nickrvl Postat Martie 2, 2008 Partajează Postat Martie 2, 2008 Stiu ca sa mai discutat dar nu prea inteleg mare lucru din ce citesc, cu ingaduinta dv am si eu urmatoarele intrebari/probleme si sint nestiutor in domeniu.. Am 5 Buc ATTINY 2313-20SU si poate reusesc sa fac ceva cu ele, insa acum incep intrebarile. Pentru a face ceva cu ele trebuie programate, iara pentru asta trebuiesc legate la Calculator prin intermediul unui "programator", cred ca asa se numeste daca gresesc corectati-ma pentru ca vreau sa vorbesc acesi limbaj ca voi toti. Acest programator se poate lega prin USB, paralel sau serial sau cu alte cuvinte ce port se foloseste cel mai usor/frecvent. In afara de programator mai trebuie soft pentru programare (asta cum se cheama, tot programator?) parca cei de la Atmel au ceva free daca nu ma insel. Deocamdata atit, daca e cineva care i-mi raspunde promit sa-l stresez cu intrebari pina ma lamuresc :smt003 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2008 Partajează Postat Martie 2, 2008 Programatorul cel mai simplu consta in cateva sarme legate la portul paralel (cel de imprimanta). Mai simplu de atat cred ca e greu de gasit. Se poate si cu serial sau USB dar putin mai complicat. Exemple gasesti nenumarate pe internet sau aici: viewtopic.php?f=37&t=28084 Ca sa scrii (bagi) un program in memoria unui microcontroller iti trebuie 2 lucruri: 1. Ce vrei sa bagi - adica un fisier de tip .hex in care sunt specificate instructiunile pe care le executa microcontroller-ul. Asta este programul pe care il va executa si care dicteaza comportamentul montajului final. Fisierul .hex este diferit in functie de ce vrei sa faca montajul in care este pus microcontroller-ul. 2. Softul de scriere - asta este un program care nu face alceva decat sa ia fisierul .hex, fisier care contine toate instructiunile pe care le va executa microcontrollerul, si sa il scrie (arda) in memoria microcontroller-ului. Softul de scriere este diferit in functie de varianta hardware de programator pe care o ai: pe portul serial, paralel sau USB. Ca sa obtii fisiere .hex pe care sa le scrii in memoria microcontroller-ului poti sau sa le iei gata scrise de catre altcineva, de pe internet, sau sa le scrii tu folosind diferite asambloare sau compilatoare. Pentru a doua varianta trebuie sa afli cate ceva despre limbaje de programare si despre structura interna a microcontroller-ului cu care lucrezi cat si despre schema concreta in care va fi folosit. Pentru primul caz, in care .hex-ul este luat de la altcineva nu faci decat sa construiesti schema si sa programezii microcontroller-ul cu fisierul .hex care ti se da. Schema si fisierul cu programul .hex trebuie sa fie luata din acelasi loc altfel ai sanse mici, aproape nule, sa mearga corect montajul. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 3, 2008 Autor Partajează Postat Martie 3, 2008 Programatorul cel mai simplu consta in cateva sarme legate la portul paralel (cel de imprimanta). Mai simplu de atat cred ca e greu de gasit. Se poate si cu serial sau USB dar putin mai complicat. Exemple gasesti nenumarate pe internet sau aici: viewtopic.php?f=37&t=28084 Ca sa scrii (bagi) un program in memoria unui microcontroller iti trebuie 2 lucruri: 1. Ce vrei sa bagi - adica un fisier de tip .hex in care sunt specificate instructiunile pe care le executa microcontroller-ul. Asta este programul pe care il va executa si care dicteaza comportamentul montajului final. Fisierul .hex este diferit in functie de ce vrei sa faca montajul in care este pus microcontroller-ul. 2. Softul de scriere - asta este un program care nu face alceva decat sa ia fisierul .hex, fisier care contine toate instructiunile pe care le va executa microcontrollerul, si sa il scrie (arda) in memoria microcontroller-ului. Softul de scriere este diferit in functie de varianta hardware de programator pe care o ai: pe portul serial, paralel sau USB. Ca sa obtii fisiere .hex pe care sa le scrii in memoria microcontroller-ului poti sau sa le iei gata scrise de catre altcineva, de pe internet, sau sa le scrii tu folosind diferite asambloare sau compilatoare. Pentru a doua varianta trebuie sa afli cate ceva despre limbaje de programare si despre structura interna a microcontroller-ului cu care lucrezi cat si despre schema concreta in care va fi folosit. Pentru primul caz, in care .hex-ul este luat de la altcineva nu faci decat sa construiesti schema si sa programezii microcontroller-ul cu fisierul .hex care ti se da. Schema si fisierul cu programul .hex trebuie sa fie luata din acelasi loc altfel ai sanse mici, aproape nule, sa mearga corect montajul. Acum urmeaza siciiala... :smt003 Sa zicem ca aleg urmatoarea varianta de programator: Ar fi mai bine cu optocuploare? [attachment=0]new-2.jpg[/attachment] E bine cum am legat Atmelu?Unde leg SCK? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2008 Partajează Postat Martie 3, 2008 ...Ar fi mai bine cu optocuploare?...Mai bine ar fi si daca ai putea purta un costum spatial in timp ce lucrezi. Din ala impotriva radiatiilor si a frigului cosmic, asa cum poarta cosmonautii cand parasesc naveta. Pana atunci uita de optocuploare si leaga 4 sarme, ca in schema pe care ai ales-o. Cel mai mare dusman al binelui este mai binele. ...E bine cum am legat Atmelu?Unde leg SCK?E bine (daca facem abstractie de faptul ca Atmel este firma, nu integratul, asa ca nu ai cum sa legi firma :smt003 ). La pagina 167 scrie unde legi SCK: pinul 19 (PB7)http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2543.pdf Spor la treaba. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 4, 2008 Autor Partajează Postat Martie 4, 2008 ...Ar fi mai bine cu optocuploare?... Mai bine ar fi si daca ai putea purta un costum spatial in timp ce lucrezi. Din ala impotriva radiatiilor si a frigului cosmic, asa cum poarta cosmonautii cand parasesc naveta. Pana atunci uita de optocuploare si leaga 4 sarme, ca in schema pe care ai ales-o. Cel mai mare dusman al binelui este mai binele. ...E bine cum am legat Atmelu?Unde leg SCK? E bine (daca facem abstractie de faptul ca Atmel este firma, nu integratul, asa ca nu ai cum sa legi firma :smt003 ). La pagina 167 scrie unde legi SCK: pinul 19 (PB7) http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2543.pdf Spor la treaba. Adica asa: [attachment=0]new-2.jpg[/attachment] Vad ca la ironi esti bun... Tinind cont ca nu am facut asta niciodata mai folositor era un raspuns cu DA si NU chiar daca la manual zice asa, pur si simplu intrebam pe cei care au mai facut asa ceva in idea de a primi informatii precise. Acum, pentru Atmelu (Si Mercedes e firma si tot Mercedes le zicem la masinile sale) meu sau cum vrei tu ATTINY 2313 , considerind ca legaturile sint bune, trebuie un soft pentru programare. Nu stiu daca sint informat bine, trebuie un soft pentru programare si un compilator? Si cam care ar fi acesta? doar Twinavr (viewtopic.php?f=37&t=22396 ) e compatibil cu acest programator? Numa bine Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2008 Partajează Postat Martie 4, 2008 Imi cer scuze daca te-ai simtit ofensat, nu am avut intentia asta. Prea pui la suflet :smt016 . Cu compilatorul obtii ce vrei sa pui in microcontroller (uC), dar trebuie sa te pricepi la programare si muncesti ceva pana faci programul sa-ti mearga, chiar daca te pricepi. Poti lua fisierul .hex gata compilat daca folosesti proiecte de pe internet unde se da si softul (firmware-ul) pe care sa-l bagi in uC. Pe urma trebuie sa scrii/arzi sau corect spus sa programezi uC-ul. Pentru asta folosesti un alt soft (nu compilatorul) care stie sa se inteleaga cu programatorul pe care ai de gand sa-l folosesti. Nu stiu daca TwinAVR merge sau nu, tot ce pot sa spun este ca eu am folosit avrpp.exe pe care il gasesti in arhiva AVR programmer.zip de la adresa de mai jos si mi-a mers. viewtopic.php?f=37&t=28084 Teoretic ar trebui sa mearga orice soft de scriere compatibil cu STK200. Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 5, 2008 Autor Partajează Postat Martie 5, 2008 Imi cer scuze daca te-ai simtit ofensat, nu am avut intentia asta. Prea pui la suflet :smt016 . Cu compilatorul obtii ce vrei sa pui in microcontroller (uC), dar trebuie sa te pricepi la programare si muncesti ceva pana faci programul sa-ti mearga, chiar daca te pricepi. Poti lua fisierul .hex gata compilat daca folosesti proiecte de pe internet unde se da si softul (firmware-ul) pe care sa-l bagi in uC. Pe urma trebuie sa scrii/arzi sau corect spus sa programezi uC-ul. Pentru asta folosesti un alt soft (nu compilatorul) care stie sa se inteleaga cu programatorul pe care ai de gand sa-l folosesti. Nu stiu daca TwinAVR merge sau nu, tot ce pot sa spun este ca eu am folosit avrpp.exe pe care il gasesti in arhiva AVR programmer.zip de la adresa de mai jos si mi-a mers. viewtopic.php?f=37&t=28084 Teoretic ar trebui sa mearga orice soft de scriere compatibil cu STK200. Nu m-am suparat, din contra, si mai am intrebari. Poti sa-mi zici ce poate face cu acest uC? Sau, sti ce fac pinii in sensul ca la pinul cutare se poate pune un contac(buton) la pinul cutare se pot scoate "comenzi"? ????????? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2008 Partajează Postat Martie 5, 2008 E foarte mult de povestit. Poti face aproape orice cu un uC. Majoritatea pinilor sunt programabili, pot fi folositi atat ca intrari cat si ca iesiri, dupa cum iti trebuie. Daca vrei sa afli despre uC foloseste cu incredere Google. Cauta tutoriale (desper uC in general, nu despre modelul tau, pentru ca toate sunt similare) si citeste cat mai mult. Pe urma download-eaza foile de catalog de la producatori. Cand ai inceput sa intelegi cum stau lucrurile uita-te si pe Application Notes de la producatori. Intre timp incearca programe simple, sa faci un LED sa clipeasca, sau sa citesti starea unui buton. Dupa ce ai terminat toate astea mai inveti putin despre tehnici de programare, algoritmi, etc. Apoi proiectezi cateva montaje serioase de la 0 si faci softul pentru ele. E un proces lung, nu te astepta sa termini in cateva zile. Apuca-te de citit si daca te poticnesti mai intrebi pe forum. Inainte de a intreba cauta cu Google. Iti doresc succese nebanuite. :smt003 Link spre comentariu
danzup Postat Martie 10, 2008 Partajează Postat Martie 10, 2008 Daca tot esti incepator foloseste Bascom-Avr . Il gasesti la http://www.mcselec.com la download versiuinea free care accepta cod pana la 4Kb flash. In el ai o groaza de exemple cu diferite microcontrolere Atmel Avr , Application Note etc. Plus ca ai acolo un help in format pdf. Daca vrei sa lucrezi in limbaj masina recomand AVR Studio care e gratuit pe site la atmel : http://www.atmel.com . http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... id=607#798 Ca de obicei google iti va da mai mult. P.S. : In general nu trebuie sa intrebi nimic pe nimeni daca citesti Application Note !!! Sau cum spunem toti : RTFM ! Link spre comentariu
nickrvl Postat Martie 10, 2008 Autor Partajează Postat Martie 10, 2008 OK, multumesc la toata lumea, urmeaza testele.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum