Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

3 Amplificatoare in test : QC-70M / EF-70B / CF-70M

Blacksmith

Postări Recomandate

frumoase cablaje....nu ai si in format pdf?????Eu nu ma descurc cu acest program...eagle...sau cum ii spune.....cu alimentare 2*30 vcc cat scoate acest amplificator...trebuie modificari in schema....???

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

20

• zal

8

• EmyRulz

7

• pitbull_bog

3

Top autori în acest subiect

Alimentat cu +/-30Vcc scoate :

- 35W / 8 ohmi

- 56W / 4 ohmi

Modificari in schema sint minore si doar de valori, deci cablajul ramine acelasi.

Cablajul nu e in Eagle, e in Sprint Layout. Nici mie nu-mi place Eagle-ul ... :smt016

O sa-l convertesc si in PDF ... dar sa gasesc programu ...

Link spre comentariu

Gata si pdf-ul. :tonqe: Cu metoda PnP am facut, dar e chinuiala mare. Vreau sa trec la foto ... :smt009 Daca faceti amplifu sa ziceti cum vi se pare, ca tare sint curios. :smt020

Link spre comentariu

Ba da ... :smt036Voi face acest amplif in 3 variante. Etajul de intrare va fi acelasi (pt. ca e cel mai bun) si pe rind voi incerca cu :1. Etaj final Quasi-Complementar cu IRFP450 (asta facut)2. Etaj final Complementar cu IRFP240/92403. Etaj final Complementar cu Bipolari 2SC5200/2SA1943. :weedman:EDIT:Aaaaa ai zis "laterali" .... nustiu de ce am inteles "complementari"Pai as face ... dar sint prea scumpi ... nici nu prea se gasesc... si cred ca mare diferenta nu e.A facut un prieten si zicea ca se aude la fel ca cel care i l-am facut eu cu IRF-uri (tot cam ca asta). :smt102

Link spre comentariu

Voi face acest amplif in 3 variante. Etajul de intrare va fi acelasi (pt. ca e cel mai bun) si pe rind voi incerca cu :1. Etaj final Quasi-Complementar cu IRFP450 (asta facut)2. Etaj final Complementar cu IRFP240/92403. Etaj final Complementar cu Bipolari 2SC5200/2SA1943. :weedman:

Buna idee! Ai grija ca pe la noi "circula" 2SA uri si 2SC uri piratate si bune de nimic. Eu am patito.
Link spre comentariu

Am stabilit si schema pt bipolari :[attachment=0]EF-70B.GIF[/attachment]Acum lucrez la cablaj ... si astept sa vina piesele pt. cel quasi-complementar. :banghead:

Link spre comentariu

Dudikoff, am citeva observatii de facut, schema cu trz bipolari nu e aproape acelasi lucru cu cea pe trz mosi.

De exemplu, daca o luam de la intrare spre iesire, de ce lucrezi pe o impedanta mica de intrare si implicit a buclei de amplificare? 12k e destul de mica fata de 47k cea standard, de linie a amplifurilor ''de scena'', valoare care-ti permite sa conectezi la intrare si surse cu impedante mai mari, de peste 100k, cum ar fi un preu pe tuburi. Banuiesc ca cond de intrare de 9uF (?) ti-a reiesit din calcule sau simulari. Filtrul R1,C2 la impedanta aleasa de intrare iti va atenua inaltele, de asemenea, R11,C3 iti vor da o amplificare mai mica si surplus de frecvente joase. Ai incercat sa vezi cu R8 legata pe ramura - cum ar fi? Pentru simetria trz piloti, ar trebui ca T10 sa aiba si el in emitor o rezistenta egala cu R9 (vor merge fierbinti saracii daca nu le pui radiatoare). VR1 e foarte mic, mai bine pui in locul la R13,VR1 un semireglabil de 2,2...5k (atentie la pozitionarea cursorului, sa o faci de asa natura ca in cazul nefericit, cind ar parasi traseul, intre b-e la trz superdioda sa se regaseasca intreaga valoare a semireglabilului, asa scapi de cumparat alti trz prefinali si finali). R15,16 nu sint necesare, daca le lasi totusi, sa le suntezi cu condensatori de citeva sute de pF. T11,12 sint mici ptr atacarea trz finale, ii va ucide curentul debitat, pune BD241/242C, 243/244C, 911/912, MJE15030/15031, etc, care vor merge destul de calzi la vara, cu semnal. Merg si BD237/238 dar cu radiatoare micute neaparat. C10 e inutil, mai ales ca exista C4 inaintea lui (sa-l pui si pe asta la minim 100V). R17 e prea mare, 220...330 Ohmi/1...2W maxim la configuratia asta, sau daca pui 2 rezistente, intre bazele trz finali si iesire, sa le pui de 100...150 Ohmi/1W. Sa pui Rz la 2...3W si Cz la 160...250V.

Cam atit... :smt006

Link spre comentariu

Mersi pt. observatii Zal. Imi tin spiritul treaz. :partyman:

...de ce lucrezi pe o impedanta mica de intrare ? 12k e destul de mica fata de 47k cea standard...
Eu stiam ca cea standard e de 10K la amplifurile profesionale de scena... :smt017

Rezistorul R2 care stabileste impedanta se comporta exact ca un generator de zgomot.

Si se stie ca zgomotul produs e direct proportional cu valoarea rezistorului. Deci o valoare mai mica va genera mai putin zgomot ...

Stiu ca e nesemnificativa chestia asta ... dar na ...

Banuiesc ca cond de intrare de 9uF (?) ti-a reiesit din calcule sau simulari
Asa ... si ? Ce nu e in regeula cu asta ?

Filtrul R1,C2 la impedanta aleasa de intrare iti va atenua inaltele
Daca te uiti la banda care o scoate, vezi ca e liniar pina la 70Khz ... nu e nici o atenuare. :smt082

R11,C3 iti vor da o amplificare mai mica si surplus de frecvente joase
Exact! Daca te uiti iar la banda de trecere o sa vezi ca coboara pina la 5Hz fara atenuare. :supz:

Condu ala C3 s-ar putea lua de tot de acolo. Nu face decit sa reduca amplificarea daca bagi CC la intrare. Dar totusi sa-l lasam ... sa fie ca un fel de protectie, ca oricum nu strica cu nimic.

Aici nu prea sint sigur daca ar ajuta un cond de 100n in paralel cu C3 ... asa am vazut prin unele scheme.

Ai incercat sa vezi cu R8 legata pe ramura - cum ar fi?
Inca nu. Cind fac prototipu o sa incerc. Dar la ce ar trebui sa ma astept ?

... vor merge fierbinti saracii daca nu le pui radiatoare... ... ii va ucide curentul debitat... :soc:

In legatura cu MJE-urile care le va ucide curentul debitat... o sa discutam dupa ce fac primu test.

Eu am mai facut odata configuratia asta cu bipolari si a mers... si parca MJE-urile nu se incalzeau decit putin, dar nustiu daca mai imi reamintesc bine

... mai ales ca exista C4 inaintea lui (sa-l pui si pe asta la minim 100V).
De ce ?

Pe el cad doar cei citiva volti de la bias...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări