Nemesis Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 Cum spune si titlul ma tenteaza sa fac conectarea la internet a unor amici din satul natal si as vrea sa caut aici solutii pe de o parte, iar pe cealalta parte critici/sfaturi pentru ideile mele in legatura cu acest subiect . Localitatea respectiva se afla la cca 40 km la N E de Botosani , si desi se invecineaza la cca 8 km de un orasel (unde conexiunile de cca 100KB /sec nu sunt o problema) conectarea la internet(oficial) este posibila doar prin liniile de telefonie fixa si prin GPRS la cea mobila . Ma gandesc ca trebuie sa mai fie persoane care sa fi incercat ceva asemanator asa ca astept propuneri/sfaturi de la ele, dar si de la ceilalti . In ceea ce ma priveste acum sunt ,sa zicem, in faza de "cercetare" .Se subintelege ca ma intereseaza o conexiune de cel putin 4-500kbps (solutii pt viteze mai mici existand deja) . Dat fiind ca distanta pana la oraselul unde exista internet "rapid" e de vreo 6-7km in linie dreapta ...conectarea prin cablu se exclude . Asa ca ramane doar variantele care au ca suport unde radio . M-am uitat la Zapp si la Vodafone etc si mai toti au viteze de transfer si tarife "delicioase" .Insa din cate am observat parca la toti internetul de mare viteza este disponibil doar in resedintele de judet . De aceea m-am gandit ca am putea construi un anumit numar de antene cuplate pentru un castig mai bun, antene care evident vor fi legate la modemul luat de la furnizorul de "net" . Solutia este practic buna ....insa problema este cate antene ar fi necesate pentru a putea realiza o conexiune stabila intre modem si releu (sau cum ii zice ). O sa trimit mail-uri la respectivele firme in speranta ca voi afla cam ce raza de acoperire au releele prin care misuna 3g-ul cdma-ul etc. sau poate chiar cu ce putere se emite . Stiu ca poate pare cam fantezista solutia asta cu antenele mai ales avand in vedere distanta intre cele 2 puncte, insa totusi presimt ca s-ar putea, avand in vedere sensibilitatea obtinuta acum cativa ani de un telefon mobil conectat la o antena corespunzatoare care nici macar nu avea vizibilitate directa cu releul (care se afla la vreo 10 km ) . Poate cunoasteti solutii mai bune sau echipamente prin care as putea obtine o viteza de transfer cat de cat buna . Va astept comentariile si eventualele propuneri . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 ClickNet prin Romtelecom nu a ajuns pe la voi ? Pentru cine sta la tara si are telefon fix e solutia ideala ( sa nu considerati ca le fac reclama ). Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 Daca era disponibil click net in zona nu-mi mai bateam capul cu (,) cautarea altor solutii .Dar cum clik-net inca nu e, am ramas cu bataia de cap :yawinkle: . Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 ... eu zic s? te pui bine cu radioamatorii... nu e nici unu' prin zon???? Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 Nu e chiar radioamator....dar il am pe tata mai avansat in ale undelor radio prin meserie si nu in ultimul rand prin pasiune .Dar oricum, nu vad ce mare stiinta trebuie sa ai pentru a face niste antene si a le cupla corespunzator....carti sunt, vointa (inca) este ...P.S. si la nevoie...slava Domnului avem pe forum si o sectiune pt radioamatori . Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Am vazut niste reclame pe net cu o firma care se lauda ca da net prin satelit worldwide, la preturi rezonabile, si arata niste parabolice cam cat alea de la televiziune digitala. Ia cauta, poate nu minteau. Firma era din state, dar parca ziceau ceva si de Europa. Link spre comentariu
Vizitator dark_one Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Ceea ce cauti tu e destul de vechi, se numeste wireless.La nivel de amator se foloseste cu succes banda de 2,4ghz, este banda libera dar cu limita maxima de 100mw la emisie, daca imi amintesc bine ea se refera la puterea radiata de antena, nu neaparat la puterea de emisie pe care o are punctul de acces care produce undele. Mai exista de asemenea banda de 5GHZ dar aici echipamentele care sa mai si mearga sunt mai scumpe, spre deosebire de 2,4ghz unde antenele folosite pentru link-uri punct la punct sunt grill-uri la 5ghz se folosesc antene parabolice (am o preferinta pentru prime focus aici desi deocamdata nu dispun decat de niste porcarii de offseturi).altceva nu stiu ce sa-ti mai spun, eu am un bridge wireless la distanta asta dar in 5ghz iar antenele sunt amplasate intr-o parte pe la 25 de metri si in celalalta pe la 15, vizibilitate directa intre ele.daca vrei sa mergi in 2,4ghz nu da banii pe jucarii care se lauda ca stiu sa lucreze in g, super g, turbo g si porcarii de astea. Este vorba de channel bonding si nu prea merge folosit outdoor. Cauta echipamente care lucreaza in b si de firme consacrate. As putea sa-ti recomand cateva, poate sa-ti vand din ce nu mia folosesc eu daca chiar vrei sa faci chestia asta. Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 M-ai cam zapacit . As incerca evident banda de 2,4 ghz pt ca lungimea de unde mai mare decat la 5 ghz si deci ar putea ocoli mai usor obstacolele.....insa n-am inteles cu cine sa ma conectez in banda asta . Poate propuneai sa instalez un sistem de emisie receptie.....cu un emitator receptor la Botosani si un emitator receptor la mine . Nu prea m-ar incanta asta ...dar poate ca la nevoie as incerca si asta . Din cate am vazut in Botosani internet wireless ar fi posibil doar prin abonament la vodafone sau zapp care merg pe 900 1800 mhz . Poate nu m-am facut eu inteles....eu initial m-am gandit sa fac un abonament la o firma care ofera internet wireless si sa incerc sa ameliorez atenuarea semnalului cu niste antene mai serioase . Din ce spui tu parca se subintelege ca asa ceva nu prea e realizabil.... .Incearca te rog daca ai timp/chef sa detaliezi propunerile tale pt wireless internet .Si ai mai spus "eu am un bridge wireless la distanta asta dar in 5ghz iar antenele sunt amplasate intr-o parte pe la 25 de metri si in celalalta pe la 15, vizibilitate directa intre ele." Sa inteleg ca ai reusit sa stabilesti o o legatura intre doua puncte aflate la 40km distanta ?Amplasarea antenelor la 25 de m intr-o parte...fata de ce ?N-ar strica de loc sa-mi faci ceva recomandari in ceea ce priveste echipamentele...si chiar si oferte...daca zici ca ai avea chestii din astea de vanzare .RoGeorge, inca n-am gaist firma de care ziceai ...dar o sa mai caut . Link spre comentariu
Blind Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Stiu ca are o viteza execrabila, insa... http://www.vodafone.ro/personal/interne ... ct/#id6525 In lipsa de altceva. Vezi optiunea de abonare cu trafic nelimitat, aia de 9 euroi fara tva. Link spre comentariu
Vizitator dark_one Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 Nu ai un emitator intr-o parte si receptor in cealalta ci emitator + receptor in ambele capete. La o comunicatie de date ai nevoie sa tranzmiti datele in ambele capete. O sa incerc sa iti raspund (in limita timpului disponibil la toate intrebarile).Deci pentru ca eu am trecut tot prin situatia asta iti spun din start ca de solutiile mobile oferite de orange/vodafone/cosmote prin 3g/edge/gprs poti uita - scump, prost, lag de 1 an si benzi negarantate. Solutiile wireless oferite tot de acestia sunt: Legatura radio de ...256 - 512Kbps (32KB/s - 64KB/s) in banda licentiata de 3,5ghz la niste tarife obscene. Inteleg ca licenta se cumpara la nivel national, costa, echipamentele pentru banda asta sunt binecunoscutele alvarioane cu antena de tip pannel. Daca te uiti atent pe la banci ai sa observi niste antene patrate pe care scrie cu verde alvarion si au in spatele lor un fel de cutie cu radiator si un indicator cu leduri de nivel. Aceste modemuri stiu de flux de 2mbps sau maxim 3mbps. Costul unei antene de alea si a punctului de acces care este intern sare de 1000 de euro.De zapp poti sa uiti de asemenea, ce ofera ei nu se numesc servicii.Ramane posibilitatea de a iti efectua tu propria legatura radio.ai nevoie de inaltime pentru ca undele radio sa nu intanleasca obstacole in calea lor si totul ar fi ok, o distanta de 8 kilometri nu este asa de mare. Avem voie sa folosim echipamente fara licenta in benzile de 2,4GHZ precum si 5,8 GHZ, benzile ISM sa le zicem asa. Legea zice ca avem voie sa emitem in banda libera de 2,4ghz cu o putere radiata de antena de maxim 100mw parca (putere in camp) regula pe care nu o respecta nimeni si in banda ded 5GHZ cu o putere de maxim 100mw la intrarea antenei si nivelul aparent al semnalului in camp de maxim 5w. Nu stiu daca m-am exprimat corect, rog un coleg forumist sa ma corecteze dar la 2,4G sunt 100mw putere aparenta radiata de antena iar la 5G maxim 100mw la intrarea in antena si castigul antenei sa nu produca o intensitate aparenta de 5w. Evident nu se respecta.No acuma sa iti explic cam cum (scuzati cacofonia )sta treaba:in 2,4ghz e destul de aglomerat deja. Se fac mult mai usor legaturile radio, antenele nu necesita reglaje foarte precise dar vei avea probleme mai mari decat la 5GHZ.In 5GHZ antenele folosite sunt reflectoarele parabolice si feeder in care se afla antena propriu zisa, antena de fapt este o sarma de cupru aurit de aproximativ 12 - 13mm lungime si diametru de 1,5 - 3mm. Deci pe scurt in 5GHZ ai 100mw care ii bagi intr-un cui de 1 centimetru care sta montat in focarul unei parabolice cu care vei emite un camp electromagnetic destul de mare ca sa te faci auzit la aia 8km si tot pe sarma aia mica vei si receptiona undele. Spre deosebire de 2,4GHZ la 5GHZ pozitionarea perfecta a antenelor este esentiala. Mufele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate, (se folosesc doar mufe N pentru un link care sa nu te faca sa te urci pe pilon la ora 3 noaptea la -20 de grade cu pistolul de lipit, stan patitu la fazele astea...) cablu coaxial cu impedanta de 50 ohmi cu pierderi foarte mici, si doar mufe prin sertizare. Echipamentele radio folosite in 2,4 ghz sau 5ghz pot fi de exemplu un calculator mai vechi (sa zicem un pentium 2) si o placa de retea wireless foarte buna (nu neaparat putere de emisie foarte ridicata ci SENSIBILITATE, ai sa vezi ca puterea de emisie mare nu te ajuta prea mult, este mult mai important ca placile de retea sa aiba sensibilitatea foarte ridicata).De exemplu mie imi ajung 17db in banda de 5GHZ pentru ca placile de retea sa stea conectate in 36 - 48mbps iar ca transfer de date duc undeva pe la 18Mbps (cam 2,5MB/s). ATENTIE!!! wireless-ul nu este full duplex, asta inseamna ca in timp ce se trimit date nu se si receptioneaza. Placa de retea trimite pachete, un interval cam de 0,5milisecunde apoi se comuta pe receptie, asteapta un mesaj din partea celalalta ca au ajuns pachetele ok, ce pachete nu au putut fi demodulate si decodate calumea (erori de propagare etc), datele care trebuie sa vina din partea cealalta si apoi va transmite in contiunare ce mai trebuie sa trimita. Ciclul asta se repeta de cateva mii de ori pe secunda. Din motive de usurinta in exploatare placile de retea pentru legaturi la distanta sunt sau mini-pci-uri sau pcmcia. Exista niste placi micute cu procesor, cativa mb de memorie ram si o memorie flash precum si o interfata de lan si un slot mini-pci sau pcmia gandit tocmai pentru ele care se numesc routerboards. La distanta aia iti recomand ruterboarduri si placi de retea wireless mini-pci. Ansamblul complet se numeste punct de acces wireless, gasesti o multime de ele prin magazine dar nu te sfatuiesc sa dai banii pe orice. Pot sa iti spun cam ce sa cumperi, din experienta mea, dar o solutie la cheie NU EXISTA, totul inseamna multa transpiratie, inghet si nervi precum si nopti nedormite. A da, cand am zis 25 de metri si 16 metri in cealalta ma refeream la inaltime fata de nivelul solului. Incearca sa iti imaginezi unda emisa de o antena cam ca o raza laser (de la un chinezism de ala de 5lei) care emite dintr-un punct si ajunge la 8km distanta, cealalta antena trebuie sa fie reglata astfel incat sa intre fix in ea unda aia. In practica in 2,4GHZ unghiul care il poate face antena aia cu unda utila este cam de 30 de grade iar in 5GHZ cam 12 grade deci putem sa le aliniem destul de decent. Nu uita ca microundele nu trec prin obstacole metalice, prin beton armat, daca intanlesc un copac si trec prin el cauta sa-l tai sau sa ridici antenele peste nivelul lui pentru ca atunci cand va ploua si copacul va fi umed tu nu vei mai avea internet multumita apei de pe el care absoarbe toate undele. P.S.da-mi un MP cu id-ul tau de messenger daca vrei totusi sa faci chestia asta si consideri ca te pot ajuta cu ceva. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 6, 2008 Partajează Postat Martie 6, 2008 d?râm?tor, v? rog pe amândoi din suflet s? continua?i posturile pe forum, subiectul ar fi interesant pentru mult? lume!!!!mul?umesc!! Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 7, 2008 Autor Partajează Postat Martie 7, 2008 M-am exprimat eu gresit...evident ca trebe emitator-receptor la un capat si emitator-receptor la celalalt :smt003 . Mie mult mai clar acum...si chiar mi se pare o solutie mai buna decat aia cu abonamentul la vodafone . In cazul meu inca mai sunt ceva probleme de rezolvat . M-am gandit sa fac un abonament la click net in oraselul ala aflat la cca 8 km sa trantesc acolo o antena, si la mine (in sat) inca o antena . Prima problema care se iveste vizibilitatea directa care din cate tin minte e cam greu de realizat . O sa aflu mai sigur cand o sa trimit pe cineva de acolo "pe teren" sau cand o sa ma duc eu acasa peste vreo saptamana . In cazul in care vizibilitatea directa este prea greu de obtinut cu 2 antene...ma gandesc ca as putea face ca in desenul de mai jos . Liniile curbe negre simbolizeaza relieful (dealurile), cele verzi satul in discutie si 2 localitari vecine in directii opuse fata de acesta . Punctele a b c si d sunt puncte unde as putea monta antene (c fiind locul de unde se ia netul si d fiind locul unde trebuie sa ajunga ) .Liniile rosii sun t liniile care unesc punctul initial si punctul de destinatie care , asa cum se observa n-au vizibilitate directa . Am schitat 2 moduri de plasare a antenelor care cred ca ar fi posibile . Ar mai fi unul , adica urmand traseul c - d - a - b dar sper sa nu fie nevoie chiar de asa ceva . In oricare in cele 2 moduri este un punct (a sau d) care trebuie sa fie repetor . Nu stiu daca mai are rost sa intreb dar intreb totusi...repetorul necesita 2 antene (adica luand cazul A o antena pt conexiunea c - d si inca una pentru conexiunea d - a ) sau ar merge cumva cu una singura ? Sau poate pe post de repetor se poate monta un simplu reflector....adica se poate si asa dar oare nu s-ar pierde prea mult din semnal ? In legatura cu banda de lucru de ce zici ca ar fi probleme cu banda de 2,4Ghz ? Prin zona respectiva in afara de telefonia mobila "clasica" (deci fara 3g cdma etc) nu vad ce s-ar putea gasi in banda de 2,4 Ghz . Altfel spus zona nu e prea incetosata de fel de fel de comunicatii in banda asta pt ca e departe de marile orase . Exemplifica (dupa cum a zis si Mifty "ca sa afle si altii" ) ce probleme ar putea apare folosind banda de 2,4 . Dificultatea in pozitionarea antenelor nu vad sa fie prea mare pt ca la o distanta de 7-8 km la un unghi de 10-15 grade suprafata acoperita ar un "diamentru" de pana in 2 km...da in fine...daca au reusit si altii ...pot reusi si eu . Schiteaza-mi aici tu sau cine se mai pricepe cam care ar fi lantul complet . Am inteles in mare ce echipamente ar trebui dar ca sa nu am dubii.....as luat net de la click net ...modemul de la ei si mai departe...? Pun o placa de retea wireles in acelasi pc (cel cu modemul de la clici net), o leg apoi la antena ......si apoi la antena de la destinatie pun in pc celalata placa de retea wireles ? Placa de retea de la destinatie n-as putea-o inlocui direct cu un router sau ar trebui pe langa placa de retea si un router ? Ma opresc deocamdata aici pt ca m-am intins deja prea mult (am inceput postul acum vreo 3 ore...si cum mai aflat cate ceva de pe net cu imi mai vedea cate o idee...sau o neclaritate pe care o treceam aici :smt033 ). In legatura cu placile de retea...m-am uitat la mai multe magazine...insa nu stiu de unde as putea sa-mi dau seama de sensibilitatea lor . Am gasit echipamente (aparent) interesante la http://www.worldnet.ro ....comentarii la adresa lor......propuneri de alte magazine.....propuneri de la persoane fizice :smt005 ? Si o ultima intrebare pt postul asta.....oare care ar fi castigul optim al antenelor pt o distanta (intre ele) de 7-8 km ? Nu de alta dar n-as folosi una cu un castig inutil de mare riscand sa ma treaca toate sudorile pana o pozitionez cum trebuie . Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 alt net in afara de click net nu gasesti in oras?ca posibil sa mai ai probleme si cu asta Link spre comentariu
Nemesis Postat Martie 7, 2008 Autor Partajează Postat Martie 7, 2008 Nu stiu exaxt daca mai sunt si alte servicii...cand merg acasa o sa ma interesez . Oricum am fost acolo la o sala de net care stiu ca foloseste click net si mergea destul de bine ...nu stiu ce banda aveau si ce virusi proaspeti :smt003 ...dar download-ul mergea cu cel putin 80-90 KB constant . Daca iau o banda de 4-500 KB si o impart in 3-4 pt mine ar fi suficient (deocamdata) . Link spre comentariu
bogdan546 Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Ar mai fi un distribuitor de internet radiocomofera servicii de internet wireless ,pentru zone unde nu exista alta alternativa Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum