Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator cu lm 317 si tranzistor suplimentar

Postări Recomandate

Am facut un stabilizator cu lm317 si tranzistor suplimentar pentru compensarea caderii de tensine pe o rezistenta de sarcina legata intre masa si iesire pentru protectia la scurt.Din pacate deriva termica a tranzistorului este prea mare si tensiunea variaza mult cu temperatura.Ce as putea face?Am incercat folosirea unei perechi npn/pnp dar nu am putut obtine tensiunea dorita de iesire(doar o anumita tensiune s-a putut obtine la care variatia cu temperatura se incadra in +-5 milivolti..in cazul in care rezistentele din bazele tranzistorilor aveau valori egale).

Am pus si o schema rapida in paint.

Posted Image

Ceva idei?

Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Da.o stiu..exact dupa aceea m-am inspirat..tot variaza tensiunea cu temperatura si daca fac ca acolo..asa am incercat initial dar nu compensa eficient caderea..acea schema este data pentru intensitati mici..eu folosesc lm-ul cu un tranzistor supliementar (bd244)pana la 3 amperi.Practic eu am nevoie de un circuit care sa simuleze un tranzistor compensat termic..circuit care inevitabil va fi pe o placuta suplimentara :smt010 si care as vrea sa fie cat mai simplu..exclus operationale...ceva simplu cu 2 ,3 tranzistori daca se poate...

Link spre comentariu

Da..ideea asta si este sa varieze adjust cu incarcarea ca sa compenseze caderea pe rezistenta de protectie la scurt.Asta merge dar deviaza cu temperatura.In datasheet-ul la lm317 este o alta varianta cu mai multe rezistente..aceea am incercat-o la inceput dar nu compensa corect tensiunea(bineintels ca cu alte valori pt rezistente).Deci asta vreau sa fac..ca tensiunea sa ramana constanta(variatie maxim 5 milivolti) desi pe rezistenta de protectie la scurt poate aparea o cadere de 300,400 milivolti si de asemenea sa nu am o variatie cu temperatura.Ma gandesc ca un amplificator cu reactie ar merge dar nu vreau sa ma complic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări