Depanatoru Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Exact , orice corp radiaza caldura , e inevitabil :smt036Totusi cu ventilatie fortata sau alte metode de racire activa , radiatia e neglijabila. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Pe muma-sa de corp negru, ca daca il vopsesc in alb inseamna ca orice radiatie (inclusiv caldura) care vrea sa iasa din corpul negru este reflectata inapoi de catre vopseaua alba, ca doar asta inseamna alb: alb = reflecta orice lungime de unda, deci toata caldura din radiator este reflectata de vopseaua alba inapoi in radiator.Cu negrul e oarescum pe dos. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Pai nu asta e ideea , corpul negru radiaza cel mai bine caldura ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Aici m-ai incurcat! Link spre comentariu
zal Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Hai sa-l vopsim alternativ in alb-negru-alb-negru-alb-... :smt005 Link spre comentariu
mișa Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Ha Ha! Foarte interesant punct al discutiei (desi e off topic si probabil totul va fi sters).Intre radiator si vopsea NU exista spatiu liber, cele doua suprafete sunt in contact direct deci nu exista notiunea de radiatie (RADIATIA apare si ea saraca, numai in anumite conditii, de exemplu trebuie sa aiba un spatiu in care sa se propage). Caldura e transmisa prin CONDUCTIE (de la radiator la vopsea. Prin vopsea numesc orice fel de acoperire). Orice vopsea sau oxid (eloxare) are o conductivitate termica mai mica decit aluminiul. Ele incurca din punct de vedere al conductiei termice dar nu in foarte mare masura. Faptul ca protejaza impotriva coroziunii si dau un aspect placut e mult mai important decit micile pierderi care apar.Oricum acestea cred ca sunt niste discutii inutile aici. Eventual am putea discuta pe un forum de fizica unde, probabil, sunt cunoscute notiunile elementare de corp negru, conductie termica, radiatie si altele. Eu am constatat ca nu conteaza culoarea radiatorului cu exceptia situatiei cind el va functiona afara, la soare, situatie in care e important sa fie argintiu (deschis la culoare).Precizez mai exact: Corpul negru NU radiaza cel mai bine NICI cel mai rau. Radiaza LA FEL ca orice alt corp. Singura lui proprietate in plus este ca e NEGRU adica NU reflecta NIMIC (opusul albului - care teflecta tot). El a fost ales ca etalon pentru masuratori pentru ca masuratorile nu sunt perturbate de anumite reflexii de pe el. Ulterior a fost teoretizat si adus matematic (strict teoretic) la un corp de referinta. Nu e mare filozofie. Toate aplicatiile reale ale vestitului corp negru apar de la aproximativ 800 grade C deci in mod normal nu ar avea nimic in comun cu discutia noastra. Repet: este un corp ETALON si atit. Faptul ca el radiaza MAI MULT decit alt corp este ca si cum ai spune ca Amperul (A) e mai bun decit Metrul (m). (putin exagerata comparatia)Corpul Negru 12B Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Ce tot zici acolo :smt013 , citeste mai intai niste teorie si apoi da cu batul in balta http://en.wikipedia.org/wiki/Black_body Corpul negru absoarbe si radiaza cel mai bine caldura. Chiar tu ai zis , si e de bun simt , ca un corp negru se incalzeste mai mult tinut la soare ( sau ca unul alb se incalzeste mai putin ) , e valabil si inversul , un corp negru se raceste mai repede pus la intuneric. Ce e asa greu de inteles ? Intradevar vopseaua are conductie termica mai mica , de aceea aluminiul se eloxeaza , ceea ce faca ca proprietatile termoconductoare sa ramana la fel dar avand avantajul radiatiei mai mari fiind negru. Evident ca un radiator negru e eficient numai la intuneric sau departe de surse de caldura ( radiatie infrarosie ) cum ar fi rezistente de putere , trafuri si mai stiu eu ce . Link spre comentariu
mișa Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Ba depanatorule "ce durda lu Kenedy vrei"? Ceea ce mi-ai dat sa citesc stiam si e in concordanta cu ce am scris. Nu mai bine discutam chestii interesante cu adevarat ( decit sa ne contram)??? Daca ai ceva de spus spune ceva interesant nu fa referire la o enciclopedie ca si eu stiu sa-ti fac referiri la tot felul de chestii. (pune mina pe carte daca vrei sa... fi cineva) Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Nu vreau nimic , daca stiai nu scrie prostii . Citat : Under natural convection conditions, the performance of a heatsink with a black surface will be 6% to 8% better than that with a plain or bright surface. However, this differential disappears under forced air conditions. E luat de aici http://robots.freehostia.com/Heatsinks/ ... sBody.html Deci e o mica inbunatatire daca radiatorul e eloxat negru . Poti cauta in alte locuri pe internet si in carti de electronica , cam tot asta se spune . Link spre comentariu
mișa Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 OK Hai sa discutam chestii Faine (adica frumoase)mSti care e chestia! Treaba cu radiatoarele nu e rezovata! o multime de amatori se uta probabil la acasta discutie! Ce le spunem lor? Cum e mai bine? Eu propun sa dam un rasuns clar: NU conteaza culoarea radiatoarelor numai daca ele urmeaza a fi expuse in bataia dircta a Soarelui - situatie in care e imperios necesar sa fie argintii.si cu asta te salut Depanatorule si sper sa ne intilnim cit mai curind! corpulnegru Link spre comentariu
Depanatoru Postat Martie 7, 2008 Partajează Postat Martie 7, 2008 Da , jicnirile nu au nici un rost , si si eu gresesc de multe ori , nimeni nu le stie pe toate :partyman: Link spre comentariu
zal Postat Martie 8, 2008 Partajează Postat Martie 8, 2008 Sinteti de groaza cu corpul ala negru. Mai bine era maro.:smt005 Daca la asta va luati de git, la o discutie despre femei ce faceti? Link spre comentariu
Jimmy Postat Martie 8, 2008 Partajează Postat Martie 8, 2008 dupa ce am dat de topicu asta mi-am amintit ca am citit ceva despre radiatoare mai demult, intr-o carte destul de veche. si cartea era asta: Link spre comentariu
ratza Postat Martie 8, 2008 Partajează Postat Martie 8, 2008 Sînte?i de belea. Lua?i dou? handicapate de radiatoare albe ?i eloxa?i unul din ele. Pe urm? face?i test ?i gata, ce atîta vorb?rie. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 8, 2008 Partajează Postat Martie 8, 2008 Eloxarea aia nu se face chiar asa usor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum