Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

finali toshiba

radu3g

Postări Recomandate

• Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

9

• EmyRulz

5

• radu3g

4

• Blacksmith

3

Top autori în acest subiect

Sa inteleg ca unii ori nu au aparate de masura in dotare, ori nu vor sa consume bateria, ori nu vor sa masoare tot ce se poate masura la un trz. :smt003

Depanatoru', e vorba de lucrul diferit in cc fata de ca. Si nu un trz rebut, ci unul cu izolatie c-e mai scazuta, sa zicem de ordinul zecilor de MOhmi.

Link spre comentariu

Se pare ca nu m-am facut inteles! Nu zic sa nu masuram tranzistorii ca sa vedem cat de buni sunt, conditia este ca masuratorile respective sa ne arate evolutia unor parametrii fizici reali. Din cate stiu eu in tranzistorii bipolari (spre deosebire de fet) NU exista izolatie. Eu prin izolatie inteleg un mediu cu putini purtatori de sarcina(electroni in banda de conductie). Or daca asa ceva ar exista in tranzistor intre jonctiuni, chiar si pentru tensiuni foarte mari, nu ar trece curent, fapt contrazis de experienta practica. Tranzistorul este un element complex care functioneaza dupa legile mecanicii cuantice, deci masurarea cu ohm-metrul a "izolatiei" intre c-e nu ne arata decat o impedanta dinamica in conditiile in care tz nu este polarizat. Aceasta impedanta, dupa cum am mai scris mai sus nu este deloc liniara si este influentata de multi factori(dupa cum s-a si observat, ea variaza in timp). Problema aici era una de principiu si nu de verificat tranzistor. Eu nu vad la ce ar fi buna aceasta masuratoare in afara de a vedea daca nu cumva tz este stricat!In caz ca eu gresesc(in niciun caz nu sunt grozav in acest domeniu) va rog sa imi explicati fizic de ce e buna masuratoarea. Nu va sfiiti sa intrati in chestiuni mai complexe pt ca ma descurc.

Link spre comentariu

Pentru fiecare tip de tranzistor se specifica in foaia de catalog asa numitul "collector cutoff current " Iceo maxim . Cam asta incercati sa masurati voi , nu rezistenta de izolatie CE :smt003 . Daca e prea mare ( rezistenta mica pe ohmetru ) inseamna ca tranzistorul e defect , rebut sau posibil falsificat si e bun de aruncat. Dar masuratori exacte se fac cu aparate special concepute , masuratul cu ohmetrul poate fi inselator.

Link spre comentariu

Va sa zica, cu ohmmetrul masuram curentul de colector... :smt005 Oare citi trz ati masurat dragi colegi? Deci rezistenta de izolatie intre colector si emitor nu exista la trz bipolari, asta inseamna ca toti sint ''sirme''... :smt005 Ia sa masurati un trz ''obosit'' care a mers fierbinte mai multi ani (sau nu neaparat), citi MOhmi sau sute de KOhmi mai are ''la rece'' intre c-e.Poate nu stiati, dar in functionare, pe masura ce se incalzeste, trz ii scade izolatia pina la un prag de la care se strapunge (se arde, pe intelesul tuturor), asta fara a depasi curentul maxim, e suficient sa nu fie montat pe radiator corespunzator. Fenomenul e mai accentuat la trz din etajele finale decit la cei din sursele stabilizate (astia au un regim de lucru mai constant).M-am plictisit sa ma contrazic aiurea, sa masoare fiecare ce vrea. E suficient un multimetru digital la casa omului, daca stie sa-l foloseasca, nu e nevoie sa te dotezi cu un laborator ca sa faci un licurici cu 2 leduri. Mai ales ca un caracterograf nu e usor de gasit in România si nici acela nu arata decit o parte din caracteristicile unui trz.#Daca ma exprim mai popular si nu citez din carti, o fac nu pentru ca nu citesc sau nu am de unde, ci ca sa ma fac inteles si de unii electronisti incepatori, ceeace va recomand si celorlalti, cu toata seriozitatea.

Link spre comentariu

Da , curentul de colector il masori cu baza in gol , daca nu stiai uita-te pe teorie , unde ai vazut tu scris ca tranzistorul are rezistenta de izolatie CE :smt005 ? Cu ohmetrul se poate face o apreciere , dar nu e sigura , dupa cum ziceai la un tranzistor folosit rezistenta masurata e mai mica ( de fapt curentul mai mare ) si tranzistorul functioneaza bine mersi.

Link spre comentariu

Asta incercam si eu sa explic. In tranzistor nu exista izolatie (adica material izolator gen dielectricul din condensatoare) pentru ca in acest caz nu ar mai trece curent nici daca am ploariza tranzistorul.

Link spre comentariu

Simt cum se aplatizeaza creierul. :smt005 Probabil ca ceilalti au inteles ce trebuie facut, cu timpul, daca apucati sa lucrati si ceva practic, poate o sa descoperiti si voi chestii interesante legate de trz, sau jonctiuni in general. Spor la treaba.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca unii ori nu au aparate de masura in dotare, ori nu vor sa consume bateria, ori nu vor sa masoare tot ce se poate masura la un trz. :smt003 .

...sau au aparate de masura de la magazin, adica chinezesti (eu d-alea am)De la 480-500 pina la 550 zic eu ca te poate induce in eroare aparatul, iar scala de 200 Mohmi sint aproape convins ca are niste erori care fac cam inutila gama respectiva.
Link spre comentariu

Mai mult decit toleranta pieselor aparatului, care e de 1%, nu ai cum sa ai. Dar sa zicem un 5%, e suficient si tot poti sa afli destule masurind pe cea mai mare scala. Poate o baterie descarcata sa te induca in eroare, ceva mai substantial. Nu e greu sa gasesti rezistente de valoare mare, de zeci de MOhmi, ca sa verifici precizia aparatului. Eroarea mare nu e pe scalele de rezistente sau de tensiuni continue, ci pe cele de tensiuni alternative si pe cele de curenti continui si alternativi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări