Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiatoare deschise sau inchise la culoare?

Postări Recomandate

Am o polemica, amicala, cu cineva pe tema culorii unui radiator de caldura pentru integratele sau trazistoarele care functioneaza in regimuri termice mai drastice. Eu mi-aduc aminte ca am citit undeva(parca printr-un Tehnium din anii '80) ca un radiator de aluminiu este mai eficient daca e inchis la culoare(negru) decat daca e lasat in culoarea initiala a acestui metal. Explicatia era, daca retin bine, ca se absoarbe astfel radiatie, fara a mai fi reflectata inapoi pe piesa implicata sau pe piesele vecine, ca in cazul culorii deschise a aluminiului... Am rugamintea, daca stie cineva un articol referitor la acest subiect, sa-mi dea de stire. Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 83
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pot avea orice culoare, conditia principala e sa nu devina o bariera impotriva radierii caldurii in aerul inconjurator. Radiatoarele ''natur'', fiind neacoperite de nimic, ar trebui teoretic sa radieze cel mai bine caldura, parca erau niste studii pe tema asta pe Wikipedia.

Link spre comentariu

Materialele de culaore neagra absorb mult mai tare razele infrarosii si se incalzesc mult mai tare. Paralel cu acesta, ei radiaza mult mai eficient energia termica(tot prin radiatii), decat un corp cu surafata cu culoare deschisaDE aceea se eloxeaza in general radiatoare prin care se face racire pasiva. La racire activa nu e necesara eloxarea, ca schimbul de caldura merge pe alte principii

Link spre comentariu

Ca radiaza mai bine pot sa inteleg asta, dar ca absorb radiatii infrarosii de la un tranzistor sau dioda, mai greu, cind transferul de caldura se face prin contact direct. Atitea amplifuri nu au radiatoare negre si se racesc foarte bine. Si majoritatea au radiatoarele interne. E mai mult o chestie estetica, in ultimii 20 de ani s-a purtat culoarea asta, ca o moda, iar unele firme eloxeaza foarte putin aluminiul, rezultind o culoare vinetie, chiar liliachie.Eloxatul aluminiului il fereste de oxidare in primul rind, mai ales daca e facut sa lucreze in medii mai grele. Ca intimplator eloxarea e un proces chimic care ii da culoarea neagra cind e complect, e alta poveste, dar se pot face si roz sau aurii la culoare, in functie de substatele in care e imbaiat. Era si un articol in Tehnium prin anii '80 pe tema corodarii si eloxarii aluminiului, nu-l mai am din pacate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

De acord cu zal. Racirea unui radiator se face prin convectie nu prin radiatie adica transferul de caldura catre mediul inconjurator se face prin intermediul curentilor de aer. (prea putin conteaza disiparea prin radiatie la temperaturi asa mici). In aceste conditii nu conteaza culoarea. Despre disiparea caldurii prin radiatie se poate vorbi numai la temperaturi mult mai inalte, unde culmea, nu intra in ecuatie culoarea "obiectului" ci "temperatura de culoare" a "obiectului". Deci nici aici nu conteaza culoarea.De asemenea, elementul care genereaza caldura (tranzistorul), transfera energia termica prin CONDUCTIE radiatorului, deci nu se pune problema culorii lui. Se pune problema " cit de gros e stratul de culoare pentru ca acesta este izolator termic".In mod normal e vorba numai de estetica si design.In bataia directa a soarelui, un radiator negru va fi mult mai rau decit unul argintiu pentru ca va absorbi datorita culorii o parte din caldura emisa de Soare, caldura care nu e de loc neglijabila (la noi in tara se considera vara 1KW/metru patrat adica un radiator negru de 10cmX10cm va absorbi de la Soare la amiaz in iulie 10W si va ajunge la 50-60 grade fara sa alimentam amplificatorul), unul argintiu va fi cu mult mai rece (30-40 grade).

Link spre comentariu

Pe scurt: De radiatia corpului negru ai auzit? :smt006 Nu am zis ca radiatoarele functioneaza pe principiul radierii energiei termiceNumai ca experiment: Iei 2 bile, unul alb si unul negru, le incalzesti la acelasi temperatura, dupa aia le pui in intuneric, ferit de raze . Dupa un anumit timp du-te si verifica, bila alba sau bila neagra va fi mai rece?De ce oare sunt negri bobinele de la multe difuri professionale? Intrebati-l pe nexus

Link spre comentariu

Nu doresc sa intru in polemica dar trebuie sa iti precizez ca "radiatia corpului negru" se refera la altceva. Este vorba de masurarea energiei radiate de un corp considerat etalon. Etalonul este un corp negru adica unul care NU REFLECTA NIMIC nicidecum unul care radiaza mai mult.Pentru a face o masuratoare ai nevoie de un etalon. Nu este nevoie sa intreb pe nimeni ce e un corp negru pentru ca e plin netul cu explicatii. Chestia cu bilele care ai dat-o ca exemplu e o inventie de-a ta.(in intuneric nici macar nu exista notiunea de culoare pentru ca culoarea se refera la lumina reflectata - iar daca nu exista lumina...)

Link spre comentariu

Si in spatiul cosmic exista corpuri negre care au tot felul de radiatii, totusi noi sintem pe Pamint.Ca sa nu va mai certati, putem spune ca negrul e o culoare mai sobra si e folosit din vechime acolo unde e nevoie de impunerea respectului: popi, calai, predicatori, masini oficiale, doliu, ciocli, car mortuar (cu cai cu tot), costumele barbatesti de la ocazii speciale, costumele agentilor firmelor de paza, ninja (aici si cu rol de camunflare), etc. Prin analogie, si la sculele audio serioase se foloseste negrul destul de des si probabil ca firmele de audio comerciale cauta sa dea o nota mai ''profesionala'' aparatelor lor. Asta ar fi partea estetica a problemei, cea tehnica cred ca trebuie analizata de la caz la caz, sint amplifuri cu racire fortata, tip tunel, care au radiatoarele negre, desi in cazul asta nu conteaza culoarea ca factor ce influenteaza racirea. Eloxarea, daca nu ma insel, a aparut prin anii '60, la tehnica de calcul, cea spatiala, unde cum am mai spus aluminiul trebuia sa faca fata unor conditii de mediu vitrege. Diferentele intre cele doua tipuri de radiatoare sint destul de mici, totusi, ca sa conteze in mod esential la alegere, cind construim un amplificator. Pina la urma bugetul e cel care dicteaza si aspectul final.Inca o problema: multe amplifuri construite ptr piata din Danemarca, Olanda, Belgia, zona asta de tarm a Marii Nordului si a Marii Baltice, veneau la noi, aduse la mina a doua, cu urme de coroziune de la aerul marin, umed si plin de sare. Primele care faceau ''mucegai'' erau radiatoarele din aluminiu simplu, neeloxat.

Link spre comentariu

cred ca mai mult nu puteati discuta pe o asemenea tema ,eu sincer cred ca in majoritatea cazurilor de radiatoare externe,negru are doar importanta estetica .am vazut radiatoare negre dar albe sigur nu am vazut (argintiul aluminiului nu e alb ! )

si ca o noua tema de discutie : de ce sunt radiatoare de aluminu la coolarele de procesor cu pastila de Cupru? sau altele ca asta

Link spre comentariu

cuprul transporta caldura mai bine decat aliminiul,dar(nu sunt sigur) o disipa mai greu+cuprul e mai scump decat aluminiul,economie etcinsa imbinatura dintre Cu si Al este critica,daca nu e facuta bine,mai bun era un radiator full Al

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări