Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Taxe vamale pt radioamatori

Flor

Postări Recomandate

Tocmai am auzit ca pt radioamator si pt sume sub 200$, nu ar trebui sa platesc nimic. E adevarat? Si conform carei legi?Imi trebuie exact numarul si data ei.Caz concret.Pt un colet de 104+25 (transportul)$ am "sarit" cu 78 RON. Si scria clar analizor antena...Mi-au taiat o chitannta, dar pe care nu am pastrat-o..Acuma am "furat-o', sau mai bine zis m-au furat,-ca statul e stat-, dar e bine de stiut pe viitor..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

3

• Flor

2

• MiniTehnicus

2

• rimache

1

Top autori în acest subiect

Pentru sume sub 50Euro nu se plateste nimic.Pentru aparatura de radio, in principal transceiver se plateste doar TVA, analizoarele de antena nu stiu exact unde se incadreaza, trebuie cautat in codul vamal.La ce cod a fost incadrat aparatul?

Link spre comentariu

Tocmai am auzit ca pt radioamator si pt sume sub 200$, nu ar trebui sa platesc nimic. E adevarat?

Taxele nu sunt stabilite in functie de persoana (radioamator, agricultor, pictor sau inginer) ci dupa tipul produsului importat.Cu alte cuvinte, poti aduce statie radio, difuzor exterior, analizor antene; prima se poate incadra la emitator de semnale telegrafice care include si receptor, difuzorul evident la categoria respectiva (deci nu legat de radio ci de audio) iar analizorul de antene la un tip de aparate de masura.Ce iti trebuie nu este legea, ci incadrarea tarifara ce determina calculul taxelor vamale, care se face dupa tariful vamal de import.Nu stiu cum este exact in acest moment, dar in urma cu vreo 2 ani cand am adus ultima oara un trx, am platit numai TVA in vama la valoarea produsului; valoarea a fost estimata dupa valoarea de asigurare la expeditie.ceva info mai veche la http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=168
Link spre comentariu

Prima data multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Le raman indatorat pentru bunavointa si sfaturi.

Inca nu avusesem tangente cu vama si nu cunosc nimic in acets domeniu..

On topic. Retin ca pe factura ce insotea MJF-ul scria valoarea de 104$+25 transportul..

Mi-a fost aplicat ceva in jur de 25% si astfel a rezultat 78RON..

Presupun ca daca si cand voi mai primi colete va trebui sa am la mine si o copie a autorizatiei, ca sa ma pot jutifica...

Link spre comentariu

Radioamatorii intra la categoria "sportivi" si beneficiaza de facilitati la plata taxelor vamale pentru echipamentele sportive (trcv, etc.) in conditiile Anexei 3 din Sistemul fiscal:

http://www.mfinante.ro/contribuabili/si ... anexa3.htm

Da, unde la pct. 12 scrie:

"12. Este scutit de taxe vamale importul constand in ajutoare si donatii cu caracter social, umanitar, cultural, sportiv, didactic, primite de organizatii, fundatii sau asociatii nonprofit cu caracter umanitar sau cultural, ministere si alte organe ale administratiei publice centrale si locale, sindicate si partide politice, organizatii de cult, federatii, asociatii sau cluburi sportive, unitati si institutii scolare de stat si particulare, cabinete medicale si unitati sanitare, fara a fi destinate sau folosite pentru activitati ce pot constitui amenintari la siguranta nationala."

Adica este vorba numai despre donatii cu caracterul respectiv (adica umanitar, etc.), acordate numai asociatiilor de tipul si cu caracterul mentionat.

Nu pentru produse cumparate/comercializate, si mai ales nu pentru persoane fizice.

Deci stati linistiti, nu este cazul de vreo scutire...

Dealtfel, tot acolo se specifica foarte clar, printre altele:

"conditiile care trebuie îndeplinite pentru ca bunurile enumerate la articolul precedent s? beneficieze de scutire de taxe vamale sunt:

- sa nu faca obiectul unor comercializari ulterioare;

- sa fie cuprinse în patrimoniul persoanei juridice si înregistrate în evidenta contabila proprie "

Link spre comentariu

Scrie sigur pe undeva ca echipamentele de emisie cu receptor incorporat pentru radioamatori ca si echipamentele IT si multe altele, sint scutite de taxe vamale, nu si de tva. Prin revista RR era specificat si actul normativ in care se spune asta. In concluzie se plateste tva la valoarea bunului plus transport plus comision vamal. Asta dace este vorba de import extracomunitar, daca achizitia a fost facuta din UE, trebuiesc date la posta cel mult multumiri verbale, coletul nemaitrecind prin vama!

Link spre comentariu

MFJ se fabrica in State, deci extracomunitar, nu se plateste vama dar TVA se plateste.

Nu se plateste TVA decat la valoarea echipamentului, fara transport.

Codurile se gasesc aici:

http://www.customs.ro/

Am avut scrise pe undeva exact codurile dar trebuie sa mai caut notitele, dar se specifica clar echipamentele pentru radioamatori sunt scutite de taxe vamale.

Dar mai sunt si cei care incadreaza statie radio la statie radio pentru taxi care este alt capitol sau la radioreceptor cu putere de iesire de 100w (amplituner audio) pentru ca nu au rabdare sa caute codul exact sau vor sa se scape repede.

Link spre comentariu

In linkul care l-am dat mai devreme (radioamator.ro) era specificata si incadrarea.Incadrarea vamala pentru un trx este la codul 8525, mai exact 852560, respectiv "Aparate de emisie care încorporeaza un aparat de receptie".Informatia potrivit careia "aparatura pentru radioamatori este scutita de taxe vamale" este gresita.Subliniez: in ceea ce priveste sistemul vamal, nu exista notiunea de "aparatura pentru radioamatori", ci numai produsele cu denumirile stricte din Tariful vamal de import. Puteti sa cautati zece ani incadrarea pentru "aparatura de radioamatori" in tariful vamal si nu veti gasi.Veti gasi in schimb "Aparate de emisie care încorporeaza un aparat de receptie" la 852560 unde poate fi incadrat orice trx impreuna cu accesoriile standard incluse (adica ceea ce este specificat in manual si nu sunt facturate separat, cum ar fi microfonul inclus), difuzorul exterior la 8518210090 si microfoanele (ca accesorii separate specificate separat in factura) la 851810, etc. In mod normal, incadrarea si vamuirea se face separat pentru fiecare produs facturat. De exemplu, o antena livrata impreuna cu cablul ei coaxial si specificate ca un singur produs in factura, poate fi incadrata la 85291039; daca este trecut separat in factura cablul coaxial, acesta trebuie incadrat separat la 854420.DAR: in functie de situatia concreta de la fata locului :yawinkle: daca este astfel mai convenabil, diverse accesorii, microfon sau difuzor exterior pentru trx pot fi incadrate si la 852990, mai ales daca sunt incluse in acelasi transport fara a fi specificate separat in vreun act insotitor, sau chiar la fel ca (si impreuna cu) trx-ul (uneori si vamesii vor sa simplifice lucrurile), nu trebuie uitat si propriul interes.... Un transceiver are taxa vamala zero (si majoritatea produselor conexe au taxa vamala zero). Asta nu inseamna ca este scutit de taxe vamale: "scutirea" denota o derogare/exceptie de la regula si este specificata ca atare separat (cum sunt de exemplu cazurile amintite mai sus, legate de donatii catre asociatii non profit). Taxa vamala zero este insa specificata ca atare in tarif, deci este chiar regula in sine, nu este exceptia. Deci trx-ul nu este scutit de taxe vamale, ci are taxa vamala zero. Este altceva. De ce este altceva? In primul rand pentru ca in acest caz in care taxa vamala este zero specificata in tarif, daca la un moment dat se va modifica tariful, respectiv se va modifica taxa vamala la acest produs de la zero la N %, noi va trebui sa platim noua taxa vamala aplicata de N %. Daca pentru noi ar fi fost scutit de taxa (deci daca ar fi fost exceptie de la regula tarifului), asta ar fi insemnat ca indiferent de modificare, pentru noi ar fi ramas in continuare scutit de taxa vamala, exceptia s-ar fi pastrat (asta daca nu era inlaturata/anulata printr-o modificare separata). In al doilea rand, in momentul in care taxa este specificata clar zero in tarif, nu exista semne de indoiala; cand ceri insa unui vames "scutire de taxe", este altceva (si cine stie ce acte necesare mai poate implica).Bineinteles, se plateste TVA in vama, indiferent ca este din Eu sau din SUA.Cine are de ridicat din vama echipamente de acest fel, este bine sa cunoasca dinainte codul de incadrare, deoarece nu este vorba despre produse de uz general pe care vamesii sa le cunoasca foarte bine, si astfel se evita pierderea de timp (cautarile in tarif) si mai ales eventualele probleme (deloc simple, legate de $$$) generate de confuzii (valabil mai ales in provincie unde asemenea aparate mai rar sosesc in vami)...La primul trx am asteptat o ora numai pana sa se afle incadrarea si in total a durat vreo ora si jumatate, la urmatoarele 3-4 trx-uri m-am dus "pregatit" cu toate informatiile, inclusiv cu copie dupa pagina respectiva din tariful vamal, si astfel s-a rezolvat cam de 3-4 ori mai repede...

Link spre comentariu

Inseamna ca au inebunit toti vamesii...dupa intrarea in UE coletele au venit la posta sau prin curieri acasa sau la firma la care lucrez fara a se mai plimba prin vama. Si nici la intrarea sau iesirea din tara su prea se mai face control vamal pentru cetatenii UE, numai controlul pasapoartelor. Prin sondaj se poate verifica daca nu se depaseste cantitatea permisa de bunuri accizabile ( tutun, bauturi alcoolice si asemenea ) plus aiureala care se intimpla de sarbatori cu confiscarea sarmalelor - chestie abuziva din cite se spune, nu stiu exact ca nu m-a pasionat. Exista situatii destule in care TVA se plateste in tara de origine si se deduce in tara, perfect legal de altfel. Apropo, cladirile vamilor de la ptf din vest sint cam pustii ( noaptea nu am mai vazut un birou luminat, iar pina in 2007 era lumina si lume in interior ca la bal ), angajatii trecind la vamile de interior sau pe frontiera de est ( vama - nu politia de frontiera ). In ce priveste multe produse ex UE am gasit la pret mai bun multe chestii in Europa, deoarece importindu-se in cantitati foarte mari se obtin preturi mai bune decit daca iau eu o bucata si platesc 70 usd transportul ca sa imi vina in 5 zile cum am facut eu de curind ca muream de niste componente pentru SDR. Vama nu se mai plateste la aducerea acestora in RO, aceasta platindu-se o singura data la intrarea pe tertoriul UE. Este adevarat un TRX iese mai ieftin adus din state chiar cu transport si tva decit din europa, dar mai sint si exceptii...Aveti dreptate cu taxa vamala 0 si cu scutirea de vama, de asemenea si cu faptul ca nu se face referire explicita la radioamatori, eu vorbisem strict in context.

Cum se poarta analizorul ??

Link spre comentariu

Stai linistit, nu au innebunit vamesii...Au innebunit unii dintre ei, atunci cand si-au dat seama ca cea mai mare parte a "veniturilor" (ca si a locurilor de munca) dispare :yawinkle: Incepand cu 2007, ce se importa din Eu vine cum spui tu, pentru ca acestea nu mai sunt supuse vamuirii, si asa s-a intamplat atat aici la QRL la mine (eu ma ocup si de spare parts) cat si in cazul particular de persoana fizica. Pentru restul nu s-a schimbat nimic, ceea ce se importa din afara UE se vamuieste ca si pana acum (aceleasi probleme, traduceri de facturi, incadrare, etc)Problema pentru RA ramane, deoarece majoritatea echipamentelor gen trx inca sunt aduse din SUA, din motive evidente legate de pret.Diferentele de pret trec uneori chiar si de 60%, ceea ce la un trx justifica efortul. [situatia este insa mult mai generala]Ceea ce s-a schimbat in bine este atitudinea si situatia din vami, unde de cele mai multe ori nu mai esti tratat ca si posibil infractor si nici "stors" si treburile s-au simplificat mult...

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Am inteles, din discutiile de mai sus, ca la un Tx-Rx achizitionat din SUA se plateste doar TVA, taxele vamale fiind ZERO.TVA din ce suma? Din valoarea asigurata? Din valoarea declarata? Sau se gaseste vreun destept de vămuitor sa caute preturi pe internet dupa modelul transceiverului ?

Link spre comentariu

Se plateste TVA la valoarea marfii plus a transportului. Valoarea apare pe declaratia vamala de pe colet in cazul sua- eticheta autocolanta verde si pe factura care de obicei insoteste marfa. Daca achizitia se face la la o persoana fizica, deci fara factura se ia in considerare valoarea inscrisa pe colet. Este utila o copie a documentului cu care s-a facut plata ( si o captura de pe ebay daca s-a cumparat de acolo ). Nu e dracul chiar asa de negru, dar daca intindeti coarda, nici cei de acolo nu sint prosti si daca au dubii pot folosi un catalog cu " valori minime " dupa care sa calculeze tarifele.Apropo de: " Sau se gaseste vreun destept de vămuitor sa caute preturi pe internet dupa modelul transceiverului ? " Nu acesta le este serviciul ?? Si nu noi cerem in cor bugetarilor sa isi faca cit mai bine si corect datoria ??

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări