Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplif pe lampi?

Vizitator vlucian

Postări Recomandate

• Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

3

• andiy

1

Top autori în acest subiect

Drept sa iti spun, toate (ei bine, majoritatea) schemele de amplificatoare cu tuburi sunt simple. Mai greu e cu lampile in sine si cu soclurile. Putine magazine comercializeaza asa ceva, iar cei ce o fac au preturi mult prea mari pentru buzunarele noastre... (bine ca mai exista si surse alternative: ocazii, talciocul -- pe unde mai dau si eu din cand in cand cate o raita).

Ca sa pun punctul pe "i", transformatorul de adaptare a impedantei de iesire este cel mai greu de procurat. Bineinteles ca poti da comanda la Petra Toroid (dar un transformator toroidal de iesire... lasa de dorit).

La adresa aceasta http://www.vt52.com/diy/myprojects/amps/solitary/solitary.htm gasesti probabil cel mai simplu amplificator cu tuburi. Este data si schema sursei de alimentare care se poate simplifica foarte mult folosind o punte redresoare solid-state.

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator vlucian

ai aruncat tu vlucian lampi dar nu cred ca lampi audio de putere

de ce sa mint ... habar n-am ce-am aruncat.. lampi de tv si de radio. oricum ma gandesc sa fac mai intai ceva micutz, asa ... de amorul artei , deci probabil ca ar fi fost bune unele din lampile alea.
Link spre comentariu

Exista si amplificatoare (ce-i drept de foarte mica putere) care folosesc cuplaj direct prin condensator la traductorul audio (difuzor sau casti). Ti-as recomanda acest tip de amplificator pentru inceput intrucat nu necesita decat trafo. de alimentare iar calitatea este aproape la fel (urechea umana nu va sesiza oricum diferentele dintre cuplaj inductiv sau capacitiv la puteri atat de mici).

Pentru referinta, vezi http://www.e88cc-aaf.go.ro unde am prezentat constructia unui astfel de amplificator (site-ul este inca in constructie dar informatiile de baza care te vor ajuta sa incepi constructia sunt redactate suficient de bine).

Succes!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Osama

sunt mandrul posesor al unei statii pe lampi, romanesti, veche de aproximativ 50 de ani (asa zice tata, el mi-a adus-o). imi trezeste vecinii, impreuna cu o "boxa" ... o sa vedeti de ce am pus intre " " boxa ... am facut-o eu, si sunt la prima tentativa :) se aude destul de bine, si tare! imi trezeste vecinii bine de tot. statia are 3 borne de introdus difuzoare. 2 dintre ele le folosesc eu, iar a treia tata mi-a acoperit-o si mi-a spus ca acolo se baga doar difuzoare foarte mari. pe astea le arde. am un singur difuzor, care introdus intr-o cutie de pal foarte aratoasa, constituie boxa. difuzorul am inteles ca ar avea 30W. romanesc si el, facut de electronica industriala. aici as avea nevoie de un ajutor din partea voastra: cum imi pot face un filtru pt difuzorul asta? si ce tweeter sa pun? ca nu am tweeter, in difuzor se aud si inaltele (e adevarat, nu foarte "inalte" :) dar se aud)o sa pun si poze pe un ftp, sa va dau link, dar acum ma grabesc sa ajung la scoala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări