ionut20 Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Am facut topicul mai ales pt posesorii de 1310 Li care sunt recunoscute cu probleme la turometru, fie indica eronat, fie indica cand vrea, fie deloc, sau chiar variaza pana la 5 - 6000 rpm cand semnalizati/claxonati/stranutati langa el laugh.gif Al meu e din categoria asta .... am verificat tot ce inseamna contact electric, pt a elimina posibilele imperfectiuni ... si totusi nu merge cum trebuie, decat cand vrea. Cautand pe net si prin revistele conex club am dat peste o schema de turometru digital, facut de firma Velleman, destul de interesanta, mai ales ca in revista era prezentat si cablajul . Dupa mici adaptari pentru afisajul cu octeti (nu am gasit de cumparat dimensiunea care era prezentata in articol, si in plus nu vroiam sa ramana pe cablaj ... i-am atasat un cablu cu 16 fire, si 20 de cm, pt a putea sa il pun in bord. Mai jos aveti poze cu turometru in actiune, si un filmulet facut cu telefonul. Montajul l-am incasetat si este prins de bara de ramforsare de sub bord, de deasupra torpedoului. Este alimentat printr-o siguranta de 1 A de la +12 de dupa contact, din rigleta de sub bord. documentatie pdf: http://www.electrolife.ro/turometru%20velleman.pdf filmulet cu telefonul: http://www.electrolife.ro/turometru.rar Pentru dacia mea pe injectie, semnalul pentru turometru se culege de la cupla din compartimentul motor de sub pompa de frana, cupla ce contine fire de la computerul de injectie catre instalatia din bord. Firul la care trebuie legat turometrul este firul nr. 1 din cupla. Desigur se poate monta pe orice masina, fie cu carburator sau pe injectie. In pdf-ul cu documentatie se explica si modalitatea de etalonare, cu ajutorul unui transf monofazat de 12-15Vac. Afisarea se inmulteste cu 100 si se obtine turatia motorului. Link spre comentariu
criss Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 interesant proiect. la cat teau scos componentele?pe mine mar interesa pt motocicleta.ai cumva desenul cu cablaj in eagle?si ai putea posta?nu sar putea modifica pt a afisa intraga valoare adica in 4 segmente?intrun nr conex a fost un asemenea project dar mi se pare cu 3 segmente...am sal caut sil scanez. Link spre comentariu
ionut20 Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 piesele m-au costat undeva la 15 lei ... fara carcasa, care am avut ceva potrivit, si cu cablajul facut de mine.Desenul in eagle nu il am, in schimb am scanat revista in care a aparut articolul, care din pacate continea mai multe greseli si anume: pe schema, integratul CD4098 a fost numit CD4093 :smt021 , condensatorul de 15nF 250V, avea trecut doar " /250V", pe cablajul prezentat in revista e o greseala, si anume masa 555-ului, adica pinul 1 este lasat in aer, si nu conectat la masa.In plus explicatiile pentru etalonare sunt gresite si sumar facute(puteti vedea explicatiile originale de la Velleman, care sunt corect facute.Practic pentru un motor 4 cilindri si 4 timpi (cazu meu), turometru alimentat la 12 .. 15Vcc si intre pinul de intrare si masa, conectat secundarul unui traf de 12 .. 15Vac la 50Hz se regleaza din semireglabil pana se obtine afisat "15" (1500rpm)Nu m-a interesat cifra zecilor si unitatilor, care oricum variaza destul de mult la un motor. Link spre comentariu
criss Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Am sa ma uit peste ea. componentele nu ies cump.Pt un motor in 2timpi si 1 cilindru cum pot sal calibrez?aici este unul cu 4 digiti dar dupa 1000rpm indica doar in 3digiti.vezi descrierea.ps. nu lam facut niciodata dar am sa ma apuc. Link spre comentariu
ionut20 Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 Criss .. turometrul facut de mine se poate calibra si pentru motor de 2 timpi si un cilindru ... si anume, se face montajul, se alimenteaza la 12 .... 15 Vcc ... intre intrare si masa se conecteaza secundarului unui traf monofazat de 12 .. 15Vac. Din semireglabilul RV2 se regleaza pana ce pe afisaj apare "30" echivalent cu 3000 rpm. Citeste pdf-ul explica foarte exact ... spre deosebire de articolul din conex ... Link spre comentariu
criss Postat Martie 8, 2008 Partajează Postat Martie 8, 2008 da iti multumesc, eu am fost betonat la cap si am intrebat fara sa citesc PDFul.integratul CD4098 are echivalent?vreau sa fac o comanda la comet si nu am dat peste acest integrat restul toate leam gasit.Am gasit acest afisaj DC56-11SRWA dar din pacate nu se afla pe stoc in romania, ai putea sami dai un alt tip de display ca sa verific daca are....din care ai utilizat? Link spre comentariu
ionut20 Postat Martie 8, 2008 Autor Partajează Postat Martie 8, 2008 cd 4098 am comandat si eu de la bucuresti de la conex ... in timisoara nu am gasit. Display-ul de facut din 2 octeti luati de la vitacom, de o dimensiune aproape dubla decat cei din schema, pinii nu corespund cu cei de pe cablaj, dar oricum legatura e facuta prin 2 bucati de cablu formate din 8 fire fiecare (cablu de retea). Singurul lucru ce a contat a fost sa cumpar "octeti" cu catod comun. Identificarea pinilor se face ori cu pdf-ul de la producator ori cu o baterie mica de test si 2 fire. Link spre comentariu
niq_ro Postat Martie 14, 2008 Partajează Postat Martie 14, 2008 CD4098 se poate inlocui cu 2 CD4047 da' inseamna modificare de cablaj .... se pot compara cele 2 datasheet-uri (fise de catalog): http://www.ee.washington.edu/stores/Dat ... cd4098.pdf si http://www.ee.washington.edu/stores/Dat ... cd4047.pdf :smt033 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum