gogoo Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 Montajul din linkul de mai jos este un receptor radio sau doar transmitator sau ambele ca nu m-am prins de faza.Dupa nume pare a fi si receptor si transmitator dar dupa microfonul acela atasat la montaj pare a fi doar transmitator,ca nu vad sa aiba si un difuzor ceva.Si inca ceva daca se poate seta frecventa sau are doar o frecventa definita de pe care poti sa receptionezi. http://home4.swipnet.se/~w-41522/qrproot.html Nu am avut timp sa citesc pentru ca trebuia sa plec la scoala si trebuie sa dau un raspuns la scoala cuiva legat de acest montaj si de asta am postat,poate reusesc sa intru de la scoala si sa vad.\ Daca nu se gaseste nimeni pana diseara ma apuc eu sa citesc. Multamesc. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 A QRPp DSB transceiver for the 80 meter band (1 Watt P.E.P.).Transceiver cu putere mica (QRP) pentru banda de 80m cu putere de iesire 1W.Some builders have reported trouble when trying to get the correct VFO coverage. A tuning range of 3600-3800 kHz is strongly recommended. Do not try to include the CW segment, 3500-3600 kHz, because the tuning linearity will suffer and the rig has no CW transmitting capabilities anyway.Banda de acord este de 3600-3800khz.Daca te intereseaza sa-l construiesti este recomandabil sa citesti toate datele despre el.Bineinteles construiesti doar receptorul si dupa ce dai examen si obtii clasa 3-a completezi si restul. Link spre comentariu
gogoo Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 Deci daca eu fac acest montaj ,voi obtine un emitator-receptor,adica pot emite si pot receptiona pe banda aia ?Examen nu imi trebuie ca nu il fac ca sa emit,il fac doar pentru hobby si sa experimentez...Sincer nu m-as risca atat sa o bag pe mama la parnaie sau pe tata. Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 SM6LKM a facut un qrp tare simpatic, merita construit, ca radioamator.Dar pote pune ceva probleme la torurile alea, care nu se gasesc prea usor...Nu ori ce fel de tor de ferita poate fi folosit acolo.Fiind cu conversie directa, nu e extraordinar de selectiv dar e foarte sensibil si are zgomot foarte redus,si nici nu se pune problema alinierii vreunei frecvente intermediare.Intodeauna mi-a placut simplitatea unu-i receptor cu conversie directa ;) Link spre comentariu
gogoo Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 Sa m-apuc sa-l fac deci ? Tare as vrea sa ascult si eu morse de la altii...daca nu voce...am vazut la rony intr-o seara cum asculta morse de la unii si m-a cam ofticat . :smt013 Am nist toruri pe aici.Poza cu ele. http://i28.tinypic.com/21jvi1e.jpg Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 pai tocami aicea e faza, ca e pe banda de voce, nu de morse. morse e inte 3.500 shi 3.600rtx-ul asta merge intre 3.6-3.8, exact banda de voceba chiar SM6LKM recomanda sa nu tragi(extinzi banda de lucru) de vfo sa mearga intre 3.5-3.8 ca se duce linearitatea, pe apa sambetei, la acord :DEdit: deci succes! Aoleu...Nici unul din torurile alea nu le potzi folosi in montajul ala, din pacate...Alea sunt toruri de sursa in comutatie, si care nu pot opera la frecvete mari, de peste 1Mhz...Daca ai de unde, unele baloonuri de televiziune, (adaptoare de impendanta, de la 300Ohm simetric la 75ohm asimetric) contin un tor dublu, de ferita suficient de "moale" sa fie utilizabila in schema aia.Arata ca niste "8"-uri, de ferita. dar, doar unele, baloonuri au asa ceva, pentru ca altele au bobinele in aer...Unele antene de televiziune, cu 2 betze telescopice mai au astfel de toruri, si distributoarele de semnal, dar cele din urma sunt mult prea mici sa poata fi folosite in scopul de fata... Link spre comentariu
gogoo Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 Daca ai vorbi mai pe intelesul meu ar fi ok.De ce sa nu trag sa nu pierd ce ? Link spre comentariu
yo6ial Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 Daca ai vorbi mai pe intelesul meu ar fi ok.De ce sa nu trag sa nu pierd ce ?gogo: Scuza-mi argoul...A "trage de un oscilator" cu fecventa variabila, numit VFO, inseamna ai extinde banda acoperita, peste limitele la care a fost proiectat. Autorul schemei spune ca daca "tragi" mai mult de vfo, nu o sa mai se mai acorde liniar, frecventa din acel potentiometru de acord. Adica in loc sa creasca sau sa descreasca cu 10Khz/tura(doar exemplu), o sa se modifice din ce in ce mai mult, cum te apopii de capatul de scala, cu potentiometrul. Aparatul acela receptioneaza intre 3.600Mhz shi 3.800Mhz, adica in banda de fonie. Link spre comentariu
gogoo Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 In concluzie e greu de facut sa mearga... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 E DSB si nu prea se mai poarta; asa cum ii spune si numele aparatul a fost proiectat in anii '80 !!!!! Chestia cu linearitatea e relativa, intr-adevar e cam greu sa obtii o variatie de 300 de khz cu diode varicap e cam dificil, dar nimeni nu te impiedica sa pui un cond. variabil. Oricum constructia nu e tocmai simpla pentru un incepator dar nu e nici foarte dificila, dar trebuie putina experienta si ceva aparate de masura. In ce priveste chestia cu " apucatul de citit " incearca sa vezi ca nu e foarte dificil si ca usor, usor te obisnuiesti si cu asta. Link spre comentariu
Eugenn Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 Liniaritatea acordului se strica daca vrei sa acoperi toata banda 3500-3800kHz. Pentru Morse, e necesar sa se acopere 3500-3600kHz, cred ca se poate acoperi cu liniaritate buna, regland L2. Se poate incerca acoperirea unei benzi mai mari, de ex 3.5-3.7MHz, atat timp cat liniaritatea e acceptabila.Greu de procurat sunt varicapurile BB809 si potentiometrul multitura de acord, RV2. Am vazut acum vreo 5 ani la un magazin potentiometre bobinate, cu 10 ture, dar costau o avere. Pentru morse si receptie SSB e obligatoriu un acord mult mai precis decat la un radio AM obisnuit, sa se acopere maxim 20-30kHz/tura.Eu am folosit in receptoare pentru 3.5-3.8 MHz toruri recuperate din circuitul starter al becurilor fluorescente economice chinezesti uzate - se desface baza de plastic si se indeparteaza bobinajul trifilar al torului. Aceste toruri au AL=2.2uH/sp^2, aproximativ. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 29, 2008 Partajează Postat Februarie 29, 2008 Si pentru CW http://lpistor.chez-alice.fr/projetfort ... rojetforty Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum