MifTy Postat Februarie 17, 2008 Partajează Postat Februarie 17, 2008 ghici ghicitoarea mea: cum fac un ampermetru sau un voltmetru cu afi?are pe 2 "8"-uri F?R? s? folosesc microcontroller, convertor A/D integrat (gen 7106/7107), sau câteva kilograme de integrate TTL sau CMOS...s? apar? cifrele corecte, gen "15" sau "99", nu cine ?tie ce cod ciudat!!!?i deocamdat? instrument cu ac n-am... apropo, a? fi recunosc?tor dac? mi-a?i reaminti cum se calculeaz? ?unturile, c? am uitat de tot!!!ideea e c? am nevoie de un mic alimentator cu 317, ?i e cam na?pa s? stau cu multimetrul legat la ?la... Link spre comentariu
zal Postat Februarie 17, 2008 Partajează Postat Februarie 17, 2008 Faci cu C520 si renunti la o cifra. Nici macar 3 afisoare nu ai? :smt003 Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 17, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2008 am, da' nu ?tiu cum naiba s? rezolv cu circuitul dintre ele ?i surs?!!!am un c520, dar nu sunt foarte sigur c? e bun!!!altfel f?ceam demult schema, c? o am... aia scanat?, pe care o d?dusem odat? cu alimentatorul ?la cu 723...mai am ?i 2 indicatoare "de casetofon", dar habar n-am cum determin rezisten?a intern? ?i sensibilitatea, c? a? c?uta modul de calcul la ?unturi... Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 18, 2008 Partajează Postat Februarie 18, 2008 habar n-am cum determin rezisten?a intern? ?i sensibilitatea Cat esti dispus sa investesti in afacerea asta? :yawinkle: Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 18, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2008 ... din moment ce nu vreau s? iau 7107, sau module de voltmetru de panou... cred c? b?nuie?ti!!! :smt005 îns?, scotocind prin vechile mele caiete cu scheme, am g?sit exact r?spunsul la întrebarea cu rezisten?a intern? ?i sensibilitatea!!! :smt019 având în vedere c? n-am nevoie de o acurate?e cu muuuuulte zerouri dup? virgul?, am s? testez chestiunea... Link spre comentariu
Craciun Postat Februarie 18, 2008 Partajează Postat Februarie 18, 2008 C520 face ceea ce face si ICL7107 dar cu precizie mai mica, si numai pe valori pozitive ( deci tot convertor A/D si afisaj digital). Oricum 7107 e ieftin , 7 lei parca. Sau mai scump se poate prin "sacrificarea" unui multimetru din obor de 15 lei. Altfel nu cred ca poti construi ceva cu afisaj digital fara sa ai cel putin o conversie . Succes ! Daniel P.S. Ptr. userii icar si stefan_ro , care au citat din acest post . Eu in fraza care incepe cu "Sau mai scump ...." nu am scris nicaieri ca integratul convertor A/D din aparatul cumparat eventual din targ , care, evident fiind pe LCD contine ICL7106 ptr. conversie A/D si afisare , ar avea cumva ICL 7107 in interior, asa cum au inteles cei 2 useri. Rog a se citi cu atenite posturile si eventual sa se intrebe acolo unde nu se intelege foarte clar ce am scris , eventual pe MP, inainte de a cita si a da o replica la postul in cauza. Asa mi se pare "cavaleresc" Daniel, Ploiesti Link spre comentariu
vio2007 Postat Februarie 18, 2008 Partajează Postat Februarie 18, 2008 ?i deocamdat? instrument cu ac n-am... apropo, a? fi recunosc?tor dac? mi-a?i reaminti cum se calculeaz? ?unturile, c? am uitat de tot!!! salut, vezi in almanahul Tehnium ' 85, pag 108-110 (ampermetru si masurarea rezistentei interne ) Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 18, 2008 Partajează Postat Februarie 18, 2008 pt a determina de cati mV sunt vu-metrele,iti trebuie o sursa de tensiune mica(Sau una de tensiune mai mare+ un potentiometru,ceva)aduci acul la capatul scalei(nu sa zboare din vu-metru) si masori tensiunea care cade pe elpt masurarea tensiunii,pui un potentiometru,de cateva k,cu pinii exteriori pe alimentare,iar vumetrul vine cu un fir pe pinul de mijloc al potentiometrului,iar celalat la alimentare(vezi u cu polaritatea)pt ampermetru,iei o rezistenta de putere(gen 0,15ohmi/5W,calculezi in asa fel incat caderea de tensine de pe ea la amperajul maxim al sursei sa fie mai mare decat tensiunea vumetrului) si apoi repeti pasii de la ampermetru,cu un pot mai mic pus paralel pe rezistentareglezi din potentiometru,sa indice cat aparatul(asta cu o sarcina) apoi iei o rezistenta care stii cat e,si cat consuma la o anumita tensiune si verifici(daca pui 2 ampermetre in serie,indica un pic eronat)o sa fac si un desen,daca vrei Link spre comentariu
icar Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 Sau mai scump se poate prin "sacrificarea" unui multimetru din obor de 15 lei. Acele multimetre nu au 7107!Atentie, VU-metrele analogice aveau instrumente cu scara logaritmica, deci la cap de scala citirile le faci mai greu! Link spre comentariu
Stefan Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 Sau mai scump se poate prin "sacrificarea" unui multimetru din obor de 15 lei. Acele multimetre nu au 7107!Atentie, VU-metrele analogice aveau instrumente cu scara logaritmica, deci la cap de scala citirile le faci mai greu! eu am avut multimetru de 21 lei cu 7106 in el (intradevar nu avea 7107 pentru ca acela este facut pentru afisaj cu leduri) :smt005 .am cumparat un multimetru analogic la 4,5 lei (de la magazine cu pret unic) pentru a face VU-metru din el dar sunt extrem de proaste ! Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 nu sunt proaste, sunt liniare!!!exact cum a spus skaarj, la vumetre se folosesc logaritmice, iar tu ai luat un instrument liniar, de-aia nu iese!!!eu nu am nevoie de mare precizie mare, consider acceptabil? eroarea dat? de diferen?a asta... mai ales c? e vorba de pu?inele vumetre care folosesc un instrument liniar!!! :smt019 (pentru cine mai ?ine minte, instrumentele alea din casurile ruse?ti "Elektronika 302". am descoperit târziu c? "made în SSR" (în chirilice!!!) însemna "made in Romania", de fapt!!! :smt005 ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 ...VU-metrele analogice aveau instrumente cu scara logaritmica... ...exact cum a spus skaarj, la vumetre se folosesc logaritmice...lol, Mifty! Ia zi repede care sunt asemanarile si deosebirile intre un Husky siberian si o vulpe neaosa? :smt033 Link spre comentariu
MifTy Postat Februarie 28, 2008 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2008 ?????... unu' latr?, ailalt? miaun????? :weedman: scuza?i, mea culpa!!! :prayer: Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 28, 2008 Partajează Postat Februarie 28, 2008 O schema utila pentru etalonare: Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 29, 2008 Partajează Postat Februarie 29, 2008 Si cum reglez semireglabilul si potentiometrul din schema pentru etalonare daca nu am un aparat etalon??? :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum