Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finali buni pentru un amplificator

Rabulea Sergiu

Postări Recomandate

Nu stiu daca este bun titlul topicului dar am nevoie de un sfat privind niste mosfet-uri.Am vreo 20 de tranzistoare mosfet FQA11N90 si as vrea sa stiu daca pot sa fac un amplificator cu ele.Ati putea sa dati niste idei despre cum trebuie sa alegem finalii pentru un amplificator. :smt017 Daca nu este bun topicul puteti sa-l stergeti. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Rabulea Sergiu

7

• Blacksmith

5

• EmyRulz

4

• ratza

4

Top autori în acest subiect

Sint buni. :tonqe: Mai ales ca ai si multi si poti sa-i imperechezi calumea. Cred ca ar iesi ceva misto.Cum sa alegi finalii pt. un amplif :- sa aiba tensiunea (Vds) mai mare ca 2 x cea de alimentare.- putere disipata (Pd) cit mai mare- Total Gate Charge (Qg) cit mai mic.- capacitate de intrare (Ciss) cit mai mica.- Vgs cit mai mic (dar nu e chiar asa important)

Link spre comentariu

Pentru inceput nu trebuie sa iti bati capul cu imperecherea tranzistorilor. Mai intai realizeaza o schema cu mosfet, vezi cum se comporta, si apoi daca vrei sa il imbunatatesti poti sa imprechezi tranzistorii, eventual procuri unii de calitate etc.

Link spre comentariu

Da in mod sigur poti sa iti faci un amplificator cu ei. Poti sa nu ii imperechezi(nu o sa moara nimeni) dar ar fi mai bine daca ai face asta. Daca zici ca ai 20 de bucati doar canal N poti sa incerci un etaj de iesire cvasi-complementar.Oricum daca vrei ceva chiar de calitate, incearca cu mosfeti laterali.

Link spre comentariu

Am gasit schema asta la voi pe forum. Credeti ca as putea inlocui IRF450 cu tranzistoarele mele si MJE-urile cu tranzistoare BD139 si 140??? :smt017 Asta ii primul meu amplificator cu MOS-uri si n-am experienta.MS pt ajutor :prayer:

Link spre comentariu

Pai deocamdata nu pot. Ca asta e schema clasica de amplificator quasi-complementar. Ce ma enerveaza pe mine la schema asta e ca a fost facuta INTENTIONAT cit mai simpla, dar cu performante pe masura.Dar se pot face niste imbunatatiri si rezolva problema cu oscilatia si va iesi un amplificator chiar bun. La asta lucrez eu acum. :smt024 Ce putere vrei sa aiba amplificatorul ?

Link spre comentariu

Ca sa stabilizezi acel amplificator ai putea sa modifici C4 punand unul de valoare mai mare de exemplu 220pf. Dupa ce testezi si vezi ca nu oscileaza, se poate micsora valoarea. O alta metoda ar fi sa folosesti o metoda de compensare numita phase lead, legand un condensator (in jur de 10 pf, aici trebuie experimentat pentru a obtine rezultate bune) intre colectorul lui T8 si baza lui T5. In general oscilatiile nu tin de natura finalilor ci din cauza ca amplificatorul are reactie negativa, si la o anumita frecventa, din cauza diferentei de faza semnalul ajunge in faza cu cel de intrare, reactia devenind pozitiva.

Link spre comentariu

Nu am o preferinta anume asupra puterii, vreau doar sa scot totul din tranzistorii astia. Ma gandeam sa pun 10 pe un canal sa vad cum merge si ce putere pot sa imi dea. :rock:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări