milet Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 Vreau sa-mi fac un felinar de iluminat cand ies la iarba verde cu cortul.Am vazut multe felinare de vanzare,dar vreau sa-mi construiesc eu unul din LED-uri.Am un acumulator mic de 12V si 2.5A precum si o gramada de acumulatori toate formatele.Am vazut in oferte o gramada de parametri ale LED-urilor,vreau sa stiu care sunte cele mai puternice(albe),am vazut de 10.000lucsi,30.000lucsi...etc.Sa inteleg ca cele mai puternice sunt cele cu cat mai multzi lucsi?Va multumesc! Link spre comentariu
ranga Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 nu! Cele mai puternice led-uri sunt cele cu cei mai multi LUMENI. O sa gasesti valori si in candela si in lumeni si in luxi. din candela in lumeni se transforma in felul urmator: 1 lumen = cd?sr unde sr este unghiul solid. (steradian) si cd este valoarea exprimata in candela. Pentru un felinar ai nevoie de aproximativ 100 lumeni. Cauta LED-uri cu unghi mare de dispersie. Asta inseamna cam 100 LED-uri albe normale. Link spre comentariu
milet Postat Martie 5, 2008 Autor Partajează Postat Martie 5, 2008 Am gasit pe site-ul Tehnoelectric de aici din Oradea o oferta super,dar chiar nu stiu care sa le aleg.Poti sa-mi indici care ar fi cele mai buna?Mersi mult de raspuns! Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 5, 2008 Administratori Partajează Postat Martie 5, 2008 Scumpe si proaste Led-uri de calitate http://www.metrafo.ro Link spre comentariu
milet Postat Martie 5, 2008 Autor Partajează Postat Martie 5, 2008 Mersi Vasile,care mi le indici pentru "felinarul" meu? Link spre comentariu
milet Postat Martie 5, 2008 Autor Partajează Postat Martie 5, 2008 Nu vad parametrii lor aici pe Metrafo.Vreau sa caut conform indicatiilor lui Ranga. Link spre comentariu
ranga Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 pai de la metrafo mie mi se par bune astea:OSPW5AA1BAu unghi de 100 grade si 2.2 cd ! Asta inseamna aproximativ 5 lumeni/led. rezulta ca ai nevoie de minim 20. Pretul de 0.7 lei pe led (fara tva parca) mi se pare bun. Chestia naspa cu metrafo este ca trebuie sa comanzi de minim 100 lei. Link spre comentariu
milet Postat Martie 5, 2008 Autor Partajează Postat Martie 5, 2008 Mersi mult ranga,nu-i chiar asa,eu am mers aici la ei la sediu si am cumparat pana in 20lei produse,probabil la comnzi online este minim 100ron.Daca te pot ajuta cu ceva spune-mi.O sa le vad pe alea sunt curios ce o sa-mi iasa!! Link spre comentariu
milet Postat Martie 6, 2008 Autor Partajează Postat Martie 6, 2008 Stie cineva daca este ceva montaj electronic pentru a economisi energia la o un sistem de iluminare cu LED-uri si acumulator?Am citit undeva ca ar fi un generator de impulsuri sau un convertor in cazul in care nu este posibilitatea alimentarii de la o sursa adecvata..ceva oscilator cu o bobina am gasit undeva.Se alimenta de la 1akku de 1.2V si scotea 3Volti,cama asa ceva! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Raspunzand strict la intrebarea ta, montajul ridicator de tensiune (de la 1.2V la 3V) nu numai ca nu economiseste energie, dar chiar se pierde o oarecare cantitate in procesul de ridicare a tensiunii. Asta strict referitor la montajul ridicator de tensiune. Daca te referi la folosirea optima a energiei dintr-un acumulator ca sa obtii lumina cu ajutorul LED-urilor asta este alta poveste. Spune ce vrei sa faci de fapt, nu cum vrei sa faci, si vei gasi raspunsurile pe care le cauti. Link spre comentariu
milet Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Ok,m-am lamurit cu ridicatorul.Deci:am un acumulator cu gel de 6V/4.5amperi si multe led-uri albe cu tensiunea de 3.4-4V,ma intereseaza cum sa fac sa risipesc cat mai putina energie.Cu un montaj regulator cu tranzistor si zenner,pierd mult prin disparea caldurii,a mai spus cineva ca este un montaj postat de ranga cu 555,dar nu-l gasesc.Finalul se vrea sa fie o lampa de camping cu cat mai multe led-uri,nu lanterna,deci sa lumineze la 360 grd.Cam asta e dilema mea.... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 18, 2008 Administratori Partajează Postat Martie 18, 2008 Cel mai simplu... cumperi o lampa de gradina solara, costa cativa lei Link spre comentariu
milet Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Vasile,aia are un singur led,chiar mi-am luat una zilele trecute,e foarte interesanta ca are un acumulator de 700ma,dar e slaba pentru ce vreau eu.Deci am cumparat vreo 200 de led-uri albe de 2800mcd, cu unghi de 100grd si vreau sa le folosesc impreuna cu acumulatorul de 6v,sa fac lumina cat se poate...bine nu cu toatre 200,cu vreo 40 de leduri. Link spre comentariu
ranga Postat Martie 18, 2008 Partajează Postat Martie 18, 2008 Eu am obtinut o eficienta de 96% cu urmatoarea metoda:un pwm cu 555 cu posibilitatea de a regla factorul de umplere. Folosind un 555 cu fet mai cresti putin eficienta. De asemeni un condensator mic si o rezistenta mare mai creste putin eficienta decat daca se fol un C mare si o R mica pentru aceeasi frecventa. un MOS cu RDS-ON cat mai mica pentru a comanda led-urile si cam asta este tot. Led-urile se pun in paralel si factorul de umplere se regleaza astfel incat curentul mediu sa nu depaseasca 80% din curentul nominal al LED-urilor. Se scurteaza pvtin viata lor dar in orice caz vor supravietui mai mult decat 3-4 acumulatoare. Nu este cea mai buna metoda dar... cu siguranta este cea mai simpla!Schema a fost discutata in topiocul pe care l-am deschis acum cateva luni: viewtopic.php?f=1&t=25691 Link spre comentariu
milet Postat Martie 18, 2008 Autor Partajează Postat Martie 18, 2008 Ranga...e super schema si rezultatele obtinute cu ea.IRFZ-ul ala se gaseste de cumparat pe la Metrafo,sau in alta parte?Deci cea mai buna metoda asta ar fi... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum