Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scala numerica a412 sau sinteza

florinnn22

Postări Recomandate

in primul rand daca ma poate ajuta cineva sa-mi faca un fisier hex pentru scala cu pic a lui om3cph pentru media frecventa de 8,8667, si daca cunoasteti scheme de sinteza de frecventa pentru a412.sinteza de frecvenat nu DDSmultumesc frumos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• florinnn22

4

• ywar2

2

• Yo4You

2

• cirip

1

Top autori în acest subiect

merci de info, dar citeste cu atentie ca sa intelegi problemaproblema este ca media frecventa este 8,8667mhz in loc de 9mhz, o stii sa adune si sa scada dar 9 mhz nu 8,8667 mhz, eu treb sai spun sa scada sau sa adune 8,8667 in loc de 9mhz.

Link spre comentariu

Florine te sfatuiesc sa construiesti frecventmetrul din linkul de mai jos. Eu cred ca se potriveste cel mai bine la ceea ce doresti sa-l folosesti. Citeste bine articolul tipului si ai sa intelegi tot ce poate face schema aceasta. Eu am construit mai multe bucati si toate au functionat corect. Daca doresti iti trimit o copie a cablajului si fisierul hex. Succes!

http://www.g4gxo.cwc.net/new_page_12.htm

Link spre comentariu

florinnn,Ceea ce vrei tu e posibil sa fie simplu de facut, dar baga niste linkuri la schema, surse, ca asa pe nv e greu sa te ajute cineva.Daca ai sursa softului, incerc eu sa-ti asamblez/compilez un hex cu 8.86MHzCirip

Link spre comentariu

Cate numarari pe secunda este capabil sa faca?

In ideea de a putea urmari butonul de acord cat de cat...

Sincer, nu stiu. Eu il am deja montat intr-un transceiver si se comporta excelent. Ce m-a frapat, comparativ cu cel al lui OM3CPH, este ca nu baga zgomot la receptie. Primul pe care l-am construit a fost varianta lui OM3CPH, era zgomotos si nu masura corect la diferite frecvente. Am incercat diferite variante de cuarturi si facea lafel. In final l-am facut cadou la un radioamator din Vilcea.

Varianta pe care ti-o recomand este testata, merge si este foarte facila. Uite si o poza:

Posted Image

Link spre comentariu

florinn22 am remarcat faptul ca ai zis ca intermediara ta este de 8,867Mhz de accea ziceam scala lu yo5cst merge se seteaza intermediara si VFO IF cu plus sau minus astea numa din cele doua microintrerupatoare.Adevarul este ca eu am folosit-o pe o sincrodina si la receptie se auzea ceva batai .

Link spre comentariu

Eventual vorbeste cu ex-marus rokeru, probabil dudikoff al zilelor noastre. Mie mi-a facut o scala pentru A412, m-a intrebat doar frecventa intermediara.

Link spre comentariu

multumesc tuturor care mi-au raspuns, schema lui ywar este exact ceea ce imi trebuie dupa cate scrie pe site respectiv.schema de care spui tu yo4you vroiam sa o fac de mult pentru simplu fapt ca merge si pe post de scala, iar faptu ca aduna sau scade se refera la frecventa intermediara, deoarece in unele montaje de mixere la unele se scade frecv. receptionata la altele se aduna ca sa rezulte frecv intermediara, iar nenea picu are scris in hex frecv intermediara de 9mhz nu conteaza ca o adun sau nu, pe mine ma interesa sai scriu in hex fi-ul de 8.8667 Mhz.oricum schema lui ywar te lasa sai pui ce fi vrei.nimeni nu stie o schema de sinteza pentru scurte si sa nu fie dds??inca o data multumirisi lui cirip pentru amabilitatea de a modifica hex.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

... nimeni nu stie o schema de sinteza pentru scurte si sa nu fie dds??...

Ce vrei tu este probabil o sinteza PLL digitala.S-ar putea sa ma insel, dar parca o astfel de sinteza pentru un trx cu FI 9 MHz a fost descrisa (de un YO8 ?) si in revista RC si RA, cu pasi de 100Hz si o singura bucla, ceea ce implica oarece compromisuri.Daca vrei pasi mai fini (10 Hz), este mai complicat, fie utilizezi mai multe bucle + mixari, fie PLL cu o singura bucla la 1 kHz + mixare cu VXO, fie ceva gen DDS driven PLL (care inteleg ca nu este ceea ce ai dori).Ca sa-ti faci o idee despre ceea ce inseamna sinteza PLL cu rezolutie 10 Hz si bucle multiple, fara LSI si fara CPU, ai aici foto de la o sinteza ("greselile si avantul tineretilor", toate PCB-urile au fost realizate 100% manual :smt018 ) pe care am construit-o la inceputul anilor '90 dupa un articol din Tehnium-ul inceputului de an 1991. Original era proiectata pentru gama 46-76 MHz, dar s-a putut modifica foarte simplu pentru a acoperi ecartul 73-103 MHz dorit prin modificarea XO-ului din ultima bucla/mixare (ideea atunci era realizarea unei up conversion la 73,025 MHz). S-ar putea sa gresesc, dar este posibil ca schema originala sa fi continut "doar" o mica greseala (nu mai tin minte, sunt 15 ani de atunci... ); altfel, dupa "corectare" schema este functionala. Este mai complicata decat intreg A-412 iar performantele nu sunt deloc spectaculoase, inclusiv implementarea practica descrisa in articolul original nefiind la inaltime, iar "obiectul" a ramas aruncat ani de zile prin cutii ca amintire a "avantului revolutionar"...Prin '94, ca proiect de absolvire, am proiectat, realizat practic si prezentat atunci o sinteza mai simpla (o singura bucla, 40-70 MHz in pasi de 1 kHz) dar cu mult mai "rafinata". Lucrarea "Digital PLL synthesizers" a lui Ulrich Rohde a constituit punctul de plecare si eu o consider obligatorie pentru intelegerea domeniului. Referinta era un TCXO, utiliza un MMC382, comparator de faza/frecv cu s/h cu MMC384, 3 VCO-uri comutate automat in functie de frecventa, acord "brut" al VCO-urilor dintr-un DAC de 8 biti DAC08 comandat din programatorul frecventei + acord "fin" dat de PLL, cu seturi de varicap-uri separate, planuri de masa si ecrane (toate acestea pentru performante cat mai bune), filtru de ordinul doi cu AO. Practic, o combinatie rezultata din efortul propriu + inspiratii din realizarile profesionale ale acelor vremuri (printre care si ESH2 de la Rohde & Schwarz). Desi pentru realizarea si punerea la punct a acestui proiect mi-am achizitionat atunci primul meu analizor spectral, nu imi mai amintesc exact ce performante de rejectie a referintei si/sau zgomot atingea, dar la vremea aceea reprezenta pentru mine un bun compromis performante/(complexitate) pentru ceva "amatoricesc" in conditii de YO. Implementarea practica era modulara (modulul de sinteza ce continea si submodulul VCO-urilor + modulul de comanda) pe un "bus" paralel ce permitea atat comanda simpla din comutatoare decadice (varianta prezentata practic) cat si dezvoltarea ulterioara si includerea intr-un proiect mai mare (trx, deh... avantul tineretii... a urmat un alt bloc VCO si un alt modul de comanda, cu Z8 - finalizat h/w in graba dar nefinalizat s/w din motive legate de condx si apoi de schimbare a vremurilor... visul nerealizat atunci de a avea chiar si ceva gen MF-090 pe masa s-a transformat dupa numai doi-trei ani intr-un TS870 real - posibil primul 870 din YO). Desi prin utilizarea unor CI mai moderne o sinteza PLL este mai usor de implementat acum decat in urma cu 15 ani, personal consider ca varinatele VFO+scala digitala sau VFO+stabilizare de frecventa cu FLL (deci FLL), ori DDS, sunt mult mai avantajoase si mai potrivite pentru un A-412, iar o combinatie mai complicata si mai performanta de DDS driven PLL (gen CDG2000) nu se justifica in cazul acestui trx.
Link spre comentariu

multumesc frumos pentru sfaturi, am un a 412 care l-am cumparat de la cineva stricat, si l-am reparat.practic vreau sa-i imbunatatesc fiecare etaj in parte sa iasa ceva mai performant, chiar vreau sai pun dds driven pll, dar deocamdata experimentez cablaju pentru dds, pana atunci vroiam cat de cat ceva simplu si alte idei.inca o data multumiri celor care mi-au raspuns si citit postu.73

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări