MifTy Postat Februarie 22, 2008 Partajează Postat Februarie 22, 2008 am nevoie de asemenea schem?, dar nu cu integrat specializat, ci cu cmos/ttl/tranzistoare!!ce vreau s? ob?in este un adaptor cu care s? pot transforma multimetrul digital în frecven?metru.unul f?r? prea mari preten?ii!!c?ut?rile mele nu mi-au dat decât scheme cu LM2907/2917, care nu se afl? la mine în bra?e... în schimb am destule cmosuri care adun? praful...ceva-ceva idei mi-au venit c?utând scheme de vitezometre/tahometre...îns? poate ave?i careva o schem? mai veche... chiar dac? folose?te mai multe integrate/tranzistoare, ar fi util, s? mai golesc din cutiile cu piese!!! :weedman: Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 22, 2008 Partajează Postat Februarie 22, 2008 era o schema destul de simpla prin cartiile 300-301 montaje electronice Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 22, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2008 io am 302 (dac? vrea cineva s? scanez vre-o schem?, s? spun? pe pm!!!)... ?i în aia n-am g?sit nimic în chestiunea asta... Link spre comentariu
d2134 Postat Februarie 22, 2008 Partajează Postat Februarie 22, 2008 Se poate face cu 555. Principiul este al turometrului. O schema este in "Circuite integrate liniare - manual de utilizare" vol. 3. La pag.75 este o schema de turometru si la pag. 112 este o schema de frecventmetru de joasa frecventa (audio) cu conversie F/V. Link spre comentariu
ranga Postat Februarie 22, 2008 Partajează Postat Februarie 22, 2008 io am 302 (dac? vrea cineva s? scanez vre-o schem?, s? spun? pe pm!!!)... ?i în aia n-am g?sit nimic în chestiunea asta...eu 304,302 si 371 Cred ca este ceva prin ele. O sa le rasfoiesc in weekend! Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 22, 2008 Partajează Postat Februarie 22, 2008 buna seara, Schema de masurare a frecventelor cu multimetrul este in cartea 301 circuite electronice lapagina 24 . Domeniul de masurare 10Hz.....10kHz,sensibilitate 50mVvv ,impedanta de intrare >560K ,dar foloseste un circuit 4151 Raytheon (convertor frecventa -tensiune) si doua CA3130 . Link spre comentariu
Eugenn Postat Februarie 25, 2008 Partajează Postat Februarie 25, 2008 Se poate face cu CMOS/TTL folosind in principal un monostabil (74LS121, CD4098) ce genereaza un impuls cu latime (data de constanta RC)< perioada minima a semnalului de intrare. La iesirea Q a monostabilului un FTJ R in serie cu C. Multimetrul se leaga in paralel cu C. RC se calculeaza pentru a avea o constanta de timp << frecventa de masurat, fractiuni de secunda - R=100k, C=1uF.Etalonarea in functie de tensiunea de alimentare si constanta RC din monostabil.In aceasta forma e sensibil doar la semnale TTL/CMOS. Pentru sensibilitate la tensiuni mici, la intrare tb pus un amplificator de fmetru.Am folosit asa ceva pentru a masura frecvente si capacitati, precizia e buna sub 1MHz. Link spre comentariu
Vizitator edyb Postat Aprilie 11, 2008 Partajează Postat Aprilie 11, 2008 faci un counter simplu(cu cmosuri :yawinkle: ) si bagi un smnal f. scurt la un interval(o sec sau mai putzin) care pune valoarea counterului(care este freq) intr-un buffer si apoi resetezi counteru. buffer-u vine legat la un DAC care scote o tensiune direct proportzionala cu freq... asta e ce mi-a trecut prin minte. ma gandisem la chestia asta cand am vrut sa proiectez un freq-metru fara pic Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 12, 2008 Partajează Postat Aprilie 12, 2008 Se poate face cu 555. Principiul este al turometrului. O schema este in "Circuite integrate liniare - manual de utilizare" vol. 3. La pag.75 este o schema de turometru si la pag. 112 este o schema de frecventmetru de joasa frecventa (audio) cu conversie F/V.am cartea respectiva, daca intereseaza pozez schemele, din cate am citit eu in explicatiile lor, ambele foloses indicator analogic (microampermetru) care face parte din principiu de functionare in sensu ca el primeste un semnal dreptunghiular cu perioada si amplitudinea constante dar functie de frecventa semnalului la intrare iar integrarea semnalului / adica calcularea valorii medii o face chiar aparatu analogic, al carui ac se va situa la media data de semnalu care e de fapt un pwm din cate am inteles eu. Ca sa folosesti acea schema probabil ca la iesire trebe pus un integrator dintrun RC si obtii tensiune variabila functie de frecventa intrare. In schema din carte se accepta semnal dreptunghiular de minim 2V la intrare . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum