Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defect

Vizitator danielzane

Postări Recomandate

Vizitator danielzane

Salut!Ajutati-ma,va rog!Am facut schema 2.1 cu 3 TDA2052 din data sheetul SGS.Controller cu TDA1524.Alimentare in gol 2x25V amplif.,12V controller.Satelitii 8ohmi,woofer 4ohmi. CI sau incins inca de la inceput si dupa 5 min. functionare membranele difuzoarelor au ramas impinse la maxim si scot un zgomot ca de aparat de sudura.Chiar si dupa ce s-au racit CI face la fel.Ma gandesc ca poate e sursa prea mare.Voi ce ziceti?Multam fain. :cry:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

3

• pid

2

• Sharky

2

• GigiZ

2

Top autori în acest subiect

din cate cred eu (membranele sunt impinse la maxim) banuiesc ca s-au cam "prajit" circuitele finale....... in sensul ca face scurt circuit iesirea cu una din alimentarile (pozitiva sau negativa) in interioarul circuitului.... lucru ushor de verificat cu ajutorul unui ohmetru atunci cand circuitul nu este alimentat ..... in orice caz trebuie inlocuit circuitul din pacate shi e bine dupa ce inlocuiesti sa alimentezi pentru inceput la o tensiune mai mica shi sa vezi cum se comporta ....... dupa o verificare a corectitudinii schemei electronice...sfatul meu e sa verifici fiecare bloc in parte adika sa verifici amplificatorul de putere separat ... shi abia apoi sa conectezi circuitul corector de ton prin condensatori de decuplare buni.... ps: nu mai incerca sa faci teste pe difuzoare daca stau membranele inpinse deoarece le alimentezi in curent continuu shi ai toate shansele sa arzi bobinajul ....bafta!

Link spre comentariu
Vizitator danielzane

Multam fain.In data sheet zic ca se alim cu +/-25V si d-aia si eu am zis sa aiba de unde suge si i-am dat atata.N-am decat sa desfac trafu si sa-i scot cateva spire.Tot eu l-am facut oricum.Difurile nu le mai bag.Bine ca nu s-au ars deja.Revin.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator danielzane

Alta belea : difuzorul canta cu membrana impinsa, cu distorsiuni si dupa 10 - 15 minute se incinge si miroase a ars. Daca inversez firele la difuzor, membrana e atrasa, canta distorsionat si se incinge. M-am cam saturat de TDA2052 asta. Daca ar fi arse finalele din CI ar mai canta ?Niciunul dintre pini nu e in scurt cu vreun altul sau cu masa.Are careva idee ce dreaq se intampla ?

Link spre comentariu

VAI DE DIFURILE TALE!!!DACA NU STAU IN JURULUI PUNCTULUI 0 FARA SEMNAL OPRESTE IMEDIAT AMPLIFUL CA LE OMORI.Schema e corecta? valorile componentelor sunt corecte?Ai condensatori pe intrare?

Link spre comentariu

atentie mare.... daca membrana difuzorului nu sta fara semnal aproape de punctul de repaos al difuzorului e de rau...ai sanse mari sa arzi difuzorulcel mai bine inainte de a cupla difuzorul sa masori cu un voltmetru de tensiune continuua la bornele amplificatorului (unde trebuie pus difuzorul) ce tensiune ai acolo. Daca e diferita de 0V nu e bine. La un amplificator bun nu trebuie sa ai componenta continuua pe sarcina.trebuie sa verifici separat amplificatorul final fara nici o conexiune cu corector de ton sau altceva daca are tensiune continuua pe iesire egala cu 0. daca nu are trebuie verificati condensatorii daca nu sunt in scurt sau intrerupti, rezistentele (de fapt mai toate componentele). daca toate componentele sunt bune, traseele de cablaj sunt ok (adika nu ai accidental scurturi intre ele) si ai urmat schema din foaia de catalog atunci circuitul e bushit!bafta!

Link spre comentariu

Daca e diferita de 0V nu e bine. La un amplificator bun nu trebuie sa ai componenta continuua pe sarcina.

pai toate amplificatoarele au un MIC offset... el poate sa fie si mai mic de 10mV si peste 80mV(asta nu e bine) dar el e acolo....la tine nu se pune problema..ca ai unul IMENS si daca mai pui dif-ul cand e asa..arzi dif-ul....+- 25V e cam prea mult pt 2052.... pune cam 22-23V la mers in gol da nu mai mult...vezi ca nu cumva condensatorul ala de 1uF de la intrare sa nu fie in scurt...si sa fii folosit un cond NEPOLARIZAT , dinala dreptunghiular ,adica nu electrolitic ...am vazut ca in schema e GRESIT pus de tip electrolitic, cu +ul catre intrare...daca ai pus electrolitic....pune unul nepolarizat, si vezi daca e vreo schimbare...dar totusi... deconecteaza de tot intrarea, si vezi daca mai ai la iesire curent continu..nu ar mai trebui sa ai....
Link spre comentariu
Vizitator danielzane

Cu multimetrul pe continuu is 12 V si ceva la bornele difuzorului. Nu va faceti griji de difuzor ca era un jaf.Toate componentele pasive sunt ok. Cablajul e ok.Intr-adevar pe intrare e un polarizat, voi incerca unul nepolarizat.Alimentarea are 2x23 V in gol.CI sunt cumparate de la Connex. Prima oara am luat 3, au pocnit, acum am mai luat doar unul, cel pe care il terorizez acum. Nu are nici un scurt. Nu stiu ce sa mai cred.Multumesc de ajutor.

Link spre comentariu

"terorizezi" ..bine ai folosit cuvantul..alimentarea recomandata este de +-20V.Nu are importanta prea mare daca ia condensatori polarizati pe intrare(din punct de vedere al offsetului).Leaga intrarea la masa si componenta continua ar trebui sa fie aproape 0.Daca nu e asa atunci incearca sa reduci alimentarea.

Link spre comentariu

daca un integrat e sa fie prost realizat/fabricat se strica orice ar fi(mie mi-au crapat 2xtda2050 in functionare alimentate la 2x18v de ce nu stiu nici acum-de cand le-am schimbat ampliful a mers aproape non stop)in primul rand un un TDA2052 rezista fara probleme la 2x25Vin al doilea rand integratul tau e saturat nu stricat(iesirea ia valoarea unei alimentari) cauze:-lipsa unei tensiuni de alimentarevezi daca iesirea se apropie ca valoare de alimentare, verifica si polaritatea->verifici daca ai tensiune pe pinul de polaritate inversa decat celei masurate -reatie in bucla deschisaverifica corectitudinea realizarii schemei

Link spre comentariu
Vizitator danielzane

Alimentarea e chiar 2 x 22,1 V, dupa datasheet ar trebui sa fie ok.Cu intrarea la masa "terorizatul" se incinge puternic in cateva secunde, iar tensiunea continua pe iesire creste de la 0,5 V spre 7 V si probabil ca mai crestea daca nu taiam alimentarea. Ceilalati 2 baga direct 20 V continuu pe iesire si se incalzesc mai putin.

Link spre comentariu

Alimentarea e chiar 2 x 22,1 V, dupa datasheet ar trebui sa fie ok.Cu intrarea la masa "terorizatul" se incinge puternic in cateva secunde, iar tensiunea continua pe iesire creste de la 0,5 V spre 7 V si probabil ca mai crestea daca nu taiam alimentarea. Ceilalati 2 baga direct 20 V continuu pe iesire si se incalzesc mai putin.

masoara si tensiunea de alimentare pe fiecare ramura... cred ca-ti "pica" din ele, daca nu... ai deja integratele "bulite" :cry:
Link spre comentariu
Vizitator danielzane

tensiunile sunt perfect egale... sursa a fost testata ore intregi cu becuri de 24V/60W pe fiecare ramura si duce. ca sunt duse CI n-am nici o indoiala, dar de ce ? Sa mai continui proiectul asta ? Sa mai cumpar alte integrate ?a mai incercat careva schema asta ? poate cineva sa deseneze cablajul si sa-mi pot da seama daca l-am facut bine ? multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări