Blacksmith Postat Martie 2, 2008 Partajează Postat Martie 2, 2008 Va prezint ultimea mea realizare : Amplificator QC-70M (Mini-Quasi) :naughty: ... si cea mai reusita de pina acum. Etajul de intare si amplificator in tensiune sint standard, iar etajul final este un quasi-complementar adevarat, imbunatatit cu dioda Baxandall. Am urmarit sa fac un amplificator cu performante maxime dar fara complicatii inutile. Ce m-a uitmit cel mai mult de data asta, a fost zgomotul (aproape zero) si offsetul (2mV-fara semireglabil!). Am folosit tranzistori BC560/550 in etajul de intrare si chiar se cunoaste diferenta. Cu intrarea la masa, la 20cm de difuzor nu auzi nimic. Sint extraordinari acesti tranzistori. :supz: Urmeaza sa-i trag si un cablaj pe masura ... :smt033 Ceva pareri ... ? :smt017 Link spre comentariu
Blind Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 ... imbunatatit cu dioda Baxandall....Ce-i aia dioda Baxandall? N-am auzit decat de corector de ton tip baxandall.. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 Felicitari! Imi place, simplu si la obiect! Ceva impresii despre cum suna? :rock: Link spre comentariu
andiy Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 ... imbunatatit cu dioda Baxandall....Ce-i aia dioda Baxandall? N-am auzit decat de corector de ton tip baxandall..Exista....Iti citez dintr-o carte /Audio Power Amplifier Design Handbook - Douglas Self. Quasi-complementary outputs Originally, the quasi-complementary configuration[7] was virtually mandatory,as it was a long time before PNP silicon power transistors were available in anything approaching complements of the NPN versions. The standard version shown at Figure 5.5b is well known for poor symmetry around the crossover region, as shown in Figure 5.11. Figure 5.12 zooms in to show that the crossover region is a kind of unhappy hybrid of the EF and CFP, as might be expected, and that no setting of Vbias can remove the sharp edge in the gain plot. A major improvement to symmetry can be made by using a Baxandall diode[8], as shown in Figure 5.5c. This stratagem yields gain plots very similar to those for the true complementary EF at Figures 5.7, 5.8, though in practice the crossover distortion seems rather higher. When this Quasi-Baxandall stage is used closed-loop in an amplifier in which Distortions 1 and 2, and 4 to 7 have been properly eliminated, it is capable of much better performance than is commonly believed; for example, 0.0015% (1 kHz) and 0.015% (10 kHz) at 100 W is straightforward to obtain from an amplifier with a moderate NFB factor of about 34 dB at 20 kHz.The best reason to use the quasi-Baxandall approach today is to save money on output devices, as PNP power BJTs remain somewhat pricier than NPNs. Given the tiny cost of a Baxandall diode, and the absolutely dependable improvement it gives, there seems no reason why anyone should ever use the standard quasi circuit. My experiments show that the value of R1 in Figure 5.5c is not critical; making it about the same as Rc seems to work well. Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 Se pare ca aceasta dioda simuleaza inca o cadere de tensiube Vbe, ca in cazul unui etaj complementar, astfel se imbunatateste simetria in jurul zonei de crossover. Nu stiu cat de mult isi face treaba in cazul etajului final cu Mosfet. Link spre comentariu
alex mm Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 ....din cate am mai vazut, cred ca locul la R23 este in sursa tranzistorului T14 si :smt009 in drena asa cum e acuma :rolleyes: ce ziceti? Pe viitor ,iti sugerez ,sa folosesti cablajul de test , decat asa spatial ,e mai sanatos (parerea mea ) . In rest felicitari pt. proiect :tonqe: Sa ai spor la constructii :smt006 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 3, 2008 Autor Partajează Postat Martie 3, 2008 Etajul final quasi-complementar e compus dintr-o jumate de Darlington(EF) si o jumate de Sziklai(CF) La configuratia Sziklai rezistenta de 0,33R e pusa in colector (drena). :smt017 Am incercat (in simulator) si cu ea pusa in sursa; cresc putin distorsiunile. O alta chestie misto la amplificatorul asta e ca driverii nu au nevoie de radiator, deci va iesi un cablaj mic ! :smt003 Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 Rezistenta e pusa bine unde e, tranzistorul compus de tip Super-G se comporta ca un tranzistor echivalent de tipul driverului. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 3, 2008 Autor Partajează Postat Martie 3, 2008 Atunci, R17 n-ar fi mai bine sa vina intre T13-sursa si R19 ? In felul asta ar fi degenerat tranzistorul compus nu doar T13 ... :smt017 Link spre comentariu
EmyRulz Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 Nu cred ca este o idee prea buna. Rezistorul R17 are rolul de a seta Vgs al tranzistorului T13 . In plus degenerarea tranzistorului compus este realizata de R19. Oricum in acest context degenerarea nu prea are sens intrucat amplificarea in tensiune este 1.In cazul tranzistoarelor compuse Darlington, se foloseste un rezistor asa cum ai specificat tu, insa acela are rolul de a mari curentul prin primul tranzistor, rol care este indeplinit in acest circuit de R17. Link spre comentariu
Vizitator dark_one Postat Martie 4, 2008 Partajează Postat Martie 4, 2008 14 tranzistori, un radiator de la un socket a, oscilograme frumoase vizualizate direct in jpg si un topic care probabil multumita mie va degenera intr-un ritm haotic pentru un amplificator care scoate...cat..? 60 - 80w? Link spre comentariu
cosmin_h Postat Martie 4, 2008 Partajează Postat Martie 4, 2008 Interesant, asteptam sa il vedem si pe cablaj :weedman: Link spre comentariu
zal Postat Martie 4, 2008 Partajează Postat Martie 4, 2008 Nu e mini deloc, e un amplif normal. Daca era mini, incapea intr-o cutie de chibrituri.Dioda aia cred ca ai pus-o degeaba, nu poate sa simuleze o s-p de la un mos, e de folosit daca pui trz bipolari, poti in schimb sa lasi rez care era in paralel cu ea si sa o pui tot de 470 Ohmi, scoti si condensatorul. Pentru o si mai mare exactitate, ar trebui sa pui o rez de aceeasi valoare si in colectorul trz prefinal de pe ramura +. Asta ca amindoi trz prefinali ''sa vada'' aceleasi rezistente de sarcina.E o parere...Daca merge bine in final, poti spune ca ai scapat de depresiile din trecut. :smt003P.S. vad ca nu mai merge legatura catre proiectul tau. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 7, 2008 Autor Partajează Postat Martie 7, 2008 Am terminat si CABLAJUL ! :weedman: :smt033 :partyman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum