Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de dezvelit cabluri

Vizitator razor1983

Postări Recomandate

Vizitator razor1983

Va rog frumos sa ma ajutati daca aveti idee cum pot construi o masina care sa scoata izolatia de pe cabluri electrice. Nu doar la capete ci pe toata lungimea segmente de 2-4metri. Cablurile au grosimi(fi) intre 5-80 mm.Va multumesc mult si astept idei. Daca se incumeta careva sa o faca platesc fara probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian Luben

3

• Badman

2

• suat

2

• mitescu

1

Top autori în acest subiect

treci cablurile printr-un orificiu cat diametrul lui, care e prevazut cu 2 cutite mici(de ex. varful de la kater) diametral opuse, cu varful spre interior. Ideea este sa taie izolatia in 2 parti diametral opuse ca sa o desfaci in 2 fasii. Dupa ce iese din orificiu, cablul se va infasura pe un mosor iar cele 2 jumatati de izolatie pe alte 2 mosoare. Cutitele le reglezi astfel sa nu taie toata izolatia, pentru a preveni zgarierea sarmei(sau chiar taierea sarmulitzelor la cele multifilare), ci va taia cam jumatate din grosimea izolatie, dupa care se va rupe usor cand este trasa de mosoare. De aici problema se imparte in 2 variante: Una simpla si ieftina ar fi ca la inceput trebuie sa dezizolezi putina izolatie si sa o prinzi de mosoare, dupa care ii dai drumu la "robotel" si iti desface el restu', dezavantajul e clar vizibil, va trebui sa faci operatia asta pt. fiecare cablu, iar daca ai multe e posibil sa nu-ti mai placa cu toate ca ar decurge destul de repede operatia. A doua varianta ar fi sa dezizoleze "robotelul" singur capatul si sa-si puna el singur pe mosoare cablul si izolatiile, dar cum probabil ti-ai dat seama, acest lucru este destul de complex.Ar mai fi inca o problema: O varianta simpla ar fi sa utilizezi orificii fixe, dar iti va trebui cate un orificiu pt fiecare diametru de cablu(daca difera intre ele). Poti opta si pt. un "robotel" pt o gama larga de diametre, principiul consta in cutite, care le plasezi pe un sistem autoreglabil (daca doresti dau mai multe amanunte despre acesta).Ce am zis in primul paragraf a fost experimentat de mine, am facut asa ceva rapid din lemn, si mergea perfect, dar era o improvizatie, eu trageam cu mana de fir si izolatii ca nu mi-a trebuit decat pt. cateva cabluri lungi.Sper ca m-am facut inteles. Eu pot realiza tot ce am spus mai sus chiar si in regim industrial dar te costa cam mult (mai ales a doua varianta) si nu stiu daca se va merita investitia pt. ce iti trebuie tie, cred ca ai iesi mai ieftin daca ai cumpara cablurile dezizolate. Sa nu mai pun problema ca acum sunt cam ocupat cu alte proiectele.Bafta la realizare si asteptam poze cu produsul final :smt006

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Exista si un cutit care face treaba asta, am vazut o trusa adusa din Germania care avea asa ceva.Poate sa taie izolatia sub forma de cerc sau pe lungimea cablului si adancimea se regleaza din maner.Daca nu ai nevoie la nivel industrial (cateva sute de cabluri) atunci poate o astfel de unealta este o alegere buna.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

lol :)))) le dai foc :ras: :aplauze Incalzirea globala... efectul de sera :)Efectul de sera, de fapt, este chiar un factor important, fara de care, viata pe Pamant ar fi imposibila.Incalzirea globala... din cauza emisiilor de co2 e iar o gluma proasta.Incalzirea globala, se datoreaza schimbarilor climatice, oricat s-ar polua sau daca, prin absurd, am opri toate sursele poluante, sau daca nu ar fi existat pana acum surse de poluare a aerului, schimbarea climei ar fi avut loc, orice am fi facut. Este vorba de un fel de ciclu climatic. Asa cum e primavara - vara - toamna - iarna, asa se imparte si acest ciclu. e usor sa se presupuna o schimbare a climei din cauza cresterii concentratiei de co2 ale atmosferei. E usor de demonstrat, o cantitate mai mare de co2 retine mai multa caldura, asta dupa analiza catorva date.Dar printr-un studiu mai aprofundat, in care sa se ia in calcul mai multe notiuni, releva faptul ca... nu efectul de sera aduce apocalipsa :da Daca razor1983 da foc la cabluri, nu va contribui la schimbarea climei in mod sigur, in schimb va polua. Materialul izolant trebuie eliminat, considerandu-se deseu. Se elimiona fie prin reciclare, fie prin depozitare. Il poate elimina si dand foc, dar asta nu e tocmai o metoda ecologica de eliminare. [ poluarea aerului cu diverse substante, ploi acide, afectarea calitatii solului si a panzei freatice...etc ] a. Stiati ca in Romania, primul strat de panza freatica... e compromis? ca factori, incepem de la haznaua din fundul curtii pana... la poluari industriale ]Vine primavara, sarbatorim 4 mai muncitoresc... mergem unde am fost si anul trecut.. ca a fost misto... Oare om avea surpriza sa gasim PET-urile lasate tot de noi acolo anul trecut? Plecam cu masina, acum iarna se vede cel mai mult inconstienta si neglijenta multora dintre noi, in padurile de la marginea oraselor... si un exemplu foarte usor de observat. Pe marginea soselei multe ambalaje, pungi, peturi, cutii de energizant... etc. Vine primavara, verdeata creste... nu le observam. Acum se observa cel mai bine. Cand nu e zapada, cand nu e nici vegetatie. Pe marinea soselelor, cailor ferate, sa nu mai vorbescde acele popasuri de pe drumurile nationale. Platformele de gunoi de la marginea localitatilor [ zonele rurale ], unde este asezat acel gunoi? E biodegradabil... da... cateva mii de tone de compost asezat totul la un loc. De unde bem apa? dintr-o fantana amplasata la 3 km distanta de acea platforma de gunoi?Importam pana si cartofi? pentru ca nimanui nu ia pasat de sistemele invechite de irigatii? [ nu am stiut sa pastram si sa intretinem vechile sisteme de irigatii, sa mai punem problema de modernizare? ] Ce e aia agricultura moderna cand, vedem diverse ferme ce se ocupa cu agricultura, investesc in tractoare si camioane, iar managerii spun " da doamen sa ploua " Exemplu, Grecii, ijn insula Creta, au un sol argilos [fata de ce avem noi ], practica agricultura, si exporta de mam focului...dintr-un sol argilos, caramiziu.Ne uitam la TV, vedem alunecari de teren, multi ii compatimesc pe sinistrati. eu spun " ati meritat" ati taiat si despadurit tot ce ati putut, acum tipati ca va fuge casa la vale? v-ati facut-o cu mana voastra"Creste dunarea, cresc destule rauri primavara? Plangem ca suntem inundati? Bun, dar cine ne-a pus sa facem casa... in lunca inundabila a raului / fluviului ?

Link spre comentariu

Ca sa continuam off-topic-ul:

Incalzirea globala... din cauza emisiilor de co2 e iar o gluma proasta.

"Gluma proasta" e crezuta de toti analfabetii stiintific, care nu au aflat ca CO2 e mai greu decat aerul, asa ca nu se poate "inalta" in atmosfera, pentru a deveni o patura transparenta pentru lumina dar opaca pt. infrarosii... Si nici freonii(CFC) nu au densitate mai mica decat aerul, plus ca stratul de ozon se afla in ionosfera la cca. 50 km inaltime, iar troposfera se intinde pana la cca. 11 km, deci cam greu sa ajunga freonii in ionosfera...sa nu mai pomenim aspectul cel mai important, ca stratul de ozon ia nastere tocmai datorita ionizarii oxigenului din ionosfera de catre radiatiile UV emise de Soare.Cat timp va exista oxigen in atmosfera terestra, si Soarele va emite UV, va exista si patura de ozon. Asa-zisa "gaura" din stratul de ozon, observata deasupra Polului Sud, este un fenomen natural, nu are vreo legatura cu vreo activitate umana. In timpul "Anului International Geofizic 1957-1958 s-a lamurit clar acest aspect!Dar unii "inventeaza religii si doctrine" cu spor...
Link spre comentariu

Pai e mai usor sa faci o demonstratie din niste presupuneri, fara sa cunosti esentialulE mai greu sa tii cont de mai multe date si sa faci legatura intre ele, deh, e grea documentarea.Acum ma intreb, de ce ni se tot baga pe gat in mass media incalzirea globala din cauza emisiilor de co2 :), ai adaugat si tu freonii si ozonul... alt lucru perfect valabil... Si nu se vorbeste intr-adevar, de realele probleme de mediu care ne afecteaza direct? Vreo motivatie pentru toate astea exista?Sa inteleg pentru efectul de sera si co 2 au bagat "vrajeala asta" ca sa diminueze defrisarile? Zvonuri precum apocalipsa din 2000, alte zvonuri despre apocalipsa 2012, incalzirea globala din pricina CO2 :rade: Ce cred intr-adevar este zvonul legat de un seism ceva mai puternic [ ce va darama toate bulinele rosii ] dar dupa cum prevesteste Esca, ca o sa fie peste fix o luna... hehehe... nu cred ]

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Faina masina, arata robust. Cea mai exemplificativa e poza a doua, unde se vede din mecanismul de despicare. Cred ca insa trebuie adaptata de fiecare data pentru tipul de cablu ce-l vrem despicat, nu? Dupa ce se taie invelisul pe lungime, izolatia se da jos manual, nu? Discul de taiere este HSS? Mai face cineva masini de genul asta? e artizanala?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări