai ca eu doream ceva documentatie cu ceva mai multe pagini , imi trebuie pt un proiect care are ca titlu numele postului ,poate ca trebuia sa specific lucrul asta . Multumesc inca o data pt informatii. Am sa mai caut pe google, carti ceva materiale .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări